הוגש דוח ועדת ששינסקי הסופי: רווחי המדינה הוקטנו ל-50% עד 62%
במסיבת עיתונאים מיוחדת שנערכה במשרד האוצר בירושלים, הציג פרופסור איתן ששינסקי את ההמלצות הסופיות שגיבשה הועדה ברשותו לבחינת המדיניות בנושא משאבי הגז והנפט. על פי הדו"ח הסופי, ממליצה הוועדה להקטין את שיעורי ההיטל על רווחי חברות הגז והנפט מן הקידוחים מ-20%-60%, כפי שהופיעו בדו"ח הביניים ל20%- 60%. היטל יונהג בצורה פרוגרסיבית, כאשר לחברות תנתן תקופת מעבר במהלכה לא תפגענה גם עלויות המימון של הפרויקטים. בנוסף, שיעור הכנסות המדינה מן הפרויקטים במהלך תקופת המעבר יעמוד על 39%-45%. ההמלצהעל ביטול הטבת ניכוי האזילה נותרה כפי שהיא.
בנוסף ששינסקי ציין כי לדו"ח הסופי נוספו הוראות מעבר המתייחסות לאספקט המימון של הפרויקטים בענף במהלך תקופת הקמתם. זאת במטרה שלא לפגוע בתזרים המזוןמנים של הפרויקטים בעשר השנים הראשונות שלהם. לדבריו, ההוראות הוכנו בשיתוף פעולה עם הבנקים, תוך מתן דגש לדרישות המיוחדות שלהן בתקופת המימון. על פי ההמלצות, בתקופה זו ינתן פחת מואץ גמיש ותוענק לחברות המשקיעות בפרויקטים הכרה מוגברת בהוצאות חיפוש המשאב וכן בעלויות המימון בתקופת הקמת הקידוח.
בנוסף לכך, הקידוחים "תמר", ו"מארי B" לא הוחרגו אך במסגרת הטבות מיוחדות לקידוחים שיכלו הפקת גז לאחר שנת 2014, יחל המיסוי על פרויקטים אלה רק לאחר שיקבלו החברות החזר על השקעתן בשיעור של 200%.
בנוגע למיתון המלצות הדו"ח הסופי, לעומת ההמלצות שפורסמו בדו"ח הביניים של הועדה, אמר ששינסקי " אני מרגיש הרבה יותר נוח עם השינויים שביצענו בדו"ח. המיתון בהמלצות נובע מהרצון שלנו לתת שולי בטחון רחבים ככל שניתן עבור כל הצדדים המעורבים בענף".
שר האוצר, יובל שטייניץ הודה לפרופסור ששינסקי ושאר חברי הוועדה על עבודתם ודאג לציין גם את תרומתם של שני נציגי משרד התשתיות בוועדה אשר לא נכחו באירוע. "אני מבין שהם נקלעו פה למצב בלתי אפשרי אך הדבר לא גרע מתרומתם המשמעותית לדו"ח ולעבודה בפרט". שטייניץ התייחס גם למערכת הלחצים שהופעלה עליו ועל ששינסקי באופן אישי מטעם חברות הגז והמשקיעים הפרטיים בתחום על מנת למנוע את יישום המלצות הוועדה. "בחודשים האחרונים היינו עדים ללמסע לחצים והטרדות חסר תקדים. כמעט נחצו פה קווים אדומים, בניסיון לשבש את יכולת קבלת ההחלטות ההגיונית של המדינה". שטייניץ ציין כי השינויים בדו"ח הסופי לא נובעים מן הלחצים שהופעלו על חברי הוועדה ועל העומד בראשה, אלא משיקולים ענייניים ומקצועיים בלבד " אנחנו עוסקים פה באינטרסים של כלל הציבור הישראלי לטווח הבינוני והארוך ולהמלצות הוועדה בהחלט יכולות להיות השפעות מכריעות על חוסנה הבטחוני, הכלכלי והחברתי של ישראל".
התגובות לפרסום הדו"ח הסופי של הוועדה לא איחרו לבוא. בשני צדדי המתרס נרשמה אכזבה מן ההמלצות החדשות. לדברי עמיר מקוב, יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה "בהמלצות יש שיפור מהמלצות ועדת הביניים, אך הן עדיין לא פותרות את הבעיה. אני מעריך שהנוגעים בדבר לא יקבלו את המסקנות כפי שהן והדיון ימשך. כעת, דרושה התערבות מהירה של ראש הממשלה כדי לסיים את ויכוח הציבורי שכבר גרם נזק כלכלי משמעותי בכך שדחה את מועד תחילת הפקת הגז וכן בכך שצרכני גז גדולים בישראל שרצו להבטיח המשכיות באספקת המשאב לאחר תום ההסכם שלהם עם ים תטיס, התקשרו עם EMG לרכישת גז מצרי. זה כמובן יבוא על חשבון צריכת הגז מתמר, דבר שיביא להפסד כספי למדינה, עבורה הגז המצרי לא משלם תמלוגים ומס והן לחברות ויחידים המשקיעים בגז".
מאידך, גם הארגונים הסביבתיים הביעו אי שביעות רצון מההמלצות. עמית ברכה, מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין אמר כי "וועדת שישנסקי העדיפה לרצות את בעלי ההון ולא שמה לנגד עיניה את האינטרס הציבורי במלוא היקפו. יישום מסקנות הוועדה הוא הפקרה של משאבי הטבע והעברתו לידיים פרטיות של בעלי ההון. אסור היה להפחית את גובה התמלוגים כפי שנעשה".
השר שטייניץ אמר כי בימים הקרובים ישלים את לימוד הדו"ח הסופי ויגיש אותו לממשלה. לדבריו " כעת יש לפעול במהירות ובנחרצות כדי לנוע קדימה". שטייניץ צופה כי החלטות סופיות לגבי יישום המלצות הוועדה יתקבלו בממשלה ובכנסת תוך חודשים ספורים בלבד.