תשתיות אנרגיה
  • עמוד הבית
  • צור קשר
  • עמוד הבית
  • צור קשר
חשש לפגיעה ברווחיות הענף הסולארי במתווה התעריף החדש
נתי גרנץ 26 במאי 2010 18:25 אין תגובות

התעריף (תגמול ליצרן החשמל הסולארי) למכסה הקרובה של 40 מגה-וואט מערכות סולאריות עסקיות ירד בשיעור של 25% ל-1.55 ולאחר מכן תחול ירידה נוספת של 7% בתעריפים בתחילת כל שנה קלנדרית.

Print Friendly, PDF & Email
חשש לפגיעה ברווחיות הענף הסולארי במתווה התעריף החדש

חשש לפגיעה ברווחיות הענף הסולארי במתווה התעריף החדש

לאחר תקופת המתנה ממושכת לפתיחת המכסות עבור מערכות סולאריות עסקיות פרסמה היום (ד') רשות החשמל לשימוע את מתווה ההסדרה למתקנים סולאריים קטנים. על פי מתווה ההסדרה יוקצו מכסות בהספק כולל של 135 מגה-וואט עד לשנת 2014. מכסה של 40 מגה-וואט לשנה הקרובה, 40 מגה-וואט לשנת 2011  ו-40 מגה-וואט נוספים לשנים 2012-2014. בנוסף תעודכן המכסה בהיקף של 15 מגה-וואט למערכות ביתיות (עד 15 קילווואט).

התעריף (תגמול ליצרן החשמל הסולארי עבור ייצור החשמל) למכסה הקרובה של 40 מגה-וואט עבור מערכות סולאריות עסקיות ירד בשיעור של 25% ל-1.55 ולאחר מכן תחול ירידה נוספת של 7% בתעריפים בתחילת כל שנה קלנדרית. בתחילת שנת 2011 ירד התעריף למחיר של 1.44 ובתחילת שנת 2012 לתעריף של 1.34 ש"ח לקילווואט. התעריף למערכות סולאריות ביתיות יתייצב על 1.55 ש"ח לקילוואט עד לשנת 2014. ירידות אלו משקפות לדברי רשות החשמל ירידה מתמשכת ברכיב עלות ההקמה בשיעור 37.5%. ירידת מחירים זו אינה מתחשבת במצב הזמני של עליית מחירי הפאנלים והממירים בעקבות ביקוש גואה באירופה לקראת עדכון התעריפים במספר מדינות ובראשן גרמניה.

בתחום הביתי קיים חשש לפגיעה גדולה יותר ברווחיות התקנת המערכות. מתוך 15 מגה-וואט שהוקצו לתחום זה הותקנו עד כה 2.57 מגוואט בלבד. התעריף הקיים בגובה 2.04 ש"ח לקילוואט לא הוביל להתקנות בקנה מידה רחב עד כה כך שהורדת התעריף תפגע עוד יותר בקצב ההתקנות למערכות סולאריות ביתיות.

ניתוח כלכלי שערכו יוסי ישראל ודורון ארמי מצוות קלינטק BDO – משרד רו"ח זיו האפט

הכמות ומדרג המחירים –סה"כ הכמות אשר מוצעת למערכות סולאריות עסקיות במכסה זו עומדת על כ- 120 מגה ב- 3 שנים. מכסה זו בדומה לתחנות הבינוניות תנוצל תוך פחות משנתיים. ישנם הסכמים רבים להקמת מערכות כיום בידי החברות הסולאריות אשר לא ישאירו מכסה זו פנויה לזמן רב.

על פי המודל המצוי במשרדנו ערכנו ניתוח ראשוני ומהיר אשר יאפשר לראות את השינוי בתוצאות מהשינוי בתעריף כאשר הניתוח נעשה תחת 2 הנחות עיקריות:

1. הנחת תפוקה חשמל שנתית של 1,700 קוט"ש.

2. העובדה כי ירידה במחיר ל 1.55 ₪ משקפת ירידה בעלויות הקמה אינה עולה בקנה אחד עם המדרג הקיים בתעריף, כלומר המכסות ינוצלו במהירות וההשקעה – עלות ההקמה לא תפחת בהתאם למדרג.

ניתוח השקעה במתקנים סולאריים לפי מתווה התעריף החדש - bdo
ניתוח השקעה במתקנים סולאריים לפי מתווה התעריף החדש - bdo

הערכת רו"ח איתן גלזר ממשרד רו"ח קסלמן וקסלמן

אני צופה כי המכסות יסתיימו מהר מן הצפוי ובוודאי הרבה לפני 2014. ישנה בעייתיות מסוימת בהצמדה של התעריפים המוצעים לצרכן חדש ליורו ולדולר (25% לכל מטבע והיתרה למדד) מכיוון שבמידה והמטבעות ייחלשו ומחירי הפאנלים והממירים יעלו התשואה הפנימית תטיל בספק הקמת חלק מהמערכות. מציע לשקול מנגנון הצמדה למחירי חומרי הגלם הרלונטיים על מנת להפחית את רמת אי הוודאות שמרתיעה את הגופים המממנים (בנקים ומוסדיים).

היקף המכסות לא מתקרב ליעדי הממשלה

היקף המכסה בשיעור של 135 מגה-וואט בלבד עד לשנת 2014 אינו מעודד את היזמים. בישיבת הממשלה מתאריך 29.01.09 התקבלה החלטה אודות קביעת יעד מנחה וגיבוש כלים לקידום אנרגיות מתחדשות בו הציבה הממשלה יעד לייצור 10% מצריכת החשמל של ישראל בעזרת אנרגיות מתחדשות עד לשנת 2020 ויעד ביניים לייצור 5% מצריכת החשמל מאנרגיות מתחדשות עד לשנת 2014. על פי נתוני רשות החשמל, השגה של יעד זה תצריך התקנה של 1400 מגה-וואט עד לשנת 2014 וכ- 4000 מגה-וואט עד לשנת 2020. הקמת תחנות כוח סולאריות בינוניות וגדולות תלויות בחסמים בירוקרטים שונים ובהסדרת נושא התכנון והבנייה כך שהקמת מתקנים סולאריים על גגות גדולים מהווה את הפתרון הזמין ביותר כעת.

מנכ"ל חברת סולארפאוור, אלון תמרי - צילום: יניב פילדסט

מנכ"ל סולארפאוור, אלון תמרי, מודאג ממגמת ההפחתה בתעריפים של המתקנים הסולאריים. לדבריו "התעריף (לשנת 2010) נמוך מהציפיות אך עדיין כלכלי. יותר מדאיג אותי מנגנון הורדת התעריף השנתי. אנו רואים בתקופה האחרונה עליית מחירים ומגמה זו עלולה להימשך כתוצאה מלחץ גבוה באירופה.

המבנה התעריפי יקשה במיוחד על יזמים המעוניינים לשכור גג ולהפעיל מערכת מאחר והתעריף "צפוף" מדי. כמו כן אני מקווה שהפעם חברת החשמל תהיה קואופרטיבית יותר ותאפשר ניצול המכסות בצורה מבוקרת והוגנת"

סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת סאן אלקטרה, אדי רוזנקרנץ לכתב תשתיות "קיימת תחושת אי בהירות לגבי מה יקרה כאשר המכסה הקרובה למערכות עסקיות תסתיים, מאז דצמבר השוק תקוע, יש המון בקשות שממתינות לאישור וסביר להניח שהמכסה תאזל במהירות. ההסדרה נותנת דחיפה קטנה לענף אך לא יוצרת אופק רחב להמשך הפעילות. לגבי התעריף המוצע, 1.55 לקילוווט הוא התעריף שרוב היזמים ציפו לו. הבעייתיות תיווצר ברגע שהתעריף ירד למחיר של 1.44 ופחות מכך".

Print Friendly, PDF & Email
BDO אדי רוזנקרנץ אלון תמרי אנרגיה ירוקה בישראל דורון ארמי חשמל סולארי יוסי ישראל סאן אלקטרה סולארפאוור תעריף אנרגיה סולארית תעריף ייצור חשמל סולארי תעריף סולארי

נתי גרנץ |להציג את כל הפוסטים של נתי גרנץ


« פוסט קודם
פוסט הבא »

השארת תגובה

ביטול

הכשרת מתקינים סולאריים

קורס חדש לתחזוקת מערכות סולאריות. בנו מחלקות חדשות! יש עתיד ארוך טווח.

הקשיבו לבוגרי מכללת תשתיות

קורס יזמים ומפקחים סולאריים

איתור עסק/שרות
חפשו עסק :
אזור החיפוש
חיפוש ברדיוס 20 קילומטרים
רישום למערכת מידע של תשתיות
ארכיון תשתיות – מגזינים
  • מגזין 001 ספטמבר 2010
  • מגזין 002 אוקטובר 2010
  • מגזין 003 נובמבר-דצמבר 2010
  • מגזין 004 ינואר-פברואר 2011
  • מגזין 005 מרץ-אפריל 2011
  • מגזין 006 מאי-יוני 2011
  • מגזין 007 יולי-אוגוסט 2011
  • מגזין 008 ספטמבר-אוקטובר 2011
  • מגזין 009 נובמבר דצמבר 2011
  • מגזין 10 ינואר-פברואר 2012
  • מגזין 11 מרץ-אפריל 2012
  • מגזין 12 מאי-יוני 2012
  • מגזין 13 יולי-אוגוסט 2012
  • מגזין 14 ספטמבר אוקטובר 2012
  • מגזין 15 מהדורה מיוחדת לכנס אילת אילות
  • מגזין 16 יולי אוגוסט 2013
  • מגזין תשתיות 17 דצמבר 2013
  • מגזין 18 אפריל מאי 2014
  • מגזין 19 יולי-אוגוסט 2014
  • מגזין 20 דצמבר 2014
כל הזכויות שמורות לתשתיות מדיה ויזמות סביבתית בע"מ מייסודו של ארנון מעוז
גלילה לראש העמוד