סקירה של ארבעת העשורים האחרונים שפרסמו לאחרונה מטאורולוגים מארה"ב ובריטניה, מראה כי ההיפך הוא הנכון וכאשר עולות הטמפרטורות על הקרקע, ישנה עליה גם בטרוטוספרה.
מדענים מזהירים: התחממות כדור הארץ משפיעה גם על הטרופוספרה
מתקן לחיזוי מזג האוויר
מזה 20 שנה, מטאורולוגים מכל רחבי העולם חלוקים בדעתם ביחס לשאלה האם ההתחממות הגלובאלית משפיעה על שכבת הטרופוספרה- הנמוכה בשכבות האטמוספרה, בה מתרחשים שינויי הטמפרטורות. טענה זו נשמעה לראשונה ב-1990, כשאשר דו"ח מדעי שהתבסס על נתוני לוויין טען כי אי השפעה של טמפרטורות שטח כדור הארץ על שכבת הטרופוספרה. עם זאת, סקירה של ארבעת העשורים האחרונים שפרסמו לאחרונה מטאורולוגים מארה"ב ובריטניה, מראה כי ההיפך הוא הנכון וכאשר עולות הטמפרטורות על הקרקע, ישנה עליה גם בטרוטוספרה.
אמנם המעקב אחר טמפרטורות על פני האדמה הינו קל למדי, מאחר ורוב התחנות המטאורולוגיות בעולם מוצבות על או קרוב לקרקע, אך בטרופוספרה הסיפור קצת מסובך יותר. החל מסוף שנת 1950, מדענים ניסו לאסוף נתונים על שכבה זו על ידי שליחת בלוני מזג אוויר גדולים כשישה קילומטרים לתוך הטרופוספרה. הנתונים שנאספו על ידי הבלונים, חזרו אל המדענים על ידי גלי רדיו. נתונים אלה לא היו מדוייקים מספיק משום שלא מדובר בבלוני אקלים, אלא בבלוני מזג אוויר ואלה אינם מכוילים מספיק לקלוט את השינויים הקטנים באקלים.
המחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המקצועי לענייני אקלים Wiley Interdisciplinary Reviews – Climate Change שניתח נתוני אקלים מ-195 מחקרים קודמים, מודלי אקלים מרחבי העולם וכן נתונים מן האטמוספרה, מצא כי ישנה סתירה בין התחזיות המדעיות לבין מה מתרחש בפועל. במילים אחרות, הסטרטוספרה אכן מתחממת.
לדברי דיאן זיידל, חוקרת אקלים מטעם המנהלה האמריקאית הלאומית לחקר האוקינוסים והאטמוספרה, המחקר מעניק הוכחה מדעית נוספת לכל מי שעדין מטיל את השלכות שינויי האקלים על האטמוספרה בספק.
ב-29 בנובמבר יתכנס פאנל בין לאומי לשינויי האקלים בקנקון שבמקסיקו. נכון לרגע זה, ההערכות הן כי הסיכוי להגיע להסכם כולל להפחתת פליטת גזי החממה, הגורם העיקרי להתחממות הגלובאלית, הוא קלוש ביותר למרות דחיפותו של העניין.
מדענים מזהירים גם שההתחממות הגלובלית תשפיע על היחסים הפוליטיים-צבאיים בין ישראל למדינות השכנות. זה גם מדאיג.