חברת ניסן פרסמה את מחירי מכונית הליף לה ממתינים רבים, וחוקר הצליח להפוך את כיוון הזרם בטויוטה סיון החשמלית, חזרה לרשת החשמל – גם מטוסים מחפשים דרך לטוס בירוק, עוד לא על חשמל.
רכב חשמלי של בטר פלייס – צילום: שי אפשטיין
חברת ניסן פרסמה את מחירי מכונית הליף לה ממתינים רבים, וחוקר הצליח להפוך את כיוון הזרם בטויוטה סיון החשמלית, חזרה לרשת החשמל – גם מטוסים מחפשים דרך לטוס בירוק, עוד לא על חשמל.
מאת: מרלן-אביבה גרינפטר – אפוק טיימס
חברת ניסן פרסמה בסוף שבוע שעבר את מחירי מכונית הליף (LEAF) החשמלית מודל 2011. לא ברור מה הקשר אך גם חברת מיצ'ובישי מפרסמת מחירים למכונית החשמלית שלה, i-MiEV ותתחיל למכור אותם ביפן, לפרטיים כבר ב-1 באפריל. האם ג'נרל מוטורס מתאוששת? הנה גם היא תציע בקרוב את החשמלית שלה צ'וי וולט (Chevy Volt). בינתיים שותפתה של ניסן, חברת רנו הצרפתית חתמה על הסכם אספקה עם חברת החשמל מצרפת לפיתוח משאיות המונעות על חשמל. ויש מי שמציע שסוללת המכונית תשמש למאגר חשמל לשעות השיא – מלאו בלילה בחשמל זול, מכרו אותו לחברת החשמל בשעות שיא הצריכה!
אבל לא רק יצרני המכוניות עסוקים בהצעת אלטרנטיבות ירוקות וידידותיות לסביבה, גם תעשיית המטוסים מנסה לעבור ל"טיסות ירוקות" יותר ולהפחית את פליטות גזי החממה.
מכוניות חשמליות יתחילו לנוע בדרכים
עד היום ראו את המכוניות החשמליות, למעט ההיברידית (מנוע כפול, חשמל ובנזין), בעיקר בתערוכות עם תאריך עתידי כלשהו. אך כנראה שהמועד בו ניסע עם מצפון שקט במכונית הפרטית מבלי לזהם את האוויר אולי קרוב יותר ממה שציפינו.
ניסן פרסמה את מחיר הליף ארה"ב וביפן, היא תעלה 25,280 דולר לפני מסים. בארה"ב ממהרים לציין שזה גם המחיר לפני התמריץ של 7,500 בהפחתת מסים שמתכוון הממשל הפדראלי להעניק לכל רוכשי מכוניות עם פליטות נמוכות של גזי החממה. גם יפן מתכוון לתת תמריצים לרוכשים מכוניות עם פליטה נמוכה. לדברי החברה, ניתן יהיה להזמין או לשכור בליסינג את המכונית בארה"ב החל מה-20 באפריל ובתחילת 2011 בכל העולם. נסן מצפה למכור 6000 מכוניות ביפן כבר השנה, הביקוש הוא שיכתיב את הכמויות שיוצעו למכירה בהמשך, הודיעה חברת ניסן. המכונית מסוגלת לנסוע 160 ק"מ עם סוללה מלאה, עדיין פחות ממה שמאפשר טנק מלא בנזין.
מיצ'ובישי אף היא הורידה את מחירי מכונית i-MiEV החשמלית שלה בעקבות פרסום מחירי הליף, היא תעלה 43,020 דולר לפני הפחתת מסים ותמריצים שינתנו גם למכונית הזו ביפן ובארה"ב. המחיר החדש יכנס לתוקף ב-1 באפריל.
ג'נרל מוטורס אף היא תצא עם מכונית חשמלית בעונה הזו, הצ'בי וולט (Chevy Volt) שהוצגה במספר תערוכות לכלי רכב. היא תעלה 40,000 דולר, שוב לפני הפחתות מס ותמריצים. התמריצי ם בארה"ב אינם רק מה שהממשל הפדראלי מתכוון להעניק, מדיניות כמו קליפורניה ופנצילווניה מעניקות הטבות נוספות לרוכשי מכוניות ידידותיות.
בינתיים החברות מבטיחות "תחנת הטענה ליד הבית" בתוספת מחיר של כ-2000 דולר, אבל מזכירות שגם כאן ינתנו תמריצים להפחתת המחיר.
חברת רונו חתמה על הסכם עם חברת החשמל בצרפת לפיתוח משאית חשמלית להובלת מוצרים בתוך הערים. את כלי הרכב הכבד הראשון שתנסה חברת רנו להסב לחשמל הוא דגם המקסיטי שיכול להוביל שני טון סחורות ויוכל לנסוע כ-100 ק"מ לסוללה.
טויוטה סיון מחזירה חשמל לרשת
מכונית כמאגר חשמל? מדוע לא, אומר פרופסור ווילט קמטון (Willett Kempton) מאוניברסיטת דלוור (Delaware). קמטון מסביר שאפשר להטעין את המכונית בלילה, בשעות שהביקוש לחשמל הוא בשפל, ובשעות שיא הביקוש, להעביר את החשמל שוב לחברת החשמל, שיטה נוספת להגיע לאיזון בשימוש החשמל בין שעות השפל לשעות השיא. התוכנית נקראת V2G, Vehicle to Grid מהמכונית לרשת החשמל. קטמון מאמין שאכן ניתן יהיה לווסת את האספקה של החשמל בשעות השיא באמצעות הסוללות של המכוניות החשמליות. רוב המכוניות לא יעשו שימוש בכל החשמל שטענו בלילה מדי יום. על פי הטכנולוגיה שפתח קמטון, בשעות שיא חברת החשמל תשלח איתות ותבקש מן הסוללה את החשמל שהיא אגרה בשעות הלילה בזמן שאתה ממשיך לעבוד במשרד שלך. קמטון מאמין שבעתיד, ככשרוב המכוניות יהיו חשמליות, כמות החשמל שהן יוכלו לתרום בשעות השיא תהייה בהחלט רלוונטית.
מטוסים – עדיין לא חשמליים
גם מטוסים נרתמים למאמץ של הפחתת גזי החממה אבל עוד לא מדובר על מטוס חשמלי. בינתיים חברת התעופה בריטיש איירווייס מתכננת יחד עם קבוצת סלנה להקים מפעל אירופי לייצור דלק מפסולת אורגנית, לא רק זו שמופקת במטוסים שלה. כוונת החברה להפחית את כמות פליטות גזי החממה של מטוסיה ב-50 אחוז עדש לשנת 2050.
במקביל האיחוד האירופי יתחיל בפרויקט מחקר "שמיים נקיים" (Clean Sky) לפיתוח טכנולוגיות חדשות של מנועי מטוסים. "זהו צעד חיוני כדי לסייע לתעשיית המטוסים לספק את הטכנולוגיה ירוקה הנדרשת, לא רק מסיבות סביבה אלא גם מסבות כלכליות של חיסכון באנרגיה" אמר פרנסוא גייה (François Gayet), המזכ"ל של אגוד תעשיות להגנה ותעשיות הארונוטיות האיורפיות.
מקסיקו ובוליביה – מרבצי ליתיום חדשים
ליתיום הוא מרכיב מפתח בייצור הסוללות החשמליות לכלי הרכב, מחשבים ניידים וטלפונים סלולאריים. בשנים האחרונות עולה הביקוש למתכת בצבע הכסף וצופים שאם המכוניות החשמליות יתפשו תנופה, הביקוש יגדל לאין ארוך. המרבצים החדשים שנתגלו במקסיקו ובבוליביה יכולים לספק את הביקוש הגואה. אך לדברי מומחים השמחה היא מעט מוקדמת, האיכות של המתכת במרבצים החדשים עדיין לא נבדקה ולא בטוח כי היא באיכות טובה ושהכרייה כדאית.
כיום כמחצית מכמות הליתיום הדרשת מסופקת על ארגנטינה וצ'לה בדרום אמריקה.
אתר אפוק טיימס