נושא הקמת המערכות הסולאריות הבינוניות הוא תחום חדש ליזמים הישראלים וחברות רבות המגישות בקשות למערכות בינוניות נתקלות בבעיות
יום עיון סולארי: הרצאת מנכ"ל חברת ענבר בנושא הקמת מערכות סולאריות בינוניות
שי פורת – צילום: מיקה יערי
הורדת המצגת בנושא תכנון והקמת מערכת סולארית בינונית
נושא הקמת המערכות הסולאריות הבינוניות הוא תחום חדש ליזמים הישראלים וחברות רבות המגישות בקשות למערכות בינוניות נתקלות בבעיות בשלב המימון והרישוי. שי פורת, מנכ"ל חברת ענבר אנרגיה סולארית הרצה בנושא תכנון והקמה של מערכות אלו ביום העיון המתקיים היום בסינמטק ת"א בנושא מערכות סולאריות עסקיות ובינוניות בשיתוף איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל.
נדבר על תכנון והקמה של מערכות סולאריות בינוניות, מאפיינים ושיקולי תכנון במערכות הבינוניות. נורא חשוב לזכור שהסיכונים הפיננסיים מאוד משמעותיים, אם לא נשכנע את הבנק לא יהיה פרויקט כי כל הבסיס של הפרויקט הזה הוא בסיס מימוני. בסופו של דבר זו עסקה מימונית ארוכת טווח, גם שלב הפיתוח כרוך בהוצאות רבות וייתכן שבכלל הפרויקט לא יקום.
שיקולי התכנון הראשוניים, בארץ כרגע מתמקדים בגגות, נושא הסדרת הקרקעות לא ברור, הזמן לרעתכם היזמים כי התעריפים הולכים ויורדים. הרבה פרויקטים נופלים בגלל זיקה לקרקע, כמעט בכל מקום יש בעיה של היתרים וזהו שיקול מאוד משמעותי. מבחינת שיקולים סביבתיים יש צורך להתחשב בבנייה לגובה, שינוי סביבתי המשפיע על תפוקת המתקן (צל לדוגמה) נקודות חיבור לרשת כמו לדוגמה בקיבוצים.
אני רוצה לנפץ כאן שני מיתוסים, אין אחריות לשמש, אף אחד לא יכול להבטיח את כמות החשמל המיוצרת , כך למשל בשנת 92 הייתה 15% פחות קרינה מהממוצע. אין שעות נוספות – אנחנו חיים על שעות שמש וכל שעה שאינה מנוצלת לא תחזור.מה בכל זאת מובטח? יחס בין תפוקה תיאורטית לתפוקה בפועל, מדד הביצועים של המתקן ומי שאחראי על כך הוא הקבלן וע"י תכנון נכון והקמה מקצועית המדד יהיה טוב יותר. זהו המדד היחידי שאפשר להתחייב עליו.
בנושא הזמינות – היחס לאורך כל השנים משתנה, עכשיו צריך להקפיד שאותן שעות שאין לנו לצמצם למינימום והמערכת הקיימת תעבוד. מחויבות לזמינות – החוזק של הגוף המתחזק, כמה זמן לוקח לגלות בעיה ולהשמיש את המערכת חזרה. נגישות לאתר – מדובר בגגות , בעלות על הגג, פעילות מתחת לגג ,הנגישות למערכת הממירים זה החלק הקריטי ובמתח גבוה גם השנאים, הנושא חשוב היות וחצי מעלות התחזוקה הולכת לגופים שמספקים את הציוד.
עמידה בלוחות זמנים : זמינות רכיבים היא בעיה מס' 1 בפרויקטים סולאריים! בארץ מגבלת הזמן להתקנה היא 42 חודשים, סיום המתקן בזמן הוא מאוד מאוד קריטי. אי עמידה בלו"ז משמעותו קנס כספי, עלויות מימון ואי עמידה בתנאי הרישיון. השלכות תכנוניות – חייבים לוודא עמידה בדרישות הגוף המממן שכן הבנק יבטל את הבקשה ברגע לאחר בדיקה בשטח. לא רק הטכנולוגיה של הממיר, מיקום הפנלים. הולכת החשמל בזרם ישר או בזרם חילופין הוא משמעותי לא רק בעלות של הקמת הפרויקט אלא גם בנצילות שלו ובאובדן התפוקה.
דבר אחרון הוא נושא האבטחה, הגנה על המתקן מפני גניבות וחבלה וכדומה משפיע על עלות הביטוח. נושא התקשורת והבקרה מרחוק חשובים מאוד בפרט באזורים מרוחקים מאוד, התקשורת צריכה לעבוד גם כשהמתקן לא עובד. לסיום אני חוזר ואומר שהבנק הוא הלקוח, הוא מבין, והבנק קשוח! צריך לתכנן את הפרויקט כך שתוכלו לעמוד בזה, חריגה מלו"ז מסכנת את הפרויקט כך גם תכנון לקוי והערכת ביצועית לא ריאלית תפיל את הפרויקט.