במסגרת יום הנגב והגליל בכנסת, אימצה ועדת הפנים של הכנסת את מדיניות משרד התשתיות הלאומיות למכסה בלתי מוגבל לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בפריפריה, ואת הצורך בתעריפים מתמרצים בפריפריה. בנוסף דנה הוועדה בקידום אנרגיות מתחדשות במתחמים של הפזורה הבדואית בנגב ובצורך בתעריפים משלימים לתחום אנרגיית הרוח והביומסה.
ועדת הפנים של הכנסת אימצה את ההמלצה למכסות בלתי מוגבלות של אנרגיות מתחדשות לפריפריה
במסגרת יום הנגב והגליל בכנסת, אימצה ועדת הפנים של הכנסת את מדיניות משרד התשתיות הלאומיות למכסה בלתי מוגבל לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בפריפריה, ואת הצורך בתעריפים מתמרצים בפריפריה. בנוסף דנה הוועדה בקידום אנרגיות מתחדשות במתחמים של הפזורה הבדואית בנגב ובצורך בתעריפים משלימים לתחום אנרגיית הרוח והביומסה.
שר התשתיות הלאומיות, ד"ר עוזי לנדאו אמר כי: "מדיניות משרד התשתיות הלאומיות לאנרגיות מתחדשות שמה דגש מיוחד על מתן העדפה לפריפריה בהקמת מתקנים לייצור חשמל "ירוק". יישומה של התכנית יעודד את פיתוחם של אזורי הפריפריה בישראל, ויפתח אפשרויות חדשות לתעסוקה, ולא פחות חשוב – יפחית את זיהום האוויר ועל ידי כך יוסיף לאיכות חיי התושבים. אני מברך על אימוץ מדיניות המשרד על ידי הגורמים השונים במסגרת 'יום הנגב והגליל'. נמשיך לפעול לחיזוק הפריפריה גם בתחומים נוספים.
איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל, היה אחד הדוברים המרכזיים בישיבה וקרא לועדה לפעול למימוש מדיניות משרד התשתיות כפי שהופיעה במסמך המדיניות של המשרד מחודש פברואר 2010 שם צויין במפורש כי המדיניות תומכת במכסות בלתי מוגבלות בפריפריה. עמדת איגוד החברת הייתה כי מתווה המכסות הנוכחי מהווה חסם מרכזי לפיתוח תחום האנרגיה הסולארית ועוצר את פוטנציאל התעסוקה וגיוס כוח האדם בקרב החברות השונות בשוק. בישיבה הוצגו ע"י האיגוד נתונים בנושא העסקה אפשרית של כ-40 עובדים למגה וואט מותקן, זאת על פי נתונים שהציג האיגוד בדו"ח משנת 2009. כמו כן, הוצגו נתונים בנושא הכנסה עודפת בפריפריה המתייחסים לחלוקת כוח אדם בהתאם לסוגי ההתקנות, גג פרטי פוטו וולטאי, עסקי ובינוני ותחנת כח של מיזם אזורי.
לקראת הדיון הכין מר יניב רונן, ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, מסמך מידע מקיף בנושא. מר רונן ציין כי החלטת הממשלה מס' 4450, שבה נקבע יעד ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות על 10% מהצריכה בשנת 2020, ציינה במפורש את אזורי הנגב והערבה ככאלה שיש לעודד בהם ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. עוד ציין מר רונן כי מועצה איזורית אילות היא מהמובילות בארץ בתחום האנרגיות המתחדשות. מר אודי גת, ראש המועצה האיזורית חבל אילות, ציין כי למרות ההתקדמות הרבה בתחום האנרגיה הסולארית, עדיין קיימים חסמים סטטוטוריים רבים, במיוחד בתחום תעריפי הקרקע במיזמים המתנהלים על קרקע חקלאית. הוא הוסיף כי תחום האנרגיות המתחדשות עשוי להביא אלפי אנשים לערבה שיפעלו בתחומי החינוך והמחקר.
משתתף נוסף בדיון היה ח"כ ח"כ חמד עמאר ממפלגת ישראל ביתינו, אשר קרא לנציגי רשות החשמל להפסיק לבזבז זמן בדיבורים ובישיבות סרק ולהתחיל לממש את החלטת הממשלה המדברת על העלאת חלקה של האנרגיה המתחדשת, כך שכבר בשנת 2020 תהווה 10% מתמהיל האנרגיה במדינת ישראל. עמאר טען כי מדובר במצב אבסורדי מאחר ומדינות רבות באירופה, שאין להם ימי שמש רבים, בניגוד לישראל, עדיין משכילות לעשות שימוש הרבה נרחב יותר באנרגיה סולארית.
עמאר קרא להסיר את החסמים ולהפוך את הפריפריה, את אזור הנגב והגליל למעצמה אנרגטית של האנרגיה הירוקה. "אנחנו רוצים שהיזמים יעוטו להקים שדות פוטו וולטאניים, טרובינות רוח.. אולם לא מספקים להם את התנאים הדרושים לשם כך, כמו אופק עסקי ברור". חה"כ עמאר אמר כי על מנת לעמוד ביעדים שמדינת ישראל הציבה לעצמה, ולעודד תעסוקה ופרנסה לאזורים מוכי אבטלה, יש לשקול מתן תעריפים גבוהים יותר לאנרגיות מתחדשות בפריפריה, כמו גם להסיר את מגבלת המכסות, שכרגע לא משרתת אף מטרה. כמו כן, מר יוסף אברמוביץ' נשיא ערבה פאואר, הציע במהלך הדיון כי על המדינה להכריז על מכסה ייחודית של ייצור חשמל פוטווולטאי עבור הבדואים. מר מוסא טרבין, המקים בימים אלו פרויקט סולרי באמצעות ערבה פאואר חיזק את בקשתו של אברמוביץ' .
בסיכום הדיון אמר ח"כ ד"ר דב חנין כי הועדה מברכת על ההתקדמות בתחום האנרגיות המתחדשות אולם עדיין נדרשת "החלפת דיסקט". הוא הוסיף כי צריך להבין שגילוי הגז לא יפתור את בעיות שינויי האקלים כי כששורפים גז, עדיין מייצרים גזי חממה. ח"כ חנין אמר כי יש מקום להגדיל את המכסות הפוטווולטאיות. הוא קרא למינהל מקרקעי ישראל לשתף פעולה באופן אקטיבי. "אי אפשר שכל רשות תבוא ותאמר מה היא לא מאפשרת". בנוסף, ביקש חנין מהמשרד לפיתוח הנגב והגליל להגיש בתוך חודש תוכנית פעולה שתקדם את הסוגיות שהועלו וואת הסרת החסמים הבירוקראטיים המעכבים את פיתוח תחום האנרגיות המתחדשות.
אלו באמת חדשות שטרב לשמוע. וגם נכון מאוד מה שאמר ח"כ חמד עמאר ששאיפה ל10% אנרגיה ירוקה ב 2020 באמת קטן עלינו בפרט שאנו משופעים בשמש! בוא ננצל את השמש להפוך להיות מעצמה סולרית שמייצאת חשמל למדינות במקום לרכוש חשמל משכינינו בזמני שיא העומס הקיץ שהיא גם שיא ליכולת הפקת חשמל סולרי!