ישיבת המועצה הארצית לתכנון ובנייה לדיון בתכנית המיתאר למתקנים סולאריים פוטו וולטאים הידועה כתמ"א 10 שהייתה אמורה להתקיים היום נדחתה בפעם השנייה. תכנית מיתאר זו האמורה להסדיר את הקמת המערכות הסולאריות על גגות וקרקעות עומדת במוקד הויכוח הציבורי לגבי שימוש בשטחים פתוחים להקמת תחנות כוח סולאריות בטכנולוגיה פוטווולטאית בהיקף נרחב.
המועצה הארצית לתכנון ובנייה דחתה שוב את הדיון בתכנית המיתאר למתקנים סולאריים
ישיבת המועצה הארצית לתכנון ובנייה לדיון בתכנית המיתאר למתקנים סולאריים פוטו וולטאים הידועה כתמ"א 10 שהייתה אמורה להתקיים היום נדחתה בפעם השנייה. תכנית מיתאר זו האמורה להסדיר את הקמת המערכות הסולאריות על גגות וקרקעות עומדת במוקד הויכוח הציבורי לגבי שימוש בשטחים פתוחים להקמת תחנות כוח סולאריות בטכנולוגיה פוטווולטאית בהיקף נרחב. העיכובים בהסדרת תכנית המיתאר יוצרים קשיים בועדות התכנון המקומיות גם להוצאת היתירי בנייה עבור הקמת מערכות סולאריות על גגות מבנים.
מסע לחצים פוליטי וניגודי עניינים מימין ומשמאל
בפעם הקודמת נדחתה ישיבת המועצה הארצית ברגע האחרון בטענה כי עו"ד בנג'י היימן, החוקר המיוחד שמונה לבדיקת תכנית המיתאר אשר העביר את המלצותיו לחברי הולנת"ע– הועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ובניה) פסול לדון בנושא בשל חשש לניגוד עניינים. היימן ייצג בעבר את החברה להגנת הטבע במספר מאבקים ציבוריים כעו"ד ועל כן נטען במשרד הפנים כי הדחייה בדיון נבעה מחשש לכאורה לפגם בהליכי שמיעת ההשגות בפני החוקר ועל כן הוחלט להשהות את הדיון. עדיין לא ידוע האם ימונה חוקר חדש לתמ"א 10 שיצטרך להתחיל את תהליך הבדיקה מחדש.
עד כה לא ברור האם היימן הודיע בעצמו במפתיע על ניגוד העניינים והאם אכן מדובר בניגוד עניינים כאשר ייצוג החברה להגנת הטבע נעשה במסגרת עבודתו של היימן כעו"ד. להודעה על פסילתו של היימן קדם מסע לחצים של ראשי הרשויות בנגב וגורמים אחרים שכללו פניות לראש הממשלה, שר הפנים ומנכ"ל משרדו בקריאה להתערב בדיוני המועצה הארצית. מנגד פנו ארגוני הסביבה לחברי הוולנת"ע בקריאה שלא להקים מערכות פוטווולטאיות בשטחים פתוחים ולקבוע מתן עדיפות לטכנולוגיות יעילות יותר המייצרות יותר אנרגיה לכל יחידת שטח דוגמת אנרגיה תרמו סולארית או מערכות סולאריות מרכזות.
תחקיר בלעדי של תשתיות גילה כי קיים ניגוד עניינים נגדי לאחר שנציג קק"ל במועצה הארצית לתכנון ובנייה, פנחס כהנא, השתתף בדיוני תמ"א 10 לאחר השקעת קק"ל בחברת ערבה פאוור – אחת החברות הגדולות בישראל להקמת שדות סולאריים על קרקעות. לגבי ניגוד עניינים זה הודיע משרד הפנים כי "נציג קק"ל במועצה לא היה מודע לכך שלקק"ל מעורבות עסקית בנושא, עתה משהובא הנושא לידיעתו הוא לא ישתתף בדיונים בנושא".
מי יכריע את המאבק על המיליונים?
להכרעת המועצה הארצית השלכות כלכליות גדולות ליזמים הסולאריים בהיקף של מיליוני שקלים רבים. החברות העוסקות בהקמת מתקנים על גגות טוענות כי ישנם מספיק גגות בישראל להקמת מערכות פוטו ולטאיות בהתאם ליעדי הממשלה וכי עדיף להקצות את השטחים הפתוחים להקמת מתקני אנרגיה מתחדשת אותם לא ניתן להקים על גגות כמתקני אנרגיה תרמו סולארית, חוות רוח ומתקני ביומסה. החברות העוסקות בהקמת שדות סולאריים טוענות כי אין מספיק גגות עליהם ניתן להקים מערכות סולאריות בהיקף גדול.
מחקר בנושא הערכת הפוטנציאל לייצור חשמל פוטו-וולטאי מבוזר על גגות בתים בישראל שערך רן ורדימון ממכון ויצמן למדע עבור מכון דש"א עולה כי בחישוב הפונטציאל הכולל, ניתן להתקין על גגות בתים בישראל מערכות סולאריות בגודל כולל של 12000 MWp ייצור החשמל השנתי בתסריט זה הוא שקול ערך ל 32% מסך ייצור החשמל לשנת 2008, העומד על 50 TWh. בתסריט הזהיר, הלוקח בחשבון גגות גדולים בלבד (שהם יותר אטרקטיביים להקמת מערכות סולאריות) ניתן לראות שעדיין אפשר להגיע לאחוז משמעותי מייצור החשמל השנתי (7%), וסה"כ התקנות של 2500 MWp.