הבוקר (א') אישרה הממשלה את תכנית המתאר הארצית למתקנים סולארים (תמ"א 10/ד'/10). התוכנית קובעת הנחיות ומקנה כלים תכנוניים והליכי תכנון לאישור תכניות והיתרי בנייה בנושא המתקנים הסולארים.
תוכנית המתאר הארצית למתקנים סולאריים פוטו-וולטאיים – תמ"א 10, אושרה על ידי הממשלה
הבוקר (א') אישרה הממשלה את תכנית המתאר הארצית למתקנים סולארים (תמ"א 10/ד'/10). התוכנית קובעת הנחיות ומקנה כלים תכנוניים והליכי תכנון לאישור תכניות והיתרי בנייה בנושא המתקנים הסולארים. מטרת התכנית: לעודד את השימוש במתקנים סולאריים לניצול אנרגיית השמש לצורך יצור חשמל. זאת, בכל שטח המדינה, תוך מניעת מפגעים ומזעור הפגיעה בשטחים הפתוחים, באיכות הסביבה והנוף, ובמגמה לפשט ולייעל את תהליכי הקמתם.
תוכנית המתאר הארצית (תמ"א) הוגשה במטרה לקדם את יישום החלטת הממשלה (4450) בנושא האנרגיות המתחדשות מיום 29.1.09 אשר קבעה יעד מנחה לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בהיקף של 10% מצורכי האנרגיה בחשמל של המדינה לשנת 2020.
להלן סעיפים מתוך התמ"א, אשר הוכנסו או שונו, בין היתר, בעקבות פעילות משרד התשתיות הלאומית בולנת"ע ובמועצה הארצית לתכנון ובניה:
- העדפה לפריפריה
1. תמ"א 35 (תוכנית המתאר הארצית של מדינת ישראל) קובעת כי במקום אשר סומן יעוד קרקע למכלול נופי לא יתאפשר להקים מתקן הנדסי. יחד עם זאת, על אף האמור בסעיף 9.3.1 לתמ"א, בנפת באר שבע, במקום בו סומן מכלול נופי במרקם כפרי, תותר הפקדת תכנית למתקן פוטו-וולטאי ובלבד שהשתכנע מוסד תכנון שאין חלופה אחרת מחוץ למכלול הנופי, ונימק את החלטתו. סעיף זה הוכנס לתמ"א בשיתוף פעולה ובהסכמה עם נציגי ארגוני הסביבה. הוא למעשה מעניק העדפה לבניית המתקנים בדרום הארץ (פריפריה) באמצעות הקצאת שטחים משמעותיים לשם כך.
2. המסמך קובע כי היקף שטח להקמת מתקן סולארי יהיה עד 10% מהשטח המיועד לתעשייה בתכנית האמורה. בעקבות התייחסות משרד התשתיות הלאומיות, הוגדל היקף השטח להקמת מתקן פוטו-וולטאי לעד 30% מאזורים שמיועדים לתעשייה ומאזורים שמיועדים למתקנים הנדסיים בשטח נפת באר שבע, בנפת גולן ובעוטף עזה (כאמור, במקום 10%). תוספת זו מהווה ביטוי לתעדוף הפריפריה והרצון הבלתי מתפשר לעמוד ביעדי הממשלה ולפעול לקידום אנרגיות מתחדשות.
- בחינת הקמת מתקנים בשטחים שאינם צמודי דופן
בבואו לבחון חלופות בנות ביצוע, ישקול מוסד התכנון את הקמת המתקן הסולארי גם בשטח פתוח שאינו צמוד דופן. ככלל, התמ"א קובעת כי מתקנים סולאריים יוקמו בשטחים צמודי דופן בלבד – כלומר בקרבת ישובים ובצמידות למתקני תשתית. יחד עם זאת, לעיתים דווקא אזורים שאינם צמודי יישוב או תשתית מהווים את הקרקע המיטבית ביותר להקמת המתקנים (כגון שטחים פתוחים מופרים שאין יכולת לעבד בהם את הקרקע כחקלאית).
פעילות משרד התשתיות הלאומיות הובילה לכך שתתאפשר לוועדת התכנון לשקול במקרים מסוימים גם את אפשרות הקמתם של מתקנים גם באזורים שאינם צמודי דופן.
- חובת ההנמקה
בתמ"א נוספה הדרישה בדבר חובת הנמקה לבחירת החלופה להקמת המתקן. משרד התשתיות הלאומיות מבקש להבהיר כי ככל שניתן הסבר לבחירת החלופה הנבחרת במסגרת הדיון שהתקיים בוועדה המחוזית, לרבות בחוות הדעת שהוכנו ע"י מי מנציגי הוועדה – לא תידרש הנמקה נוספת בהחלטה עצמה, לא יהיה צורך להביא את התכנית לדיון נוסף בוועדה המחוזית, ויראו בהחלטה כעומדת בדרישות התמ"א לעניין חובת ההנמקה.
כלומר: תוכניות שכבר נדונו (וניתן לגביהם הסבר בחוות דעת של נציגי ועדת התכנון), לא יחזרו לדיונים שוב בוועדה, כדי שלא לדחות את יישום החלטת הממשלה ולהימנע מעיכוב נוסף במאמץ לעמוד ביעד הממשלה בנושא אנרגיות מתחדשות.
השר לנדאו אמר על כך בממשלה:"אם תהיה חזרה ודיונים נוספים על התכניות שכבר ניתנה לגביהם חוות דעת והתקיימה לגביהם חובת ההנמקה במתכונת שהתקיימה עד היום – היעד של 5% ב – 2014 לא יוכל להתממש."
- העדפה לגגות
משרד הפנים הדגיש בתמ"א, בהסכמת משרד התשתיות הלאומיות כי מוסד התכנון רשאי לקבוע כי תינתן עדיפות להקמת מתקנים על גגות וחזיתות או בשימוש כפול על פני הקמת מתקנים על הקרקע. דבר אשר נותן ביטוי להעדפה לניצול שטחי הגגות לייצור חשמל "ירוק".
השר לנדאו ברך על אישורה של התמ"א בממשלה: "מדובר בעבודת צוות רב משרדית שנשאה פרי. יש לנו כאן התווית דרך מוסדרת בה יוכלו יזמים ללכת ולעבוד. בסך הכול ניתנה כאן מסגרת מפורטת, שאם תמומש, אזי הממשלה על כל זרועותיה צריכים להתברך. ההישג הוא בכך שגובשה תכנית ברורה לתכנון מתקנים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בשטחים שאינם עולים על 750 דונם, כל זאת במטרה לעמוד בהחלטת הממשלה מ – 2009. זה לעצמו עניין מורכב ויש פה הישג אך, ישנה עוד עבודה רבה להסרת חסמים. כעת, לאחר שהצלחנו להגיע להסכמה בכל הנוגע לתמ"א 10 ד' 10, על כל הגופים להירתם, לשתף פעולה ולראות במימוש החלטת הממשלה לגבי אנרגיות מתחדשות יעד לאומי".