המשרד להגנת הסביבה סירב לבקשה לחידוש היתרי הרעלים של חברות הגז בחוות הגז בקריית אתא, מתוקף חוק חומרים מסוכנים. זאת בעקבות אי עמידה בדרישות שהוצבו לחברות הגז בהיתר הרעלים והטיפול הלקוי במכלי הגז העיליים. משמעות שלילת ההיתר היא כי כעת, לא יוכלו החברות לעסוק במילוי, שינוע, אחסון והפצה של גז פחממני מעובה (גפ"מ) בחוות הגז.
המשרד להגנת הסביבה ביטל את היתרי הרעלים של פזגז אמישרגז וסופר גז
המשרד להגנת הסביבה סירב לבקשה לחידוש היתר הרעלים של חברות הגז בחוות הגז בקריית אתא, מתוקף חוק חומרים מסוכנים. זאת בעקבות אי עמידה בדרישות שהוצבו לחברות הגז בהיתר הרעלים והטיפול הלקוי במכלי הגז העיליים. משמעות שלילת ההיתר היא כי כעת, לא יוכלו החברות לעסוק במילוי, שינוע, אחסון והפצה של גז פחממני מעובה (גפ"מ) בחוות הגז.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "לחברות הגז ניתן זמן מספק להיערך לדרישות המשרד להגנת הסביבה ולהבטיח את בריאות הציבור מפני הסכנות שבטיפול בגז, אולם עד כה הן לא עשו זאת. ההחלטה שלא לחדש את היתרי הרעלים היא תוצר של המדיניות שהנחתי, לגלות אפס סובלנות כלפי מזהמים וכלפי אלו שמסכנים את בריאות הציבור"
חוות הגז בקריית אתא מהווים אתר אחסון מרכזי של גפ"מ לאזור חיפה והצפון ומאוחסנים בו כ-2,400 טון של גז גפ"מ (גז פחמימני מעובה). החווה נמצאת בבעלות ובהפעלה של שלוש חברות הגז. האתר כולל מכלים עיליים לאחסון גפ"מ, עמדות מילוי גז למכליות כביש, עמדות למילוי בלוני גז מיטלטלים, וחניון למשאיות ומכליות כביש.
עמדת המשרד להגנת הסביבה היא שעל מנת לצמצם את הסיכון מאירוע חומרים מסוכנים אפשרי בחוות המכלים לרמה של סיכון קביל, יש להעתיק את החווה, או להטמין את המכלים בהטמנה עילית, הכרוכה, במיגונם במעטפת בטון ובכיסוי של חול ואדמה בהתאם לדרישות פיקוד העורף. עמדה זו התבססה בזמנו על מסקנות סקר סיכונים אינטגרטיבי למפרץ חיפה, שמסקנותיו אומצו ליישום על ידי ממשלת ישראל בשנת 2000. הסקר האינטגרטיבי קבע, בין השאר, כי חוות הגז יוצרת סיכון לסביבתה, וכי יש לצמצם את הסיכון על ידי העתקת החווה או על ידי הטמנה עילית של מכלי האחסון.
עמדה זו קיבלה חיזוק במסקנות ועדת שפיר לבחינת ההיערכות והטיפול בחומרים מסוכנים ברגיעה ובשעת חירום, כמו גם ממוסדות התכנון שבחנו את התיקון לתמ"א 32 – תוכנית מתאר ארצית למשק הגפ"מ. בשנים האחרונות פועל המשרד להוביל את חברות הגז להתחיל בהליך של ההטמנה, אולם מסיבות שונות, עד כה חברות הגז לא החלו בהליך זה.