בנוסף לאפשרות המוכרת של הפקת אנרגיה סולארית בעזרת מערכות פוטו-וולטאיות מסוגים שונים מתפתח בעולם שוק המערכות הסולאריות המשולבות במבניםBIPV – Building Integrated Photo Voltaic. מדובר בפאנלים סולאריים ייחודיים המותקנים על גבי חזיתות בניינים בשלב בניית הבניין ובבניינים קיימים. על פי הערכות גוף המחקר של האיחוד האירופי, עם אימוץ תקינה ירוקה לבנייה ועידוד ממשלתי נרחב, שוק זה מתפתח במהירות וצפוי לגדול להיקף של 5.7 מיליארד דולר בשנת 2013.
אבי סאסי, מנכ"ל סולאראור מציג את הכוורת הסולארית-צילום: ארנון מעוז
בלעדי: פיתוח ישראלי: מערכות סולאריות משולבות במבנים
בנוסף לאפשרות המוכרת של הפקת אנרגיה סולארית בעזרת מערכות פוטו-וולטאיות מסוגים שונים מתפתח בעולם שוק המערכות הסולאריות המשולבות במבניםBIPV – Building Integrated Photo Voltaic. מדובר בפאנלים סולאריים ייחודיים המותקנים על גבי חזיתות בניינים בשלב בניית הבניין ובבניינים קיימים. על פי הערכות גוף המחקר של האיחוד האירופי, עם אימוץ תקינה ירוקה לבנייה ועידוד ממשלתי נרחב, שוק זה מתפתח במהירות וצפוי לגדול להיקף של 5.7 מיליארד דולר בשנת 2013. מחקר אחר אותו ערך לאחרונה האיחוד האירופי, הראה כי בניינים הנם צרכני האנרגיה המשמעותיים ביותר (כ-40% מכלל צרכני האנרגיה) – הרבה יותר מתעשייה ומרכבים, ועל כן הפיכת מבנים ליעילים מבחינה אנרגטית (Energy Efficient Buildings), הנה הכרחית להורדת חתימת הפחמן הדו חמצני הגלובלית.
בכנס אנרג'י טק לטכנולוגיות אנרגיה סולארית הציג אבי סאסי, סמנכ"ל התפעול בחברה חברת סולאראור, את "כוורת הדבורים הסולארית" שהיא מפתחת, מוצר המשלב ניצול אנרגיה סולארית והתייעלות אנרגטית במבנים ירוקים. סולאראור היא חברת סטארט-אפ שנוסדה בשנת 2007 ע"י קבוצת יזמים וחוקרים בתחום האלקטרו אופטיקה ומפתחת טכנולוגיות חדשניות בתחום האנרגיה הסולארית.
מוצר הליבה של סולאראור נקרא BeeHive PV, המבוסס על פטנט רשום ייחודי ומאפשר לחברה להציג קיר מסך סולארי הראשון בעולם בטכנולוגיית ריכוז נמוך (Low Concentrated PV – LCPV), ובעל תכונות ייחודיות כגון מעבר אור ושקיפות, בידוד מחום ורעש ואידיאלי להתקנה אנכית כקיר מסך. תכונות אלו מושגות יחד עם שמירה על יעילות גבוהה. המוצר נבחר לשמש כפלטפורמה שעליה יוצגו פיתוחי חברות מאגד??? ה- SES (Solar Energy Solution) בהשתתפות המדען הראשי של משרד התמ"ת.
מה זו הכוורת שאתה מחזיק ביד?
"שם המוצר הוא BeeHive PV, כוורת דבורים סולארית. המוצר הזה מיועד לקירות מסך, וכך הוא נראה למביט מבחוץ על הקיר החיצוני. כמעט כל פני השטח מכוסים בחומר סיליקוני, דבר שתורם ליעילות המערכת העומדת על בין 15 ל-16% נצילות של אנרגיית השמש, 150 וואט למ"ר. מצד שני האלמנט האופטי מאפשר הכנסת אור לתוך המבנה. היחידה בנויה מאלמנט של זכוכית חיצונית, ביניהם פולי קרבונט שמעוצב כפריזמה המהווה בעצם את האלמנט האופטי שמרכז את הקרינה אל עבר התאים הסולאריים העשויים מסיליקון סטנדרטי. האלקטרודות לוקחות את החשמל שמופק בתאים הסולאריים אל הממיר של המערכת ומאחור אנחנו רואים יחידת זכוכית נוספת. אנחנו נמצאים בכמה שיתופי פעולה, שאחד מהם די בחיתוליו עם חברת סולאראדג' שאמורה לתת פתרון של מיקרו ממיר למוצר שלנו.
האלמנט הזה יעיל מבחינה אנרגטית היות והוא מפיק אנרגיה מתחדשת ומהווה בידוד פסיבי לבניין. בעצם יש פה גם ייצור אנרגיה מתחדשת וגם התייעלות אנרגטית באותו מוצר. הצלחנו באמצעים אופטיים לשבור את המשוואה של המתח בין יעילות לשקיפות ולהביא לבניין אלמנט ארכיטקטוני יפה ומושך שאדריכלים יסכימו לשלב במבנה. לאור זה שבניינים אחראים ל- 40% מצריכת האנרגיה במשק אנחנו מאמינים שאם נצליח למצוא פתרון יעיל לבניינים נהפוך אותם מבעיה לפתרון."
"המוצר נמצא בשלב הסיום של תהליכי הפיתוח. אנחנו בשלב ההעברה לייצור ומחפשים השקעה נוספת על מנת להשלים את התהליך. הפוטנציאל הוא אדיר, אם ניקח בניין ממוצע ונשווה את שטח הגג לשטח חזית המבנה, ניתן לראות שמבחינת יישום מדובר בעשרות אלפי מטרים רבועים שניתן להפוך למקור אנרגיה נקי, פתרונות כאלה של BIPV – Building-integrated photovoltaics נהוגים בעולם במיוחד בגלל היתרון שהם לא צורכים קרקע, במיוחד במדינת ישראל בה השטחים הפתוחים הם משאב מוגבל."
"אנחנו מצליחים להביא נצילות גבוהה למ"ר, שעומדת על בין 15 ל-16 אחוז וגם שקיפות והכנסת אור למבנה, דבר שקיים פחות במוצרים האחרים. המוצרים האחרים מתחלקים בגדול לשניים, מוצרי סרט-דק שהיעילות שלהם עומדת על בין 6-7 אחוז נצילות או מוצרים שהם מסוג מונו קריסטליין שהיעילות שלהם דומה, אך מצריכים הארה של החדר ובעצם צריך להתאמץ כדי לייצר חשמל. היישום של המוצרים האחרים בפלח שוק זה יחסית מוגבל בשל החסם העיקרי שהוא המראה. המוצר נהדר, אבל אני לא רוצה אותו על המבנה שלי כי הוא פשוט מכוער ולא מתאים.
היתרון אצלנו הוא שהמוצר ממש אסתטי, מה גם שהטכנולוגיה מאפשרת לנו להחליף את הצבעים של התאים כדי להשיג אלמנטים עיצוביים, או להאיר אותם בתאורת לד ולהשתמש בקיר כשלט פרסום. מבחינה כלכלית, יחידה כזאת מחליפה חומרי בניין ותהליכים שנעשים בכל מקרה ולכן החזר ההשקעה של מערכת כזאת הוא הרבה יותר מהיר ועומד על כשבע שנים."
מה לגבי נושא הרגולציה? קבלת תמריץ על ייצור החשמל הסולארי?
"נושא התמריצים למערכות כאלו בחיתוליו בארץ לעומת אירופה בה אנחנו רואים אימוץ מהיר של הטכנולוגיה הזאת. רשות החשמל ראתה את המוצר והביעה עניין בו, מה שמעניין אותה מבחינת רגולציה זה יחידת הממיר שמתחברת לרשת החשמל ולא אופן ייצור החשמל הסולארי. באירופה יש תעריף מיוחד ל-BIPV ואנחנו בהחלט מתכוונים להתחיל לגלגל את הנושא גם בארץ על מנת לעודד שימוש באנרגיה מתחדשת המשולבת בבניינים. אנחנו מעריכים שהיתרונות של חיסכון השימוש בקרקע ושיפור היעילות אנרגטית של הבניין מצריכה תעריף מיוחד למשפחת המוצרים האלה. ההצדקה לאימוץ מהיר צריכה לבוא גם מצד הרשויות ולא רק מצד הציבור שמגלה עניין רב במוצר."
"הפיתוח של המוצר נעשה בישראל בעזרת המדען הראשי של משרד התמ"ת במסגרת מה שנקרא מאגד או מגנט. השותפים שלנו הם שחקנים גדולים כמו טאואר סמי קונדקטור שמפתחים תאים מיוחדים לאלמנט הזה, חברת פלרם שמרכיבה פה דברים אחרים, חניתה שעושים את האלקטרודות ואנחנו מצליחים להביא במודל הזה את כל הרכיבים האלקטרוניים לכדי ביטוי במערכת שלנו.
הממציא הוא אורן אהרון שהוא CTO של החברה. אורן הקים את החברה בשנת 2007 יחד עם קבוצה של כמה חוקרים מהטכניון ומעולם התעשייה. ההחלטה לפנות לשוק ה- BIPV כשוק נישתי שכדאי ללכת אליו היות והשוק הזה מספק מרווחי רווח גבוהים יחסית, וגם היות שהשוק הסולארי הסטנדרטי רווי בצורה די נרחבת."
הקמתם מתקן הדגמה או קיר לדוגמה?
"עד עכשיו התרכזנו בהוכחת היתכנות ומדידות ראשוניות כדי לראות שהכול בסדר. השלב הבא הוא להקים מתקן הדגמה אצלנו בנשר ולבחון את המוצר לאורך זמן, זה מוצר שנבנה לתקופה ארוכה של לפחות 25 שנה. המופע הסופי מבחינתנו זה העברה לייצור המוני שאנו מקווים שיתבצע בשנה הקרובה."
מה הם שווקי היעד שלכם בראייה גלובלית?
"מי שמוביל בכלל את עולם ה-PV זו גרמניה שם השוק הוא עצום. אנחנו רואים גם את צרפת ושוויץ כמדינות שהולכות מאוד חזק על תחום ה- BIPV ומתמרצים את ייצור החשמל הסולארי בסובסידיות נרחבות. גם סין החליטה שהתחום הזה מעניין והרשויות התחילו להתניע פרויקטים כאלה."
"אנחנו עדיין צריכים לחשב את זה באופן סופי. מה שאנחנו יודעים הוא שהעלות תהיה בסביבות ה-5 דולרים לוואט. מבחינת נצילות תפוקת החשמל היא בסביבות 150 וואט למ"ר."
כמה עובדים יש היום בחברה?
"בחברה יש עשרה עובדים, שרובם המוחלט מגיע מתחומי ההנדסה ובעיקר אלקטרו אופטיקה. אורן הוא בעל ניסיון רחב באלקטרו אופטיקה ובעל תואר ראשון בהנדסת מכונות ותואר שני בהנדסה גרעינית וייזום. מי שהמציא את הרעיון, כמו שאמרתי, זה אורן והפתרון, בספקטרום של העשייה, מה שאנחנו עושים זה מודול לפי.אי.פי.וי. כלומר אנחנו לא עושים סלס, אנחנו לא עושים אינטגרציה אנחנו עושים מודול. אנחנו מטפלים ברמת המודול, אז זה הייחוד שלנו בעצם. אנחנו יושבים בחיפה כמו שאמרתי."
איזה סדר גודל של השקעה אתם מחפשים?
"החברה מחפשת השקעה של בסביבות 4 מיליון דולר שתאפשר להשלים את משימות הפיתוח. אנחנו מחפשים שותף אסטרטגי מעולם הבנייה והנדל"ן או לחילופין מעולם האינטגרציה הסולארית. כשאנחנו מזהים מספר קבוצות שיש להם, מצד אחד זרוע נדל"ן וזרוע סולארית, אנחנו מפגישים בין העולמות האלה."
המאמר פורסם לראשונה בגיליון נובמבר-דצמבר של מגזין תשתיות סביבה ואנרגיה