לאור מצבו של משק החשמל בו רזרבות הייצור עומדות על אחוזים בודדים ובזמן ששיאי הביקוש לחשמל נשברים פעם אחר פעם עולה חשיבותה של ההתייעלות האנרגטית והחיסכון בחשמל ובמיוחד בארגונים גדולים הנחשבים צרכני החשמל הכבדים במשק.
בלעדי: המהנדס הראשי של התעשייה האווירית "חסכנו 5 מיליון דולר בשנה בעזרת התייעלות אנרגטית"
ערן איווניר – צילום: ארנון מעוז
לאור מצבו של משק החשמל בו רזרבות הייצור עומדות על אחוזים בודדים ובזמן ששיאי הביקוש לחשמל נשברים פעם אחר פעם עולה חשיבותה של ההתייעלות האנרגטית והחיסכון בחשמל ובמיוחד בארגונים גדולים הנחשבים צרכני החשמל הכבדים במשק.
בכנס התייעלות אנרגטית 2010 של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה ושל פירמת רו"ח זיו האפט BDO שהתקיים היום בתל אביב. פרס מר ערן איווניר, מהנדס ראשי של התעשייה האוירית את תהליך ההתייעלות האנרגטית של התעשייה האווירית ואת הפוטנציאל הכלכלי הגדול לחיסכון בהוצאות של ארגונים גדולים על חשמל.
התעשייה האווירית היא אחד היצרנים הגדולים במשק ובעלת היקף מכירות של 3 מיליארד דולר. המפעלים שלנו מחוברים לרשת החשמל בעזרת 14 חיבורי מתח גבוה וצורכים 120 MVA בשנה.
כאשר התחלנו לבדוק את ההוצאות שלנו על חשמל ואת הדרכים לחסוך בצריכת החשמל גילינו שצריכת החשמל שלנו עולה בהיקף של מספר אחוזים אך היקף ההוצאות על חשמל משנת 2000 עד 2008 כמעט הכפיל את עצמו. בנקודה הזו הבנו שחייבים לעשות משהו ולהניע מהלך רחב היקף של התייעלות אנרגטית. הצעד הראשון היה מעבר למונה תעו"ז של חברת החשמל המאפשר תעריף משתנה על צריכת החשמל לפי שעות הצריכה.
תכנית מקיפה להתייעלות אנרגטית
במטרה להגיע להישגים משמעותיים בנינו תכנית כוללת שהקיפה בין היתר: מחויבות של ההנהלה, מינוי נאמני אנרגיה, ביצוע סקרי אנרגיה, מיפוי מבנים ויצירת הסכמי מסגרת, תכנית השקעות שנתית, קביעת רמות תקן לתאורה ומיזוג אוויר. התקנת אמצעי ניטור אפקטיביים ובניית מערך של הפצת ידע והטמעת התנהגות בקרב העובדים בכל הדרגים.
מדובר בתהליך מורכב המקיף את אלפי המכשירים הצורכים אנרגיה במפעלים. החל מהמחשב השולחני הבודד ועד התייעלות בצריכת החשמל של מדחס עבור מנהרת רוח הזולל חשמל בכמויות גדולות ועבורו הזמנו חברה המתמחה בדיחוס רוח כדי שתמליץ לנו על דרכים לחיסכון בחשמל כתוצאה מהפעלת המדחס.
כתוצאה מביצוע התהליך גילינו כמה דברים שאפשר להתחיל איתם ברמה המיידית כמו בזבוז גדול בצריכת החשמל כתוצאה משימוש מוגזם בתאורה ומיזוג אוויר. גילינו גם שצריכת החשמל בסופי שבוע היא כמעט כמו באמצע השבוע למרות שאין כמעט עובדים במפעלים בסופי השבוע.
ניהול צד הצריכה של התעשייה האווירית
המוטו שלנו בניהול נכון של צריכת החשמל הוא "כמה שצריך/מתי שצריך/היכן שצריך"
אני חייב בהקשר הזה לציין לטובה את המערכת של חברת החשמל שמספקת גישה למאגר הנתונים ועוזרת לתהליך ההתייעלות (טרקלין ללקוח עסקי) בנוסף ציידנו את נאמני האנרגיה במדי תאורה וטמפרטורה כדי לבדוק איפה אפשר לחסוך ולהשתפר.
שיפרנו את מתקני מיזוג האוויר והעברנו לפיקוד אוטומטי את מערכת התאורה והמיזוג כך שתיכבה בזמן שאין עובדים בחדר בעזרת גלאי נפח. כך גם העברנו לכיבוי אוטומטי את המחשבים השולחניים וכאשר מדובר ב – 15.000 מחשבים יש לכך השפעה גדולה על תעריף החשמל.
שיפורים נוספים שעשינו היו בעזרת הפעלה יעילה יותר של מתקני הייצור. צמצום משמרות דלילות והעברת פעילויות שונות לשעות צריכת השפל בהם מחיר החשמל זול יותר. שיפרנו גם את הבידוד והצללת המבנים הקיימים להם השפעה על צריכת החשמל של אמצעי החימום והקירור. במבנים חדשים שהקמנו התייחסנו לנושא של בנייה מודעת אנרגיה בעזרת תכנון נכון ושימוש בטכנולוגיות חדשניות לחיסכון בחשמל.
כתוצאה מתהליך ההתייעלות חסכנו 30% לעומת הצריכה בשנת 2005. בשנת 2009 חסכנו חשמל בהיקף של 22 מיליון קוט"ש והחיסכון הכלכלי הסתכם בחמישה מיליון דולר.