טיסן, המחקה בצורה מדויקת את דאיית הנץ, הובא לארץ מהולנד כדי לתת מענה אקולוגי לנזק שגורמים עופות הבר לחקלאות בארץ וכן לבעיית הציפורים המסכנות את נתיבי התעופה. כבר שנים רבות ידוע על הפחד מפני הדורסים המקנן אינסטינקטיבית בעופות המים מרגע בקיעתם מהביצה.
ה"רובונץ" בפעולה – צילום: אורי נווה, רשות הטבע והגנים
מאת: עמרי גל
טיסן, המחקה בצורה מדויקת את דאיית הנץ, הובא לארץ מהולנד כדי לתת מענה אקולוגי לנזק שגורמים עופות הבר לחקלאות בארץ וכן לבעיית הציפורים המסכנות את נתיבי התעופה. כבר שנים רבות ידוע על הפחד מפני הדורסים המקנן אינסטינקטיבית בעופות המים מרגע בקיעתם מהביצה.
פתרון חדש ומקורי לקונפליקט בין עופות הבר לאדם הובא לארץ ע"י רשות הטבע והגנים: טיסן שהוא העתק מושלם של נץ, ושנועד להבריח את עופות הבר משדות חקלאיים, בריכות דגים, מזבלות ונתיבי תעופה – ללא כל פגיעה בעופות. הטיסן, שכבר זכה לכינוי "רובו-נץ, פותח בהולנד על ידי חברת bird raptor international במשך כ-15 שנים, שבמהלכן אף נבחן הטיסן במנהרות אוויר, כך שתעופתו תחקה במדויק את זו של הדבר האמיתי.
לאחרונה הגיעה לארץ משלחת מטעם החברה המייצרת, בהזמנת רשות הטבע והגנים. במהלך ביקורה ביצעו האקולוגים של הרשות והחברה ניסויים הבוחנים את יעילותו של ה"רובו- נץ" בישראל, בה נדרשים פתרונות להתמודדות עם מגוון של עופות מים וסוגים שונים של מוקדי אדם וחקלאות. המשלחת ההולנדית התארחה בקיבוץ הזורע.
פחד אינסטנקטיבי מהנץ המעופף
אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים, משתף אותנו בבסיס החשיבה המקורית שהובילה לפיתוח ה"רובונץ": "הדרך הטובה ביותר לצמצם קונפליקט בין חיות הבר לאדם היא על ידי מתן פתרונות אקולוגיים, שמתייחסים לא רק לצרכי האדם המודרני, אלא גם להתנהגות של חיות הבר, שעוצבה במשך אלפי שנות אבולוציה.
"עופות הבר אינם יודעים לפחד מירי, שכן זה קיים רק בתקופה המודרנית. במקרים רבים ירי לעבר להקת עופות יפגע בכמה מהם, אך הלהקה תשוב במהרה למקום. לעומת זאת, כבר שנים רבות ידוע, שפחד מדורסים קיים אצל עופות המים מרגע שבקעו מהביצה, כאינסטינקט.
"הטיסן מחקה את דאייתו של נץ בצורה מדויקת. ואכן, מרגע שהצללית של הנץ מופיעה בשמיים הלהקות מתרוממות מהקרקע ועוזבות את המקום. ההתנהגות הזו זהה ברוב גדול של המינים והמקומות שבדקנו. התוצאות היו מאוד מרשימות, ואנחנו מקווים שרבים מהמקומות שלהם הוצג ה"רובו- נץ" אכן יאמצו אותו".
פתרון אקולוגי יעיל לקונפליט עם חיות הבר
ד"ר נעם לידר, אקולוג ראשי של רשות הטבע והגנים, מציין שהפתרון שמבוסס על אקולוגיה הוא במקרים רבים הטוב ביותר: "ולא רק משום שהוא מצמצם את הפגיעה בחיות הבר, אלא פשוט כי זה הפתרון היעיל ביותר לבעיה ולקונפליקט בין חיות הבר לאדם.
"עיקרון זה עובד במקרה של ה"רובו- נץ", ויעבוד גם בקונפליקטים אחרים שקיימים בישראל בין חיות הבר לשימושי האדם. כך לדוגמה, התרבות התנים היא תוצאה ישירה של היעדר סניטציה סביב ליישובים חקלאיים. אך ברגע שמקפידים על השלכת פגרים מוסדרת ועל צמצום מקורות המזון הלא טבעיים של התנים, התפרצות התנים סביב ליישובים אלו נפתרת כמעט מעצמה".
הכותב הוא עוזר דוברת רשות הטבע והגנים, [email protected].
פורסם במגזין תערוכת אופק ירוק לטכנולוגיות מים, אנרגיה מתחדשת, בנייה ירוקה ומיחזור