בכנס חירום שיזם פורום פעולה אזרחית, סיפר אמש הרב מיכאל מלכיאור על ביקור שערך בארה"ב לפני כשבוע שמטרתו הייתה גיוס תמיכה במאבק על תמלוגי הגז בישראל. "גיליתי שגם שם יש ציבור שלם שלא יאפשר ללוביסטים של חברות הגז להשפיע על ממשלת ישראל.
הרב מיכאל מלכיאור אמש בכנס- צילום: אירית אוליצקי
המאבק על תמלוגי הגז מתעצם: הרב מלכיאור מגייס תומכים בארה"ב למאבק על תמלוגי הגז
בכנס חירום שיזם פורום פעולה אזרחית, סיפר אמש הרב מיכאל מלכיאור על ביקור שערך בארה"ב לפני כשבוע שמטרתו הייתה גיוס תמיכה במאבק על תמלוגי הגז בישראל. "גיליתי שגם שם יש ציבור שלם שלא יאפשר ללוביסטים של חברות הגז להשפיע על ממשלת ישראל. מגיע לעם כאן מפנה חברתי והיסטורי ואנחנו נדאג שזה יקרה", כך אמר הרב מלכיאור בנאומו בכנס.
מלכיאור אמר לכתבתנו כי המהלך האחרון של מלכיאור נועד להכין את השלב הבא במאבק הציבורי. לטענתו, גיוס התמיכה של האזרחים האמריקאים נועד למנוע הפעלת לחצים של הממשל האמריקאי על מדינת ישראל שעלולים למנוע את העלאת תמלוגי הגז, בדומה למה שקרה בשנת 2002, כאשר ראש הממשלה דאז, אריאל שרון נכנע ללחצים אלה והשאיר את התמלוגים כמו שהם.
במסגרת הפעילות בארה"ב ערך הרב מלכיאור שני מפגשי הסברה בניו יורק עבור מתנדבים, ראשי קהילות ואנשי אקדמיה. בנוסף התקיימו גם פגישות עם מנהיגי קהילות יהודיות בטקסס ובפלורידה. מטרת הכינוסים הייתה גיוס רשת קשר אשר בעת הצורך תפנה לסנאטורים,אנשי קונגרס וכלי התקשורת האמריקאית.
בכנס החירום, שנערך אמש בתל אביב, השתתפו נבחרי ציבור מכל הקשת הפוליטית, ביניהם: ניצן הורוביץ (מרצ), כרמל שאמה כהן (ליכוד), דב חנין (חדש) ופרופ' אריה אלדד (האיחוד הלאומי), כולם דאגו להדגיש בדבריהם כי למאבק על תמלוגי הגז אין קשר לאף אג'נדה פוליטית וכי מדובר ברצון להחזיר לציבור הישראלי את מה שמגיע לו. ח"כ ניצן הורוביץ: " מי שחושב שאנחנו בתור נבחרי ציבור נוותר על מיליארדי השקלים שמגיעים לאזרחי ישראל מהרווחים העצומים ממאגרי הגז, אין לו מושג על מה הוא מדבר. אין לנו את הסמכות המוסרית לכך".
הדוברים התייחסו בנאומיהם לצעדים שנוקטות חברות הגז כנגד המלצות ועדת ששינסקי התומכת בהעלאת המיסוי על רווחיהם ועל תמיכתו של השר לתשתיות לאומיות במאבקם. ח"כ פרופ' אריה אלדד דחה בדבריו את הטיעון של שר התשתיות כי העלאת המיסוי על רווחי הגז תסכן את הבטחון האנרגטי של ישראל. " יש ספין מדהים שאומר שהמס על הרווחים הוא חלק ממגמה שנועדה לפגוע בבטחון המדינה ולהגדיל את תלותנו בערבים. אני כאן הערב כדי להוכיח שזה לא נכון". ח"כ כארמל שאמה הכהן הוסיף: "אנחנו כאן כי חשוב לנו עתיד הציבור. הטענה שהמאבק הזה קשור לכיוון פוליטי של הימין או של השמאל הוא אחד מהשקרים הרבים שמספרות חברות הגז".
אמנון פורטוגלי, מומחה כלכלי מטעם הפורום לפעולה אזרחית, הציג בכנס נתונים לפיהם מאגרי הגז של ישראל, ביניהם ים תטיס ותמר, הם מן המאגרים הרווחיים בעולם. ההכנסות מן המאגרים הללו נאמדים בכ- 400-500 מיליארד שקלים . הפורום דורש שהציבור בישראל יקבל כ-80% מן הרווחים הללו, כ- 15-20 מיליון שקלים לשנה. לטענת הדוברים בכנס, הכסף מן התמלוגים יכול לסייע להעלאת רמת החיים של כלל הציבור במדינה, בין היתר, ניתן יהיה להוריד את שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה, להעלות את קצבאות הזקנה ושירותי הרווחה, לסייע בבניית בית החולים באשדוד וכו'.
את הכנס הנחה העיתונאי והפרשן רון קופמן שקרא בדבריו לציבור בישראל להתעורר לפני שיהיה מאוחר מדי. " ים המלח והכינרת כבר לא שייכים לנו. המדינה כולה שייכת ל-18 משפחות וטייקונים שמנהלים פה את העניינים. בואו ניקח חזרה את מה שמגיע לנו". בכנס השתתפו גם פעילים חברתיים מובילים. סגן יו"ר התאחדות הסטודנטים, שחר בוצר, קרא לתומכי המאבק לצאת לרחוב ולהפגין והזמר קובי עוז שחזר לאחרונה מביקור בנורבגיה הביא את מדיניות השלטונות שם כדוגמא לחלוקה הוגנת של הגז. לדבריו, יש לפתוח קרן השקעות ציבורית שתחלק את הכסף באופן שווה בין שכבות האוכלוסיה. עוז אף המליץ למנות איש רוח שיהיה אחראי על חלוקה מוסרית הוגנת של כספי הציבור.
הרב מלכיאור סיכם את הכנס כהצלחה ואמר שהפורום מתכנן כנסים נוספים מסוג זה בכל רחבי הארץ. כמו כן, בכוונת הפורום להופיע בפני וועדת ששינסקי ולהציג את הערותיהם והסתייגויותיהם מההמלצות שפורסמו.