תכנית חדשה ביוזמת המטה לפיתוח הנגב והגליל ומינהל אזורי פיתוח במשרד התמ"ת, בשיתוף מנהל מקרקעי ישראל והמשרד לתשתיות לאומיות, מאפשרת הקצאות שטח ליזמים טכנולוגיים להפעלה, ניסוי והדגמה של מתקני אנרגיות מתחדשות באזורי תעשייה ייעודיים באזורי פיתוח על-פי הצו המותקן מכוח סעיף 40 ד' לחוק לעידוד השקעות הון.
משרד התמ"ת יסבסד הקמת מתקני פיתוח וניסוי לאנרגיות מתחדשות
שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר (במרכז) צילום: ארנון מעוז
תכנית חדשה ביוזמת המטה לפיתוח הנגב והגליל ומינהל אזורי פיתוח במשרד התמ"ת, בשיתוף מנהל מקרקעי ישראל והמשרד לתשתיות לאומיות, מאפשרת הקצאות שטח ליזמים טכנולוגיים להפעלה, ניסוי והדגמה של מתקני אנרגיות מתחדשות באזורי תעשייה ייעודיים באזורי פיתוח על-פי הצו המותקן מכוח סעיף 40 ד' לחוק לעידוד השקעות הון.
מדובר בתוכנית שבמסגרתה יוכלו יזמים להגיש תוכניות להפעלות "מתקני חלוץ" – מתקן אשר תכליתו ביצוע בדיקות, הדגמות, הפעלה וניסויים בטכנולוגיה שפותחה בישראל ובבעלות תאגיד ישראלי, להפקת אנרגיה מתחדשת.
התוכנית החדשה מיועדת לחברות טכנולוגיות ישראליות, בעיקר הצעירות שבהן, אשר יש להן טכנולוגיה חדשנית למערכת שלמה, או למוצר במערכת, המפיקה אנרגיה מתחדשת, והם זקוקים לאתר כדי לבחון את מידת יעילותה או להדגים את פעילותה על מנת לשווקה ללקוחות בארץ או בחו"ל. התוכנית מאפשרת להם, בהליך מזורז ובעלות מזערית, לבצע את פעילות בחינת הטכנולוגיה או הדגמתה.
יצוין כי הפעלת המתקן תלווה בתכנית מוסדרת של מדידות ביצועים, בדיקות וניסויים אשר עשויים לכלול חיבור לרשת החשמל. משרד התמ"ת יעניק ליזמים שיימצאו מתאימים המלצה למינהל מקרקעי ישראל להקצאת שטח בפטור ממכרז ועלות הוצאות פיתוח בסך 5% מעלות השנתית של דמי פיתוח התשתיות.
פיתוח מרכזי מחקר לאנרגיות מתחדשות בנגב ובגליל
שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר ציין בהקשר זה כי "תוכנית 'מתקני חלוץ' היא חלק מהפעילות האסטרטגית של הממשלה לחיזוק הנגב והגליל תוך ניצול התנאים הייחודיים הקיימים באזורים אלו לתחומי האנרגיות המתחדשות". לדבריו, משרד התמ"ת רואה חשיבות רבה ביצירת כלים חדשים העונים על צרכי השוק המשתנים. השקת תוכנית 'מתקני החלוץ' מתווספת לפעילות נרחבת אותה מבצע המשרד בשנה האחרונה בתחום קידום האנרגיות המתחדשות: המכרז להקמת מרכז אנרגיות מתחדשות בנגב או בערבה והמכרז להקמת מרכז טכנולוגיות מים בשדה בוקר. מרכזים אלו יספקו את שכבת המחקר, ניסוי והדגמה ו'מתקני החלוץ' יהוו כלי משלים לצורך בשטחי הדגמה טרם מסחור הטכנולוגיה".
לדברי מנהל המטה לפיתוח הנגב והגליל, אבי פלדמן, "התוכנית נותנת מענה לשתי מטרות מרכזיות שחשובות למשרד: עידוד פיתוח תחום האנרגיות המתחדשות בישראל בדרך למיצובה כמובילה בתחום זה בעולם, יחד עם עידוד התעשייה והתעסוקה באזורי הנגב והגליל בהם קיימים יתרונות יחסיים לתעשייה זו, כמו שמש ורוח". לדברי פלמן, מאחר והתקבלו במשרדנו פניות בנושא, ובאזורי תעשייה רבים, בעיקר בנגב, קיימת קרקע מפותחת בלתי משווקת, חשבנו שתוכנית זו תוכל לגשר על הצורך. לשמחתנו, המשרד לתשתיות לאומיות ומינהל מקרקעי ישראל התחברו ליוזמה והתחייבו לשתף פעולה בקידומה.
יגאל יוסף, מנהל מינהל אזורי פיתוח במשרד התמ"ת מוסר כי תוכנית 'מתקני חלוץ' מצטרפת לפעילות השוטפת של יחידתו בחיזוק התעשייה באזורי עדיפות לאומית. ומוסיף כי על מנת להקים מתקן חלוץ על היזם לפרט על: הטכנולוגיה אותה מעוניין היזם לבחון, מידת הצורך בנגישות לתשתיות (מים, חשמל וכו'), תפוקת האנרגיה הצפוייה (קוט"ש או ק"וט תרמי), היקף השטח הדרוש לבחינת הטכנולוגיה, תכנית ההקמה ותכנית עסקית מפורטת.