במסיבת עיתונאים אשר נערכה היום (ב') הכריז שר התשתיות, עוזי לנדאו, על תכנית כוללת להתייעלות אנרגטית ועל הקמת קרן להתייעלות אנרגטית. לנדאו הכריז כי הקמת קרן ההתייעלות תובא לאישור הממשלה בתוך כשבועיים, והצעת החוק להסדרת הקרן תקודם לאחר אישור הממשלה. תכנית האמורה לחסוך הקמת תחנת כוח פחמית חדשה וליישם את יעדי ממשלת ישראל להתייעלות ארגטית בהיקף של 20% עד לשנת 2020.
שר התשתיות הציג את תוכניתו להתייעלות אנרגטית בהיקף של 20% מצריכת החשמל בישראל
שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו – צילום: ארנון מעוז
במסיבת עיתונאים אשר נערכה היום (ב') הכריז שר התשתיות, עוזי לנדאו, על תכנית כוללת להתייעלות אנרגטית ועל הקמת קרן להתייעלות אנרגטית. לנדאו הכריז כי הקמת קרן ההתייעלות תובא לאישור הממשלה בתוך כשבועיים, והצעת החוק להסדרת הקרן תקודם לאחר אישור הממשלה. תכנית זו אמורה לחסוך הקמת תחנת כוח פחמית חדשה וליישם את יעדי ממשלת ישראל להתייעלות ארגטית בהיקף של 20% עד לשנת 2020.
לנדאו הציג את התכנית להתייעלות אנרגטית בהיקף של 20% מצריכת החשמל שאמורה לחסוך למשק 20 מיליארד שקל ואת הצורך בייצור חשמל בהספק של 3,400 מגוואט. בנוסף הציג לנדאו את תוכניתו להקמת קרן להתייעלות אנרגטית בהיקף של 200 מיליון שקל שתמומן על ידי היטל מיוחד שיגבה מצרכני החשמל. לדברי לנדאו תצטרך הממשלה להחליט האם להטיל את עלויות הקרן על צרכני החשמל או להקצות לכך תקציב מיוחד.
תכנית זו מגיעה כהמשך לפעילות של משרד התשתיות בתחום ההתייעלות האנרגטית וכוללת מרכיבים שונים דוגמת תמריצים להחלפת מכשירי חשמל בזבזניים וסבסוד החלפת 70% מנורות הליבון בישראל בנורות חסכוניות. על פי תוכנית לנדאו, רוב החיסכון בחשמל יגיע מהמגזר הפרטי לו נקבע יעד לצמצום של 47.2% מצריכת החשמל. במגזר התעשייתי מתוכננן יעד של 17.2% ובמגזר המסחרי והציבורי יעד של 22.3%.
ארה"ב משקיעה בהתייעלות אנרגטית מעל 3 מיליארד דולר בשנה
מהפורום הישראלי לאנרגיה נמסר כי הם מברכים על הכנת התכנית הלאומית להתייעלות אנרגטית וסבורים כי ההכרזה על הקמת קרן התייעלות אנרגטית על ידי משרד התשתיות הוא צעד ראשון בקידום תחום ההתייעלות האנרגטית בישראל. בפורום נטען מזה זמן רב כי התייעלות אנרגטית היא הדרך המהירה, הנקייה והזולה ביותר לענות לצרכי משק החשמל בישראל. כמו כן קראו לממשלה להקמת קרן ציבורית שתממן פרוייקטים להתייעלות אנרגטית במשק ותמומן באמצעות תוספת של אחוז בודד לתעריף החשמל.
מתוך מחקר שערך הפורום בנושא קרנות להתייעלות אנרגטית, אשר יפורסם בשבועות הקרובים, עולה כי בארה"ב פעילות קיום קרנות להתייעלות אנרגטית ב-35 מדינות, בתקציב כולל של יותר מ-3 מיליארד דולר בשנה המגיע מהיטל בין 1-3% הנוסף על חשבונות החשמל והגז של הצרכנים. סכום זה צפוי לעלות לכדי 7.5 מיליארד דולר בשנת 2020.
"זאת פעם ראשונה שהממשלה מציגה תכנית התייעלות אנרגטית ברמה רחבה ומקיפה." אמרה יעל כהן פארן, מנכ"ל הפורום הישראלי לאנרגיה, "אנו שמחים לראות כי העבודה הרבה שהשקענו בקידום הקמת קרן התייעלות נושאת פרי. יחד עם זאת, על אף שמאמצי משרד התשתיות בראשותו של עוזי לנדאו מבורכים וחשובים מאין כמוהם, עתה מוטלת על המשרד האחריות להביא לביצועה של התכנית במהירות האפשרית"