חברת ביאלקטריק הגרמנית, הפועלת למעלה מעשור בשוק הסולארי העולמי, בעלת צבר התקנות של כ-700 מגה וואט חשמל סולארי המחובר לרשת החשמל ברחבי העולם, פתחה לפני כשלושה חודשים את הנציגות הישראלית שלה, ביאלקטריק ישראל. גל בוגין, מנכ"ל החברה החדשה מסביר בלהיטות רבה מדוע למרות ההתמודדות הקשה עם קשיי הרגולציה בשוק הישראלי, הוא מוכן להיצטרף למאבק העיקש ולהרים את הענף גבוה.
מנכ"ל ביאלקטריק ישראל: "נלך לכל מקום שיש בו רגולציה"
מומחים רבים בענף האנרגיה הישראלי הגדירו זה מכבר את שנת 2011 כתחילת עידן המערכות הסולאריות הבינוניות והגדולות בישראל. אישור תוכנית המתאר הארצית, תמ"א 10/ד/10, סללה את הדרך ליזמים סולאריים רבים המעוניינים להצטרף לשוק ההולך וגדל, שוק שעשוי להביא את בשורת החשמל הירוק למדינה. עקב כך, החלו חברות בינלאומיות מובילות להביע עניין רב דווקא בתחום ה-EPC Engineering ,Procurement and Construction).
חברת ביאלקטריק הגרמנית, הפועלת למעלה מעשור בשוק הסולארי העולמי, בעלת צבר התקנות של כ-700 מגה וואט חשמל סולארי המחובר לרשת החשמל ברחבי העולם, פתחה לפני כשלושה חודשים את הנציגות הישראלית שלה, ביאלקטריק ישראל. גל בוגין, מנכ"ל החברה החדשה מסביר בלהיטות רבה מדוע למרות ההתמודדות הקשה עם קשיי הרגולציה בשוק הישראלי, הוא מוכן להיצטרף למאבק העיקש ולהרים את הענף גבוה.
"אנחנו בחברה מאוד מאמינים בתחום הסולארי הפוטו וולטאי ולכן אנחנו מתמקדים רק בו. אני אישית, עזבתי משרה מאוד מכובדת בעולם התוכנה והצטרפתי לחברה בגלל האמונה שלי בשוק הזה. כאן בישראל יש כמה סימני שאלה מאוד חשובים ולדעתי השנה הקרובה היא קריטית.
מה חושבת חברת ביאלקטריק על השוק הסולארי בישראל?
זה שוק מאוד מעניין ודינאמי. אבל יש כאן הרבה חוסר וודאות שגורמת לנו לתהות האם יהיה פה שוק אמיתי. כלומר, מדובר בשוק מאוד לא שקוף ברמת הרגולציה. אנחנו מנסים ללמוד את ההתרחשויות בו. לאף אחד מהשחקנים בשוק אין מספיק הבנה וידע לגבי העתיד. ברמה העסקית, מדובר בענף שקשה מאוד להתנהל בו. אמנם יש פה פוטנציאל אדיר וכדאיות כלכלית אך עדין לא ברור מתי יצאו לפועל הפרויקטים הבינוניים והגדולים, בהם אנו כחברה מתעניינים.
מה האתגרים העיקריים בשוק הישראלי ומה האסטרטגיה של ביאליקטריק להתמודדות עימם?
האתגר הגדול ביותר זה הרגולטור. לדעתי, מהרגע שהשוק ייפתח והפרויקטים יוכלו להתקדם בלוחות זמנים סבירים, אנחנו נדע להתנהל, כמו בכל מקום אחר בעולם. כרגע אנחנו לא יודעים להתמודד עם האתגר הזה כי אנחנו די חדשים בשוק אבל אני מקווה שברגע שהחסם הזה יוסר. כרגע אנחנו לא יודעים כיצד להתמודד עם האתגר הזה אבל אני מקווה שבקרוב החסם הזה יוסר. אנחנו מצידנו יודעים להביא את הצוותים הבילאומיים ואת הידע הנדרש בתחומים השונים, בין אם מדובר בהנסה, תכנון או תחזוקת הפרוייקט. השאלה היא אם הרגולטור בישראל יאפשר לנו ולשוק בכלל להתפתח.
כיצד באה לידי ביטוי הייחודיות של ביאלקטריק בשוק הסולארי הישראלי?
הייחודיות שלנו מגיעה מהתרבות הארגונית שלנו. בניגוד לחברות פוטו וולטאיות עולמיות אחרות, שיש להן גרעין קטן שיוזם פרויקטים ומייצר עבורן הזדמנויות עסקיות אך מחלק את העבודה בין הרבה קבלני משנה, אנחנו עושים את כל העבודה בעצמנו. אנחנו חברה של 1500 עובדים. כל מערך ההנדסה ויותר ממחצית העבודה בשטח מתבצעת על ידי העובדים שלנו.
במהלך שנות פעילותה של החברה, צברנו ידע רב על מנת להקים מערכות סולאריות בצורה היעילה והמקצועית ביותר. לדוגמא, בהקמת מערכות קרקעיות חשוב מאוד לשים דגש להישרות שורות הפאנלים. אנחנו בחברה, פיתחנו תהליך עבודה המאפשר הקמת קונסטרוקציה עליה בנויה המערכת עם סטיה של סנטימטר לקילומטר בלבד בזמן קצר ביותר.
בנוסף, נכון להיום, אנחנו החברה היחידה שקיבלה אישור לייבא לישראל את טכנולוגית הפאנלים המובילה בעולם. מדובר בפאנלים המיוצרים על ידי חברת פירסט סולאר –הפאנלים בטכנולוגיה של שכבה דקה- המאפשרים תפוקה גדולה ב-10% משאר הפאנלים הקיימים כיום בשוק.
בכנס תחנות כוח סולאריות של תשתיות שנערך היום בסינמטק תל אביב, יציג בוגין את מוכנותה של ביאלקטריק ישראל לשלב הבא בהתפתחות השוק הסולארי, הגריד פרטי (השוואת תעריף החשמל הסולארי לחשמל קונבנציונאלי). "היום כל השוק הסולארי מבוסס על סובסידיות, אך לכולם ברור שמודל זה לא יחזיק מעמד לאורך זמן. לכן, כמו כל השחקנים הגדולים בשוק, אנחנו בודקים כיצד נוכל להמשיך לפעול בצורה מוצלחת גם בתנאי שוק של גריד פרטי. כך יהיה לאנרגיות המתחדשות זכות קיום גם ללא סבסוד ממשלתי".