ד"ר אילן סולימאן היה המנחה של פאנל היישום הראשון בכנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת. הפאנל דן במצב ענף האנרגיה הסולארית בישראל
צילום: ארנון מעוז
סיכום מליאת יישום חשמל סולארי בישראל בכנס אילת אילות
ד"ר אילן סולימאן היה המנחה של פאנל היישום הראשון בכנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת. הפאנל דן במצב ענף האנרגיה הסולארית בישראל. בדיון השתתפו: עודד אגמון, נציג רשות החשמל, משה בכר, סמנכ"ל חברת החשמל, אודי אדירי, נציג משרד האוצר במליאת רשות החשמל, פאני ששפורטה, נציגת ישובי הדרום במנהל מקרקעי ישראל, איתן פרנס, יו"ר איגוד חברות אנרגיה מתחדשת, יהודה ניב, מנהל משק החשמל במשרד התשתיות, אפרים שליין, מנהל אגף תכנון ותשתיות במשרד הפנים, אמיר לוי, מנכ"ל שיכון ובינוי סביבה ואלי אברמוב, מנכ"ל חברת ברן.
בפתיחת דבריו הסביר סולימאן כי ההחלטה האחרונה של רשות החשמל בדבר הקפאת המכסה למתקנים הגדולים, היא מבחינתו בגדר "סערה נוספת שהשוק עובר כל זמן מה" והביע תקווה כי הדבר לא יהיה משמעותי יותר מהסערות האחרות.
על פי טענות שהשמיעו נציגי משרד האוצר בתקשורת, הסיבה לעצירת המכסה היא המחיר הכבד של פיתוח השוק הסולארי למשק הישראלי. אודי אדירי, נציג האוצר התייחס בדבריו לטענה זו: "עלות הקמת המתקנים הגדולים למשק היא כ-15 מיליארד שקלים". לדבריו, עובדה זו מהווה קושי לקידום הפרויקטים אך האינטרס של משרד האוצר הוא דווקא לדאוג למימושם. "כחבר במליאת הרשות, אני סבור כי יש לדאוג קודם כל למימוש ההסדרות הקיימות. על מנת להניע את השוק הזה קדימה צריך לבחון שיקולי עלות מול תועלת. הממשלה צריכה כעת לדון במידת הריאליות של הענף בהתאם לשיקולים אלה. צריך לבדוק האם זה נכון, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה חשמלית".
לטענת עודד אגמון, עצירת המכסה עלולה לגרום להיווצרות מחסום רציני לשוק הסולארי לטווח ארוך מאוד. "הענף הזה דורש החלטת ממשלה וברגע שזו תתקבל, לא יהיה מנוס מלהמשיך את קידום התחום. לדבריו, הרשות כיום פועלת מתוך הנחה שהעלויות בשוק ירדו. "על מנת להגיע לייעד של ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות בהיקף של 5% בשנת 2015, צריך להשתמש באנרגיה הזולה ביותר".
איתן פרנס, יו"ר איגוד חברות אנרגיה מתחדשת הסביר כי במצב בו מצוי השוק הסולארי כיום, ישראל רחוקה מאוד מהמסוגלות לעמוד ביעדי הממשלה לשנת 2020. " השוק הסולארי היום עומד על יישום של רבע אחוז בלבד מהיעד. בנוסף ההחלטות האחרונות של האוצר מהוות פגיעה רצינית בענף. יזמים שהשקיעו מיליוני שקליעם בפרויקטים מצויים כיום בחוסר וודאות". פרנס הביע דרישה מהממשלה להגיע להחלטה סופית בנושא במהרה ולדבוק בה על מנת להחזיר את היציבות לשוק. הוא אף הוסיף כי לדעתו, דווקא משרד האוצר יהיה זה שיביא את ההתפקחות לענף. "מדובר בפרטנר חשוב. עכשיו צריך לבנות מודל מודולרי וחכם לשוק שיתבסס על ההבנה שהעלויות של השוק יתכנסו לעלויות ייצור החשמל".
היבט חשוב נוסף מבחינת הענף הסולארי הוא היבט התכנון. לטענת אפריים שליין, מנהל אגף תכנון ותשתיות במשרד הפנים, דדוקא בתחום זה ישנה יותר וודאות היום, בשל אישורה של תוכנית המתאר הארצית התמ"א 10. "בעקבות אישור התוכנית, נושא היתרי הבניה עבר לטיפול בוועדות המחוזיות והמקומיות. כבר כינסנו את הוועדות המקומיות בדרום על מנת להדריכן להמשך הפעילות. אנו נערכים לפתור כל בעיה תכנונית לגופה". שליין הוסיף כי בעקבות אישור התמ"א יערכו מס' תיקונים בחוק התכנון והבניה החדש ובשל כך גם אישורים שכבר ניתנו יאלצו כעת לעבור בחינה מחדש.
על דבריו של שליין הוסיפה פאני ששפורטה, נציגת מנהל מקרקעי ישראל, אשר התייחסה לפרסומם של מכרזים למערכות קרקעיות בטכנולוגיה פוטו וולטאית אתמול. לדבריה, אישור התמ"א הוא שאפשר את הפרסום. "המכרזים הוצאו הודות לסיומם של הליכי תכנון רבים, כמו איתור האתרים וקביעת המכסות. זאת, על מנת לדאוג לרמת וודאות גבוה עבור היזמים. ששפורטה הוסיפה כי "עדין ישנן דילמות קשות הנוגעות לפרויקטים גדולים המיועדים לקרקעות בשימוש חקלאי. הקונפליקט הוא בעיקר אידיאולוגי ולכן אין עוד החלטה בנושא".