עודד אגמון, ראש אגף הסדרה ברשות החשמל הציג בפני משתתפי כנס אנרגיה מתחדשת את הסוגיות העומדות על הפרק ואת צפי רשות החשמל לסיום תהליך ההסדרה ויציאה לשימוע. בהתייחס ליחסי הרשות עם משרד התשתיות הבהיר אגמון כי מדיניות שר התשתיות ראויה לקידום וההסדרות המתוכננות תואמות את עיקריה.
עודד אגמון, ראש אגף הסדרה ברשות החשמל – צילום: יניב פילדסט
איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל בראשות עו"ד איתן פרנס קיים היום כנס אנרגיה מתחדשת במסגרת תערוכת אופק ירוק שעסק בנושא הסדרות, הבטים יישומיים במגזר ההתיישבותי וטכנולוגיות כחול לבן. מאות נציגי חברות הפועלות בתחום הגיעו לכנס שנערך בצל הקיפאון המתמשך בענף האנרגיה הסולארית. כידוע, מכסת ההתקנות למערכות סולאריות עסקיות אזלה בחודש דצמבר שעבר ומאז מתמודדות החברות עם קיפאון מתמשך בענף הניזון מחילוקי הדעות הקשים בין משרד התשתיות בראשות עוזי לנדאו ורשות החשמל בראשות אמנון שפירה לגבי המדיניות אותה יש ליישם להסדרת התחום.
עודד אגמון, ראש אגף הסדרה ברשות החשמל הציג בפני משתתפי הכנס את הסוגיות העומדות על הפרק ואת צפי רשות החשמל לסיום תהליך ההסדרה ויציאה לשימוע. בהתייחס ליחסי הרשות עם משרד התשתיות הבהיר אגמון כי מדיניות שר התשתיות ראויה לקידום וההסדרות המתוכננות תואמות את עיקריה. הרשות תקדם הסדרות בהתאם למדיניות השר בהם יש תשתית משפטית מתאימה ובמקביל תדון עם המשרד למציאת פתרונות לסוגיות הפתוחות. בהתייחס למדיניות משרד התשתיות לאפשר התקנת מערכות סולאריות ללא מכסות בפריפריה אמר אגמון כי רשות החשמל מחויבת למתן תעריפים תלויי כמות (הצבת מכסות) כחלק מחובתה למיזעור עלויות לצרכני החשמל וכי פתרון של מכסות חדשות למערכות עסקיות צפוי להתפרסם לשימוע בשבועות הקרובים.
אגמון הציג את יעדי הממשלה לייצור 10% מצריכת החשמל מאנרגיות מתחדשות עד לשנת 2020 ואת יעד הביניים לייצור 5% מצריכת החשמל מאנרגיות מתחדשות עד לשנת 2014. השגה של יעד זה תצריך התקנה של 1400 מגה-וואט עד לשנת 2014 וכ-4000 מגה-וואט עד לשנת 2020. רוב המתקנים יהיו סולאריים, חלקם רוח ומעט מתקני ביומסה. עלות הקמת המתקנים תעמוד על כ- 1.86 מיליארד שקל בשנת 2014 וכ- 4.92 מיליארד שקל עד לשנת 2020. עלויות אלו ייקרו את תעריף החשמל לצרכן בכ- 7% בשנת 2014 ובכ-15% בשנת 2020.
הרגולציה הקיימת כעת לגבי מתקנים לייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים בגדלים שונים.
מתקנים בהספק של עד 50 קילווואט – ההסדרה החלה בשנת 2008
- המכסה למערכות סולאריות ביתיות עדיין לא נוצלה במלואה
- המכסה למערכות סולאריות עסקיות הסתיימה
- המכסה לטורבינות רוח קטנות לא נוצלה כלל
מתקנים סולאריים המחוברים לרשת החלוקה ( מערכות סולאריות בינוניות של 50 קילווואט עד 5 מגה-וואט ) – ההסדרה החלה בשנת 2010 וכוללת שילוב של 300 מגה-וואט במתווה תעריף פוחת.
מתקנים סולאריים גדולים – ההסדרה בתוקף משנת 2006. תתעדכן ותתואם למבנה העלויות החדש בהתאם למסמך השימוע.
מתקני אנרגיה מתחדשת לפי תעריף ייצור + פרמיה (בעיקר מתקני ייצור חשמל מפסולת ) בתוקף משנת 2004 ותתעדכן לפי התאמת הפרמיה למחירי המזהמים.
מכרזים לאנרגיה וקרקעות
- מכרז אשלים לייצור 80-120 מגה-וואט בטכנולוגיה תרמו סולארית ו-15 מגה-וואט בטכנולוגיה פוטו וולטאית.
- מכרזי קרקע בתמנע ל-3 תחנות של כ-50 מגה-וואט
- מכרזים לקרקע באזורי תעשייה – מינהל מקרקעי ישראל (פורסם בימים האחרונים, מדובר על 10 אתרים בנגב)
מצב ההסדרה למערכות סולאריות ביתיות ועסקיות וטורבינות רוח קטנות
מערכת סולארית ביתית ועסקית
- תעריף של 2.04 לקוט"ש – מובטח לתקופה של 20 שנה וצמוד למדד.
- מערכת בהספק של עד 15 קילווואט – ביתית. 15-50 קילווואט – מסחרית.
- קיימת מכסה של 15 קילוואט למערכות ביתיות, המכסה למערכות עסקיות הסתיימה.
- חיבורי מערכות עסקיות שאושרו לפני סיום המכסה יבוצעו עד לסוף יוני 2010 פרט לאישורים חריגים.
- לא יתאפשר להוסיף עוד מערכות סולאריות למכסת המערכות העסקיות גם אם לא יחוברו כל המערכות שאושרו.
טורבינות רוח קטנות
- תעריף של 1.65 ש"ח לקוט"ש למתקן של עד 15 קילווואט.
- תעריף של 1.29 ש"ח לקוט"ש למתקן של 15-50 קילווואט.
- התעריף צמוד למדד ולשערי המטבע ויופחת בשיעור של 2% מדי שנה.
מצב ההסדרה למתקנים סולאריים בינוניים
- ההסדרה תאפשר כניסת מכסה מדורגת של 300 מגה-וואט במשך תקופה של 7 שנים.
- התעריפים ל-50 מגה וואט הראשונים יהיו 1.49 לקוט"ש
- משנת 2012 עד לשנת 2014 יופחת התעריף למצטרפים חדשים בשיעור של 5%.
- תתאפשר הקמה של מתקנים תרמו-סולאריים בשיעור של עד 10% מהמכסה.
- מתקנים המחוברים במתח נמוך יהיו פטורים מסקר חיבור וניסיון בתחום.
- החסם העיקרי הוא נושא שינוי הייעוד הסטוטורי של הקרקעות.
מה קורה עם המכסות למערכות סולאריות עסקיות?
נציגי החברות הסולאריות לא ציפו לצאת עם בשורה מעודדת, מאז הכרזת שר התשתיות בחודש פברואר על "חזון הגגות הירוקים" בכנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת מצב חלק גדול מהחברות רק הורע. ירידה חדה בהכנסות, פיטורי עובדים וחשש לעתיד החברות הצעירות הפכו לעניין שבשגרה כך שדברי אגמון על פתרון קרוב לבעיית המכסות התקבלו בספקנות המתבקשת. חוסר הבהירות לגבי הסיבות לסגירה הפתאומית של המכסות בחודש דצמבר רק מוסיפים לחשדנות אותה פיתחו היזמים בענף הסולארי.
קיימות השערות כי חברות סולאריות הגישו עשרות בקשות לחיבור מערכות ללא אישורים מתאימים ובכך גרמו לסגירת מכסת ההתקנות. כחלק מתהליך הפקת הלקחים והרצון לשיפור השקיפות מול היזמים מבטיח אגמון לשפר את הנושא מול חברת החשמל והיזמים וליצור מנגנון ממוחשב שיספק נתונים בזמן אמת לגבי מצב המכסות למתקנים השונים.