ביום שישי האחרון קיימה מחלקת קליטה והיחידה הסביבתית של מועצה אזורית גולן יריד "בונים ירוק" בעיר קצרין בו השתתפו תושבי האיזור שבאו להכיר פתרונות ומוצרים חדשים שיעזרו להם לחיות חיים ירוקים וחסכוניים יותר. היריד נערך כחלק מקורס בנייה ירוקה שמקיימת המועצה בהנחיית האדריכל יובל אלימי, מרצה בנושא בנייה ירוקה במכללת תל חי.
סיקור בלעדי: יריד "בונים ירוק" של מועצה אזורית גולן בנושא בנייה ירוקה
הרצאה בנושא מים אפורים – צילום: נתי גרנץ
ביום שישי האחרון קיימה מחלקת קליטה והיחידה הסביבתית של מועצה אזורית גולן יריד "בונים ירוק" בעיר קצרין בו השתתפו תושבי האיזור שבאו להכיר פתרונות ומוצרים חדשים שיעזרו להם לחיות חיים ירוקים וחסכוניים יותר. היריד נערך כחלק מקורס בנייה ירוקה שמקיימת המועצה בהנחיית האדריכל יובל אלימי, מרצה בנושא בנייה ירוקה במכללת תל חי.
במסגרת היריד הוצגו פתרונות אדריכליים לבנייה ירוקה והתקיימו הרצאות בנושאים מגוונים: מערכות אנרגיה סולארית להתקנה על גגות הבתים, פתרונות אוורור וצינון לחיסכון בחשמל, מערכות מים אפורים, אפשרויות בנייה ירוקה אלטרנטיבית בעזרת לבני בוץ ופתרונות ירוקים לבידוד תרמי, חלונות פולימריים וצביעת הבית.
פגשנו את קובי גביש, מנהל יחידה סביבתית מועצה איזורית גולן ואת האדריכל יובל אלימי ממכללת תל חי כדי להבין מה קורה ברמת הגולן ואיך המועצה האיזורית מיישמת את הפעילות הסביבתית ותורמת למודעות הגבוהה של תושבי האיזור בהטמעת נושא הקיימות בחיי היום יום.
מה הפעילות של היחידה הסביבתית במועצה איזורית גולן והחזון שלה בתחום הירוק?
קובי גביש
"החזון לטווח ארוך הוא להטמיע תרבות של קיימות בקרב כל תושבי המועצה. בשנה האחרונה היחידה מתמקדת בשלוש תוכניות: 1. יישוב ירוק. 2. שטחים פתוחים. 3. תכנית אב לפסולת ומיחזור.
בנושא של יישוב ירוק אנחנו עובדים עם הישובים על שני דברים. להגיע להבנה על איפה אנחנו עומדים מבחינת הנושא הזה של קיימות ומה עושים במסגרת היישובית כדי לקדם אותה לנושאים פרקטיים. הגישה שלנו אומרת שלא מספיק לדעת שיש בעיה, צריך לפעול כדי להקטין ולמזער אותה ככל האפשר.
בנושא השטחים הפתוחים לתושבים פה יש מודעות בלתי רגילה למה שקורה מסביב להם. לכך שהם גרים בשטח הכי יפה במדינת ישראל.. שטח נופי, בעלי חיים, צמחים ומגוון התיישבותי לאורך הגולן. אם רוצים להישאר עם זה לטווח הארוך ולא להיכנס לבעיות שיש במקומות אחרים צריך להשקיע הרבה חשיבה ובעיקר להרחיב את ההבנה שלנו בתחומים האלו.
בנושא האחרון יש החלטה על הפרדת פסולת רטובה ויבשה שהתקבלה במועצה האיזורית ואנחנו מחכים לתיאום ולשיתוף פעולה של המשרד להגנת הסביבה כדי להתחיל בביצוע. בנוסף יש לנו פתרון קצה של מתקן להפיכת פסולת לאנרגיה שיוקם במיצר".
תוכל להרחיב בנושא המתקן להפקת אנרגיה מפסולת?
"על המתקן הזה התחילו לדבר עוד לפני 8-10 שנים. בחור בשם אמיל כהן שעבד במועצה הגיע למסקנה שכדי לטפל נכון בפסולת של רפתות צריך פתרון אחר מלבד השימוש המקובל של ייצור קומפוסט. הוא יזם נסיעה לאירופה לבדוק פתרונות והביא משם פתרון בו לוקחים את פרש הרפתות ובעזרת תהליכים אנארובים הופכים אותו לגז ובעזרת הגז מייצרים חשמל. המפעל הזה כבר הוקם ובעוד שבוע או שבועיים הוא אמור להתחיל לעבוד.
מדובר במתקן שני בארץ אחרי מתקן שפועל בעמק חפר. המפעל הזה יוזם מהלך לקבלת הפסולת האורגנית מישובי הגולן בעקבות תוכנית אב לפסולת ומיחזור שבנינו וייצר חשמל בהספק של 2 מגה-וואט. במתקן הזה יש מערכת לאגירת חשמל שתזין אותו לרשת בשעות של ביקוש שיא"
מבחינת ועדת התכנון המקומית, איך מתייחסים ליזמים שרוצים להשקיע באנרגיית רוח ברמת הגולן?
קובי גביש
"יש הרבה מאוד פתיחות לנושא הזה. מדברים עכשיו על הקמת חוות רוח נוספות מלבד זאת הקיימת (של חברת מי גולן) אבל גם הנושא של אנרגיה מתחדשת צריך לעמוד מול דברים נוספים כמו שטחים פתוחים שהם מאוד חשובים ויש להם משמעות אדירה לחיים שלנו פה. בנושא חוות הרוח, תחנות כוח סולאריות ומתקני ביומסה מול שטחים פתוחים צריך לחשוב מחוץ לקופסה שאנחנו רגילים אליה וזה מה שהמועצה האיזורית עושה, לוקחת את המכלול ומתייחסת אליו בנושאי הפיתוח העומדים על הפרק".
מה מטרת היריד האקולוגי שעשיתם היום?
קובי גביש
"התחלנו עם יום עיון בנושא בנייה ירוקה וראינו שיש ביקוש אדיר מצד התושבים לידע בנושא הזה. כתוצאה מיום העיון הראשון מחלקת קליטה במועצה יזמה קורס יחד עם האדריכל יובל אלימי שהוא גם בן הגולן. היום הזה אמור לתת כלים פרקטיים לתושבים בבניית הבתים שלהם. התושבים לומדים איך בחיי היום יום בבית שלהם וביישוב שלהם הם מיישמים את הפתרונות והמוצרים שהם מכירים כאן".
מהם הבעיות הבולטות בנושא של בנייה ירוקה ברמת הגולן ומה נדרש כדי לפתור את הבעיות?
יובל אלימי
"לדעתי הבעיה היא עקרונית, בעיה של מודעות. ברגע שיש מודעות לנושא הדרך פתוחה ליצירת שינוי. אני חושב שההוכחה לכך זה התהליך שעברו במועצה בו נתנו דגש רחב לנושא של המודעות הציבורית והפרטית של המובילים בתחום, האנשים שמייצגים את הרשות המקומית. ברגע שהאנשים האלו מבינים את חשיבות הנושא ומיישמים אותו הלכה למעשה מהנקודה הזאת הכל פתוח.
אני רואה במהלך מספר חודשים בהם אני מקושר למועצה בנושא של הבנייה הירוקה המון עשייה של אנשים פרטיים ושל גופים מוסדיים. הרבה מאוד אנשים מתעניינים ושואלים שאלות. אני עובד עם גופים נוספים באיזור ויש תהליך של למידה ממה שקורה במועצה האיזורית גולן והבנה שכאן לא רק מדברים על הנושא אלא גם מיישמים אותו.
כלומר מועצה איזורית גולן היא סוג של מודל לחיקוי בנושא הפעילות הסביבתית למועצות אחרות באיזור?
יובל אלימי
"לגמרי, זה פשוט מדהים אותי. אני רואה את המשמעות של מה קורה כשרשות לוקחת על עצמה את הנושא הסביבתי ומעלה אותו לסדר היום. אנשים חיים את הנושא ומטמיעים אותו בסביבה. אני רואה איך המודעות גוברת בכל הישובים מתוך הבנה שאם במועצה האיזורית לוקחים את הנושא ברצינות ראוי שגם הם יתייחסו לנושא ברצינות"
מבחינת הרחבות של ישובים קיימים ובנייה חדשה תיקחו בחשבון את הנושא של תכנון ירוק?
קובי גביש
"המועצה מתמקדת כרגע בתושב. לא קיימות כרגע החלטות מועצה לגבי תכנון ירוק ואני מאמין שנגיע לשם בעתיד. כעת אנחנו מספקים לתושבים את הכלים לבנות בעצמם את הבית בשיטות ירוקות שהם בוחרים דרך מחלקת קליטה והיחידה הסביבתית".
יובל אלימי
אני יכול לתת דוגמא בנושא הזה של מודעות במועצה להליך ההתקנה של מערכות סולאריות. בהשוואה לרשויות מקומיות אחרות ברמת הגולן קל מאוד לקבל אישור והוא כמעט מיידי. מתוך הבנה בחשיבות הנושא משקיעים מאמץ כדי לזרז את נושא ההיתרים".