לאחר עשרות שעות של דיונים ארוכים, אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת אתמול (ב') את הצעת חוק האריזות. החוק החדש כולל הסדר מקיף לטיפול באריזות בישראל, המבוסס על עיקרון מרכזי של אחריות יצרן, לפיה מוטלת האחריות על יצרן או יבואן לטפל באריזות של מוצרים המיוצרים או מיובאים על ידו למכירה בישראל ולשאת בעלות המלאה הכרוכה באיסוף ומיחזור פסולת האריזות
חוק האריזות אושר – מהפכת המיחזור בישראל יוצאת לדרך
לאחר עשרות שעות של דיונים ארוכים, אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת אתמול (ב') את הצעת חוק האריזות. החוק החדש כולל הסדר מקיף לטיפול באריזות בישראל, המבוסס על עיקרון מרכזי של אחריות יצרן, לפיה מוטלת האחריות על יצרן או יבואן לטפל באריזות של מוצרים המיוצרים או מיובאים על ידו למכירה בישראל ולשאת בעלות המלאה הכרוכה באיסוף ומיחזור פסולת האריזות. החוק החדש יצמצם משמעותית את כמות האריזות, ובעקבותיה את יצירת פסולת האריזות, יעודד שימוש חוזר, מיחזור, ויפחית את כמות הפסולת המועברת להטמנה.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "ישראל מצטרפת היום למדינות המתקדמות בעולם. במקום לקבור באדמה בכל שנה חומרי גלם בשווי מילארד שקלים, האריזות ייאספו מבתי האזרחים וימוחזרו. יישום החוק יוסיף אלפי מקומות עבודה חדשים למשק והטלת אחריות על היצרנים והיבואנים למחזר את הפסולת תאפשר לציבור הרחב לקחת חלק פעיל בתהליך המחזור, באמצעות הפרדת הפסולת לפחים שונים."
עיקרי הצעת החוק
סוג האריזות – בהתבסס על הדירקטיבה האירופאית, החוק יחול על אריזות מחומרים שונים וממגוון רחב של מוצרים (ביתיים ותעשייתיים גם יחד), כדוגמת : נייר, זכוכית, פלסטיק ומתכת.
היקף המיחזור – היצרנים והיבואנים יהיו מחויבים בהדרגה, למחזר 60% מסך משקל האריזות של המוצרים שנמכרו או יובאו בכל שנה. יצרן יהיה חייב לעמוד ביעד מיחזור שנתי לפי סוג החומר ובלבד שממוצע האיסוף והמיחזור הכולל לא יפחת מ – 60%.
הפרדת פסולת – הרשויות המקומיות יחויבו לקבוע הסדרי הפרדת פסולת לשני זרמים ('רטוב', 'יבש') והמשרד להגנת הסביבה יממן הצבה של תשתיות מיון ומיחזור פסולת בכל הרשויות.
קנסות ועיצומים – גובה העיצום (קנס כספי) לגבי אי עמידה ביעדי המיחזור הוא 2500 ₪ לכל טון אריזות שלגביו התקיימה הפרה. כלומר, כל אחוז אחד של חריגה מהיעדים שנקבעו יגרור קנס של 15 מיליון ₪ !!
אפס פסולת להטמנה – החל מינואר 2020, תאסר באופן גורף הטמנת פסולת אריזות באתרי הטמנה. ניתן יהיה רק למחזר אריזות או להפיק מהן אנרגיה בלבד.
תועלות למשק
חיסכון בעלויות – התועלת המרכזית הצפויה מהחוק המוצע היא החיסכון הצפוי בעלויות הישירות והעלויות החיצוניות של הטיפול בפסולת במתכונתו הנוכחית.
תעסוקה – כמו כן, יעודד החוק פיתוח של תעסוקה מקומית בתחום המחזור וההשבה (פוטנציאל הגדלת התעסוקה בהיקף של כ 20,000-50,000 מועסקים בישראל, לפי חישוב של 10-15 משרות על כל 1000 טון פסולת);
ייעול וחסכון בתהליכי ייצור בתעשייה – חיסכון במשקל האריזה, מעבר לשימוש בחומרי גלם סביבתיים יותר ועוד.
הפסולת בישראל:
כמות הפסולת במדינת ישראל גדלה בשיעור של כ-5%-3% בכל שנה.
כל תושב מייצר בכל יום, בממוצע, כ-1.6 ק"ג אשפה. בסך הכול מצטברים בישראל כ-5.4 מיליון טון פסולת עירונית בשנה. משקל פסולת האריזות בישראל מוערך בכמיליון טון בשנה. פסולת זו תופסת נפח רב באתרי ההטמנה, דבר הגורם לבזבוז משאבי קרקע יקרים ולפליטה מוגברת של גזי חממה.