במסגרת יום העיון למערכות סולאריות עסקיות ובינויות המתקיים היום בת"א הרצה רו"ח איתן גלזר, שותף וראש תחום קלינטק בקסלמן וקסלמן – PwC Israel בנושא ניהול סיכונים עסקיים ופיננסיים בפרויקטים סולאריים.
יום עיון סולארי: הרצאת רו"ח איתן גלזר בנושא ניהול סיכונים עסקיים ופיננסיים בפרויקטים סולאריים
רו"ח איתן גלזר – צילום: מיקה יערי
במסגרת יום העיון למערכות סולאריות עסקיות ובינויות המתקיים היום בת"א הרצה רו"ח איתן גלזר, שותף וראש תחום קלינטק בקסלמן וקסלמן – PwC Israel בנושא ניהול סיכונים עסקיים ופיננסיים בפרויקטים סולאריים. קישור למאמר בנושא זה של רו"ח גלזר שהתפרסם בפורטל תשתיות.
לעיון והורדת המצגת – ניהול סיכונים עסקיים ופיננסיים בפרויקטים סולאריים
מלבד האג'נדה הירוקה המשותפת ליושבים בחדר ישנו הרצון להרוויח. מדובר בשוק בו התעריפים נקבעים בהסדרה ולא בשוק חופשי, זה תחום שיש בו שחקנים רבים וחסמים רבים, מקובל לדבר על 2 סיכונים עיקריים: הסיכון למדינה ולצרכנים מהפרעות בהספקת החשמל והסיכונים ליזמים. הסיכון למדינה מכשל באספקת החשמל לרשת הוא קטן מאוד לצערי היות והספק החשמל הסולארי לרשת עדיין מזערי.
אחד הסיכונים המשמעותיים ליזמים הוא שמדובר בפרויקט הוא 20 שנה ואם נעשית טעות יש לכך השלכה לטווח ארוך. אם נעשה ניתוח רגישות לירידה בתעריפים תחול ירידה גם בתשואה, כך למשל בפנייה של יזמים למשקיעים והצגת התוכנית העסקית כל מקרה של עיכוב במימוש יכול להכניס את הפרויקט לחלון תעריפי אחר ולכך כאמור השפעה על התשואה.
טכנולוגיה – לא נכון להשתמש בטכנולוגיות זולות יותר ולא מוכחות, הבנק לא יאשר פרוייקטים כאלו . סיכון תפעולי לאורך השנים – דורש תחזוק מתמשך ויש לקחת זאת בחשבון, לא תמיד יש צוות מקצועי ומדובר בתחום יחסית חדש בארץ. בתחום המימון ראינו כמה קשה להקים פרוייקט בארץ לעומת חו"ל, צריך לזכור לבוא עם קבוצה עם איתנות פיננסית.
אז איך מצמצמים סיכונים? לוודא שלמות המסמכים המשפטיים ולוודא כל הזמן שהמסמכים ברשותך. להשתמש בטכנולוגיה מוכחת היות ומדובר בפרוייקט לטווח של 20 שנה, זה לא הזמן לניסויים. בהצגת הפרויקט לבוא עם כל קשת האפשרויות כולל התרחיש הכי גרוע. נושא של מקורות אשראי – עדיף לפנות למי שכבר יש ניסיון בתחום ולצמצם חשיפות מטבע (הצמדה למדד וכו').