בניית בית בשיטות בנייה ירוקה באה לידי ביטוי בשימוש בחומרי בנייה ידידותיים לסביבה וחומרים ממוחזרים. תכנון אשר יאפשר חיסכון מקסימלי באנרגיה. ניצול כיווני הרוח והאוויר לאוורור טבעי וקירור, שימוש חוזר של מים אפורים ע"י טיהור ביולוגי באמצעות צמחיה מיוחדת
עמוס יורן – צילום: יניב פילדסט
בלעדי למערכת תשתיות
בנייה ירוקה הינה גישה מערכתית כוללת לתכנון, לבנייה ולתפעול של בתים במטרה לחסוך אנרגיה, מים וחומרי גלם, המיושמת משלב התכנון המוקדם ועד למגורים בהם. מטרת הבנייה הירוקה היא ליצור סביבת מגורים בריאה ונוחה תוך הימנעות, ככל האפשר, מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ובאיכות הסביבה.
בניית בית בשיטות בנייה ירוקה באה לידי ביטוי בשימוש בחומרי בנייה ידידותיים לסביבה וחומרים ממוחזרים. תכנון אשר יאפשר חיסכון מקסימלי באנרגיה. ניצול כיווני הרוח והאוויר לאוורור טבעי וקירור, שימוש חוזר של מים אפורים ע"י טיהור ביולוגי באמצעות צמחיה מיוחדת, שימוש מקסימלי בתאורה טבעית וקירור טבעי להפחתת האנרגיה המושקעת במיזוג אוויר ועוד.
עמוס יורן – אדריכל ומתכנן עיר ואזור, בוגר הטכניון עם התמחות באקולוגיה של מערכות בניניות מאוניברסיטת קרנגי-מלון בפיטסבורג, ארה"ב, במסגרת מחקר לתואר שלישי ויעוץ מקצועי. עסק במחקר ופיתוח של אקו-טכנולוגיות בתחום מיחזור מים בבנינים וטיהור אוויר בתוך בנינים. פעיל כיום בפיתוח פתרונות בתחום של אקולוגיה קהילתית, אדריכלות ירוקה ושימוש בטכנולוגיות חדשניות ליישומם.
איך הגעת לתחום הבנייה הירוקה?
"אני עוסק בתחום הזה כי אני מאמין בו. בשנת 1977 הגעתי לארצות הברית כדי לעשות דוקטורט בארכיטקטורה אחרי תואר ראשון ושני בטכניון. אמריקה בדיוק נכנסה לשנות משבר האנרגיה כתוצאה מחרם הנפט של מדינות אופ"ק (מדינות קרטל הנפט) בעקבות מלחמת יום כיפור. מחירי הדלקים עלו וכך החלו לתקצב מחקרים רבים להתייעלות אנרגטית לבניינים.
הצטרפתי למחקר של התייעלות בבנינים ועבדתי בפיתוח מודלים של אופטימיזציה (מיטוב) אנרגטית – איך להגיע לשיווי משקל הנכון בין השקעות בגורמים השונים, בבידוד, בציוד מיזוג, באיטום וכיוב'. בשנת 1980, אחרי גל הפיתוח התעשייתי, התפרסמו מחקרים חדשים של איכות חיים בתוך בניינים ולפתע הבינו שרמת זיהום האויר בתוך הבתים גרועה בהרבה מזיהום האוויר בחוץ. זה גרם לי להבין שצריך לשנות את הראייה. התחלתי להסתכל על הבניין כמערכת אקולוגית שלמה- כמו בטבע, מה נכנס, מה יוצא, חיות וצמחים מסוגים שונים, השמש והמים, יחסי גומלין.."
אז איך תגדיר בית ירוק?
בית הוא בעצם מערכת אקולוגית מלאכותית אותה צריך לבנות ולעשות נכון. כשאני ניגש לתכנן מערכת כזו אני לא בא לעצב את הבית שיהיה מיוחד, אבל שכשהתכנון של כל הבית הוא הרמוני גם הבניה יוצאת יפה – זה כמו להיות בטבע ולהתפעל מהיצורים השונים, הטקסטורה והיופי הטבעי שלהם נובעת מהאיזון שלהם.
ומאיפה רכשת את הידע כאשר המונח "בנייה ירוקה" לא היה מוכר?
"בזמנו המקור היחיד היה סוכנות החלל האמריקאית. הם הראשונים שהיו צריכים להתייחס למבנים שלהם כמערכת סגורה שחיבת לקיים את עצמה. כשחזרתי לישראל ב-1988 הקמתי בארץ חברת סטארט אפ לטיהור אויר ומים בבניינים באמצעים ביולוגים – חיידקים וצמחיה כמטהרים שמניבים גם תועלת, בזמנו זה עוד היה מוקדם מדי בארץ. היום מים זה כבר נושא חם שכולם מודעים אליו ורוצים בגלל הכרח כלכלי".
אבל שימוש במערכת מים אפורים עוד לא הוסדר בחוק.
"נכון, אבל להעלות את מחירי המים בלי לספק אלטרנטיבה, זו גזרה שהציבור לא יכול לעמוד בה. לכן אני מאמין שניטור ושימוש נכון במערכות מבוקרות ואמינות יאפשר את השימוש במערכות מים אפורים על פי חוק".
האם צריך אישורים מיוחדים לבנייה ירוקה?
"מבחינה אדריכלית זה אותו אישור בנייה. לפעמים בגלל שהבנין נראה קצת מיוחד וחריג בנוף, צריך להסביר לעירייה את המשמעות החיובית של פרוייקט כזה ולהבין שדפוסי הבניה השתנו. אין שום זכות להגביל את הבונה בגלל זה, בארצות הברית יש מינימום של נקודות "ירוקות" שצריך להשיג אחרת לא תקבל אישור בניה.
המודל האמריקאי הוא כזה שבאמצעות סטנדרט בחוק (LEED למבני ציבור) ניתן להכריח את המוסדות הציבורים לחסוך באנרגיה. את האזרח לא מכריחים כרגע אבל בהחלט מתגמלים באמצעות מענקים למי שבוחר בדרך זו. זה היה יכול להיות שינוי מהותי אם מינהל התכנון של משרד הפנים היה דורש או מעודד לעמוד בתקן לבניה ירוקה שפורסם לפני שנתים".
איך משפיע תכנון ירוק על הטמפרטורה והצורך בחימום וקירור הבית?
"השיקולים של האדריכל המודרני של לפני כמה שנים, היו אחרים לגמרי, מרגע המצאת ושיכלול מיזוג האויר שחררו את המתכנן מכל אספקט תכנון אקלימי והמשקל עבר למהנדס המיזוג שידאג לווסת את האקלים בבית. אבל בשביל שמיזוג האויר יהיה אפקטיבי יש לסגור את כל החלונות ובסופו של דבר זה לא נעים לחיות בבית סגור ללא תחלופה של אויר. בשל תכנון לקוי או יותר נכון חוסר תכנון אקלימי, הפכו את הבתים עצמם לקרבנות של מערכות מיזוג אויר.
אם מסתכלים על הנושא של טמפרטורות ועומס חום במשך הקיץ אז יש ימים בודדים בשנה – אולי ארבעה חמישה שבהם התנאים באמת קשים, וגם אז אם לבית יש בידוד חום כלומר הוא לא מחדיר פנימה חום שקופח עליו במשך היום, ויש תנועה טובה של אויר בבית, גם אם הימים הקיצוניים האלו אפשר להסתדר בלי בעיה מיוחדת.
מזג האויר בארץ הוא בסך הכל אידיאלי רק צריך לדעת להשתלב עם הבניה בהתאם. בבית ירוק אפשר להוריד את המיזוג אפילו לאפס, להכניס יותר אור, להצל, זה יותר נעים מתאורה מלאכותית שצריכה כל הזמן לעבוד בחדרים חשוכים, אלו דברים שאנשים איבדו את הרגישות אליהם עם השנים אבל ברגע שאתה נכנס לבית כזה אתה פשוט מרגיש את ההבדל, אפילו בלי להיות מודע פשוט נעים לך. לפני העידן התעשייתי עבודתו היצירתית של האדריכל הייתה להתחשב בטבע, זה ידע שנעלם והיום חוזר לקדמת הבמה".
מהם עלויות הבנייה הירוקה ביחס לרגילה?
"תכנון ובנייה של בית ירוק יכול לעלות כ-5-10% יותר יקר מבנייה רגילה, אבל הערך של בית ירוק נמדד בהתייחסות לכל אורך חיי הבנין. עלויות המיזוג יורדות, ההרגשה בבית יותר נעימה, הבית יותר מותאם לסביבה כך שהתחזוקה שלו בכלליות יורדת לאין שעור, בסופו של דבר ההשקעה מחזירה את עצמה וחוסכת כסף".
מה היית ממליץ למי שרוצה לבנות בית חדש או לשפר בית קיים?
"לכל אספקט יש תרומה מסוימת, והקצב שבו ההשקעה תחזיר את עצמה תלוי באוסף הדברים. הצללה נכונה, חלונות מתאימים, החדרת אוויר לבית בקיץ לקירור באמצעות פתחים מתאימים ושאיבת האויר החם. בידוד נכון בגג הוא מהדברים המכריעים ביותר שכן גג הבית חוטף את רוב קרינת השמש, החומר ממנו עשוי הגג, אוורור חלל הגג".
יש היענות מצד בוני בתים לשימוש בגג מתכת לבידוד גג?
"אנשים לא רגילים, הם התקבעו לרעפים האלה מפעם. הרעפים אינם קשורים לארץ שלנו, הם יובאו עם התרבות שהגיעה מאירופה אבל בשביל לחיות בקיץ בבית שכזה חייבים מיזוג. גג מתכת לדוגמא מחזיק שנים, צורך מעט מאוד תחזוקה, מגונן ומבודד טוב יותר מרעפים ויש לו החזרת אור וחום הרבה יותר טובה.
אנשים אומרים לי שהם לא רוצים שהבית שלהם יראה כמו מחסן. אז מה תגיד להם? שבצפון ניו אינגלנד, ניו האמפשיר, יש בתים מדהימים עם גג מתכת שמשתלב בסביבה, ואפשר רק לקנא בו? שבקיסריה ובהרצליה פיתוח וכפר שמריהו כבר בונים במשך שנים גגות מתכת בבתי היוקרה היפים ביותר? אצלנו עדיף שהגג יהיה בהיר. אבל עם תכנון מדויק וחיפוי נכון של צמחיה מתאימה אפשר אפילו ליצור גוונים בקירות בלי חשש לקיבולת חום".
לסיכום, מה צריך לדעת מי שרוצה לבנות בית ירוק?
"בית צריך להתיישב בנוחיות בסביבה הטבעית שלו, להתאים לשטח ולהיבנות בהתאם אליו. אין "רדי מייד", זה שיווי משקל עדין בין הגורמים השונים שיגרמו להרגשת נוחות, והיום ניתן למדוד בדיוק רב בעזרת הדמיות מחשב את הטמפרטורה והנוחות האקלימית בתוך הבית (psychrometric chart), בכל מזג אויר ובכל יום ושעה בשנה, ולדעת שאין חריגה מהתנאים הללו.
בנוסף לכל, התרומה היא גם ישירה לסביבה היות והשימוש הינו בעיקר בחומרי בניה שטביעת הרגל הפחמנית קטנה יותר ופחות מזהמת, האנרגיה המושקעת בחומרים נמוכה יותר (מחזור, הכנה, הובלה וכו'). היום שוב יש עליה בביקוש לבניה ירוקה מתוך הבנה שחסכון באנרגיה היא הכרח ודרך חיים".
קבלן שיפוצים בעל רכב כלים וצוות מקצועי
מעוניין לעבוד כקבלן משנה לעבודות גמר ובנייה
0545503902 דקל פרנקל