שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו אירח היום במסגרת טרום ועידה של כנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת, שולחן עגול בנושא הפסקת התלות בנפט
ד"ר עוזי לנדאו (במרכז) וד"ר משה וואלד(משמאל)-צילום: ארנון מעוז
שולחן עגול בנושא הפסקת התלות בנפט
שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו אירח היום במסגרת טרום ועידה של כנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת, שולחן עגול בנושא הפסקת התלות בנפט. את הדיון הנחה המדען הראשי של משרד התשתיות, ד"ר שלמה וואלד והשתתפו בו, בין היתר: דוד סנדאלוו, סגן שר האנרגיה האמריקאי, פרופסור יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אבי חסון, המדען הראשי של משרד התמ"ת, לו פולטו, מומחה בכיר בתחום האנרגיה לתחבורה בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה ועוד.
הדיון התמקד במקורות אנרגיה חלופיים לענף התחבורה, בדגש על הדרכים להשגת התייעלות אנרגטית והחסמים השונים העומדים בפני היזמים, המשקיעים ושאר השחקנים בשוק. בדיון פרש כל אחד מהמשתתפים את רעיונותיו בנושא, כאשר נציגי מדינות רבות הציגו דוגמאות לשימוש במקורות דלק חלופיים, כגון דלקים ביולוגיים ומכוניות חשמליות.
בסבב הראשון של הדוברים, הציג דיויד וו, נציג סין את הפתרון של המכונית החשמלית כמועדף ביותר על מדינתו. לדבריו, כיום בסין נמצאות כ-80 מיליון מכוניות חשמליות על הכביש, כמות הגדלה מדי שנה בכ-20 מיליון. וו טען כי הפתרון האנרגטי הטוב ביותר יהיה זה שיתאים לסגנון החיים של האנשים. עם זאת, אמר וו כי כיום לדעתו אין פתרון אחד ויחיד שיכול להתאים לכולם ולכן יש לשקול שילוב של מספר טכנולוגיות.
יום טוב סמיה, נציג חברת icgreen בדיון חיזק את טענתו של וו ואמר כי אמנם אין פתרון אנרגטי אחד שיבטל את התלות העולמית בנפט. סמיה הוסיף כי צריך שיתוף פעולה כלל עולמי על מנת לקבוע קריטריונים שעל כל הטכנולוגיות לעמוד בהן. הקריטריון הראשון לדעתו, צריך להיות יעילות. "סובסידיות הן לא לנצח וכל טכנולוגיה שתנסה להתחרות בדלקים הפוסיליים צריכה להיות מסוגלת לעמוד במצב של גריד פרטי, בו יש שיווי משקל בינן לבין הנפט".קריטריון נוסף עליו הצתביע סמיה הוא היכולת של הטכנולוגיות להתמודד עם המחירים בשוק המזון, ממנו יוצאים רוב חומרי הגלם לדלקים המהווים תחליפי נפט. לדבריו יש להוזיל את מחירי חומרי הגלם על מנת שיוכלו להוות אלטרנטיבה אמיתית לדלקים הפוסיליים. סמיה הביא כדוגמא את שמן הבישול בו נעשה גם שימוש בענף התחבורה. בגרמניה למשל, נעשה שימוש רב בשמן כדלק אך מחירו אינו נגיש לרוב האוכלוסיה.
בסבב השני בדיון עסקו הדוברים בחסמים העומדים בפני הטכנולוגיות החדשות. המכשולים העיקריים עליהם הצביעו היו חוסר שימוש יעיל בקרקע, חוסר במערכת מסודרת וקבועה של תמריצים עבור יצרני הטכנולוגיות והמשתמשים בהם וכמובן גם חסמים רגולטוריים מצד הממשל. הדוברים סיכמו כי עקביות היא מרכיב חשוב מאוד במדיניות ממשלתית בנושא. זאת משום שכל יזם שנכנס לשוק הדלקים החלופיים, צריך לדעת בוודאות מהם החוקים והתקנות העומדים לצידו, וכך יוכל לתכנן את המשך עבודתו קדימה למשך שנים.