ועדת הפנים והגנת הסביבה קיימה היום (ב') דיון רחב משתתפים בנושא פרויקט פצלי השמן בחבל עדולם – פרויקט אדיר ממדים להפקת דלק באמצעות חימום ממושך של שכבת פצלי שמן המצויים בתת הקרקע, באזור שמועמד ע"י אונסקו להכרזה כאתר מורשת עולמי.
אדם טבע ודין: פצלי השמן בחבל עדולם הם מקור אנרגטי מזהם ומיושן
ועדת הפנים והגנת הסביבה קיימה היום (ב') דיון רחב משתתפים בנושא פרויקט פצלי השמן בחבל עדולם – פרויקט אדיר ממדים להפקת דלק באמצעות חימום ממושך של שכבת פצלי שמן המצויים בתת הקרקע, באזור שמועמד ע"י אונסקו להכרזה כאתר מורשת עולמי.
מנכ"ל 'אדם טבע ודין', עו"ד עמית ברכה הציג במהלך הדיון את עמדת הארגון, כפי שנשלחה לכל הגופים העוסקים בנושא. מבדיקות של אנשי המקצוע ב'אדם טבע ודין' עולה כי בפרויקט פצלי השמן כרוכות סכנות סביבתיות משמעותיות ביותר בהיבטים רבים ובהם: זיהום אוויר, פליטת גזי חממה, פגיעה במי התהום, בשטחים פתוחים ובערכי טבע באחד האזורים הערכיים והרגישים ביותר בארץ.
במהלך הדיון הציג עו"ד ברכה בפני המשתפים את הנתונים המעידים כי פצלי השמן שיופקו במסגרת הפרויקט יכללו 6% גופרית – ריכוז של פי 30 מריכוז הגופרית בדלק המכונה 'עתיר גופרית', הנחשב מזוהם במיוחד. בנוסף, כמות האנרגיה שיידרש להשקיע בהליך ההפקה, על מנת להגיע לתוצר המבוקש על ידי החברה (היקף של כ-300,000 חביות ביום) מתקרבת ל- 80% מכמות האנרגיה הנצרכת כיום על ידי מדינת ישראל כולה. מדובר, בהיקפים אשר ידרשו הקמת 2-3 תחנות כוח או לחילופין, הגדלת ייצור האנרגיה מפחם מתחנות הכוח המזהמות הקיימות כבר כיום.
התכנית ההרסנית לא תעמוד במבחן בג"ץ
עוד הוסיף עו"ד ברכה כי מלבד הסכנות הסביבתיות הטמונות בפרויקט, התוכנית כולה סותרת את חוק התכנון והבניה, לפיה כל שינוי בשטח כה רגיש מבחינה סביבתית ואקולוגית יעשה במסגרת תכנון מפורט ובליווי תסקיר השפעה על הסביבה, ויעלה בקנה אחד עם תוכניות מתאר ארציות. "כוונת היזמים לקדם פיילוט שכוונתו לחמם את תת הקרקע למאות מעלות ולפעול במשך שנתיים-שלוש מבלי שהוכנה תוכנית, לא תעמוד במבחן בג"ץ כהחלטה מנהלית, חוקית וסבירה".
עו"ד קרן הלפרן-מוסרי מ'אדם טבע ודין אמרה בדיון כי מדובר במקור אנרגטי מזהם ומיושן עם השלכות רחבות על זיהום האוויר ובריאות הציבור: "כל פרויקט הפקת פצלי השמן סותר את המדיניות הישראלית המוצהרת בנושא משק האנרגיה. הפרויקט מקדם הפקה של מקור אנרגיה מזהם, זאת בניגוד למגמה העולמית ולמדיניות הישראלית לעבור למקורות אנרגיה חלופיים ומתחדשים".
יש לשנות לאלתר את החוק המיושן המאפשר מתן זכיונות ענק ללא פיקוח ושקיפות!
הפקת נפט תוך הרס חסר תקדים של שטחים פתוחים זו ציונות של שנות ה 50. צריך להפסיק עם הסיסמאות החלולות ולחשוב איך רוצים שהמדינה הזו תיראה בעתיד.
רק פעילות אינטינסיבית תמנע את האסון.
כל הכבוד.
הבה נקדים תרופה למכה ונמנע את רוע הגזרה.
איך בכלל עולה על דעתה של הממשלה להרשות לדבר כזה לקרות?!!
לחפור עמוק ולחמם את האדמה עד מאות מעלות – זה מתכון לאסון!! – אי אפשר לעשות דבר כזה בלי להרוס את הארץ שלנו!!
זה יהיה לאסון!
כל הכבוד על הכתבה
את צודקת!
קל להרוס, יהיה קשה לשקם. יד עצלה זדונית ובוטחת מנסה לקטוף פנינת חמד בארצנו במסווה מזוייף של ציונות. אלימות טהורה וזלזול בתושבי הארץ מסתתרות מאחורי מילים מצוחצחות.
כל הכבוד! תודה לעושים במלאכת המאבק.
כל הכבוד – הצדק עמך!!!
אני מוטרד ומעודד.
מוטרד שחברה עם אינטרסים צרים יכולה לעשות ככל העולה על רוחה אילמלא התעוררותם של פעילים אכפתייים.
מעודד שיש מי שאכפת לו, ניתן לפעול לעצירת המהלך ולמנוע את האסונות בדרך.
ה"נימוקים הציוניים" לפרויקט הם שקר בעליל של יזמים תאבי בצע. גילויי הגז בים התיכון עושים את ישראל למדינה, שהיא עצמאית נטו מבחינה אנרגטית.
אי לכך, ההרפתקה בחבל עדולם אינה רק מיותרת, אלא נוגדת בעליל את האינטרס האמיתי של המדינה. את פצלי השמן, בעדולם ובחלקים אחרים של המדינה, יש לשמור כרזרבה ליום סגריר. כאשר ביום מן הימים יכלו כל אוצרות הדלק הפוסילי בעולם ויפותחו ויוכחו (במקום אחר) טכנולוגיות יעילות ונקיות להפקת נפט מגיר ביטומני (זהו המונח הנכון למרבץ הקיים כאן), אפשר יהיה לספק מכאן את כל צרכי המדינה בדלק פוסילי (אם עדיין יהיו כאלה).
קצינים ואנשי ציבור מוכנים תמורת כסף למכור כל חלקה טובה