הפורום הישראלי לאנרגיה מברך היום (ג') על פרסום דו"ח מבקר המדינה העוסק בשינוי המבני במשק החשמל. חברי הפורום קוראים לממשלה להפנים את דברי המבקר ולרדת מעץ הרפורמה.
"על המדינה לגבש רפורמה חלופית שתתמקד בפיתוח אנרגיות מתחדשות ועידוד ההתייעלות האנרגטית במשק" טוענים בפורום לאנרגיה
צילום – חברת החשמל
הפורום הישראלי לאנרגיה מברך היום (ג') על פרסום דו"ח מבקר המדינה העוסק בשינוי המבני במשק החשמל. חברי הפורום קוראים לממשלה להפנים את דברי המבקר ולרדת מעץ הרפורמה. לדברי הארגון, דו"ח המבקר מבטא את תחושתם של רבים כי הגיעה העת לבטל את הרפורמה, שאינה הולמת את צרכי משק החשמל של ישראל במאה ה-21, ולגבש תחתיה רפורמה חלופית אשר תתמקד בפיתוח משק אנרגיה בר-קיימא.
בדו"ח מבקר המדינה לשנת 2009 שפורסם היום, תוקף המבקר בחריפות את התנהלות הממשלה בסוגיית השינוי המבני במשק החשמל. לדברי המבקר, המדינה כשלה במשך יותר מעשרים שנה ביישום הרפורמה שעלותה הכלכלית עשוי להסתכם במיליארדי שקלים; כמו כן מגלה המבקר כי אף שמדובר באחד הפרוייקטים המורכבים במשק, לא נבחנו כלל הסיכונים שבתהליך, והמדינה לא נערכה להתמודד עם תקלות וכשלים בעת ביצוע הפרוייקט. עוד מוסיפים בארגון כי טוב עשה המבקר בעת שחשף בפני הציבור את העלות האמיתית של השינוי המבני. הקמתן של לא פחות משבע עשרה חברות חדשות, כפי שמציעה הרפורמה, תביא לבזבוז מיליארדי שקלים מכספי הציבור, אותם ניתן להשקיע בתחומים אחרים.
להקים חברה ממשלתית להתייעלות אנרגטית
לדברי יעל כהן פארן, מנכ"ל הפורום הישראלי לאנרגיה, העיסוק המתמשך זה שנים רבות בשאלת השינוי המבני פוגע במשק החשמל, שכן הוא מעכב את פיתוחו והתאמתו לאתגרים בפניהם הוא ניצב כיום. "במקום לעסוק בפיתוח אנרגיות מתחדשות ועידוד ההתייעלות האנרגטית שהם צו השעה במשק החשמל, הממשלה ממשיכה לעסוק בפירוק והקמה של חברות ובשאלות אדמיניסטרטיביות" אומרת כהן פארן, ומוסיפה: "המצב כיום שונה לחלוטין מזה שהיה בעת אישור הרפורמה, אך המדינה עדיין מנסה להתמודד עם העליה המתמדת בביקוש לחשמל באמצעות עידוד הקמתן של עוד ועוד תחנות כוח בידי יצרנים פרטיים אלו ואחרים, ובעלויות סביבתיות, חברתיות וכלכליות גבוהות. הגיעה העת לרפורמה חלופית שתתמודד עם צרכי משק החשמל של ישראל והפיכתו לבר-קיימא".
לדברי נועם סגל, האחראי על תחום המדיניות בפורום הישראלי לאנרגיה, ואשר חקר את סוגיית הרפורמה, הוא לא הופתע כלל מממצאי המבקר. לדבריו, מדובר על רפורמה שגובשה לפני למעלה משני עשורים – בהתבסס על מהלך שיושם באותה העת בבריטניה וכשל מאוחר יותר – אשר אינה מתאימה למשק הישראלי. "למעשה" מגלה סגל, " מעבר לאמירות כלליות על הצורך בתחרות בענף החשמל, מעולם לא הוגדרו לרפורמה מטרות ברורות, לא נבחנו השלכותיה על משק החשמל של ישראל, ולא הוצגו לה חלופות. עיון בערימת הדו"חות שהזמינה הממשלה מחברות ייעוץ שונות במשך השנים מלמד כי מרבית המומחים דווקא מסתייגים מיישום הרפורמה, ומטילים ספק ביישימותה".
לטענת הפורום, במשק קטן כמו ישראל לא ניתן לייצר תחרות אמיתית בחשמל. דו"ח המבקר מצביע על כך שפירוק המונופול של חברת החשמל עלול שלא להיטיב עם הצרכנים, ולהביא דווקא לייצירת אוליגופול ולעליית מחירי החשמל. בסיכומו של דבר, באם תפורק חברת החשמל ישתלטו עליה הטייקונים הגדולים במשק, בדיוק כשם שהשתלטו על משק המים, הגז הטבעי והתקשורת, וינווטו את משק החשמל לפי שיקוליהם העסקיים.
רפורמות דומות בארה"ב אומרים בפורום, הביאו לקריסה ולהפסקות חשמל מרובות, ולנזקים כלכליים אדירים. על הממשלה ללמוד מנסיונן של מדינות אחרות, ולהציב בפני משק החשמל חזון עדכני המתמקד בעידוד ההתייעלות האנרגטית במשק ובפיתוח אנרגיה מתחדשת. במקום להקים חברות ייצור חדשות, על המדינה להקים חברה ממשלתית להתייעלות אנרגטית או לאפשר לחברת החשמל לעסוק בתחום זה, כפי שמתבצע במדינות רבות.