ישראל תשתחרר מהתלות בנפט בתוך כעשור ותפתח עבור ישראל והעולם אנרגיות חלופיות" זהו חזונו הסוחף של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שהוצג לראשונה בועידת הנשיא בחודש אוקטובר 2009
יוסף אברמוביץ, נשיא חברת ערבה פאוור – צילום: ארנון מעוז
מאת: יוסף אברמוביץ
"ישראל תשתחרר מהתלות בנפט בתוך כעשור ותפתח עבור ישראל והעולם אנרגיות חלופיות" זהו חזונו הסוחף של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שהוצג לראשונה בועידת הנשיא בחודש אוקטובר 2009. חזון זה, המנוסח בפשטות ובבהירות הוא בעצם חזון מורכב, הכולל גם התייחסות לנושאי סביבה, לאינטרסים גיאו-אסטרטגיים, לנושאים כלכליים, למחקר ופיתוח ולגאווה ישראלית. אחד המרכיבים המרכזיים בחזונו של ראש הממשלה הוא פיתוח טכנולוגי של אנרגיה חלופית וייצורם של מוצרי תשתית סולאריים בישראל. אולם, הזנחה והעדר עידוד והשקעה הפכו את ישראל לשחקן לא רלבנטי בייצור קולטים סולאריים. שוק האנרגיה הסולארית, בארץ ובעולם, מתבסס בעיקר על קולטי שמש זולים המיוצרים בסין ופחות מכך על קולטים טובים יותר ויקרים יותר המיוצרים בגרמניה.
כדי לעמוד ביעד שקבעה הממשלה לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2020 – 4,000 מגה-וואט, שהם 10% מצריכת החשמל – נדרשת השקעה של כ-70 מיליארד ש"ח, שתגיע מהמגזר הפרטי, כולל מיליארדים מהשקעות זרות. מדובר בהרבה מאד כסף שיכול להפוך, בתכנון נכון, לתמריץ כלכלי אדיר לצמיחתה של תעשייה ישראלית חדשה והפיכתנו למקום שמפתח ומייצר אנרגיה חלופית עבורנו ועבור העולם.
כדי שזה יקרה, על וועדת השרים לאנרגיות מתחדשות, בראשות ראש הממשלה, להכין תוכנית עבודה שתכלול גם את המרכיבים הבאים:
1. חייבים להקים שדות סולאריים גדולים (עד 50 מגה-וואט לכל שדה) פוטו-וולטאים, תוך יצירת התנאים לכדאיות כלכלית עבור החברות הפרטיות להקימם. זה בדיוק מה שגרמניה עשתה בתחילת העשור. כתוצאה ישירה מכך נוצר ביקוש גדול לטכנולוגיה ומוצרי תשתית סולאריים שהוביל להשקעה של מיליארדים בפיתוח וייצור טכנולוגיה סולארית בגרמניה; נוצרו כ-130 אלף משרות חדשות הקשורות לאנרגיות מתחדשות; וגרמניה נהנתה ממחזורי מסחר של מיליארדי יורו בתחום הסולארי במקום שאלה ינדדו לסין. כך צריך לנהוג גם בישראל, אך לצערנו, רשות החשמל נוהגת בדיוק הפוך: היא מציעה תעריף נמוך מאד לקניית החשמל הסולארי משדות גדולים (1.05 ₪ בלבד במקום 1.4 כנדרש) ובכך היא מעודדת קניית פאנלים סולאריים זולים מסין בסכום כולל של מיליארדי שקלים ומחסלת כל סיכוי לפיתוח וייצור מוצרי תשתית של אנרגיה חלופית בישראל.
2. כדי שהחברות הישראליות המקימות שדות סולאריים ייקנו מערכות מתוצרת הארץ, יש לאפשר ערבות מדינה עבור הלוואה בנקאית לרכישת טכנולוגיה סולארית חדשה תוצרת הארץ. הקמת שדות סולאריים דורשת השקעה של מאות מיליוני שקלים, שכ-80% ממנה מגיע כהלוואה מהבנקים. כדי להתגבר על השלב בו טכנולוגיה ישראלית עדיין לא מוכרת ומקובלת על-ידי הבנקים השונים בעולם ולכן אין הם מוכנים לתת הלוואות לרכישת הטכנולוגיה הזאת, על המדינה להעניק ערבות בנקאית להלוואות לשם רכישת טכנולוגיה ישראלית. כתוצאה מכך, חברות ישראליות המפתחות טכנולוגיה ומוצרי תשתית סולאריים ייהנו מיתרון בשוק הישראלי גם בהשוואה לטכנולוגיה מפותחת וזולה מסין.
3. הקלות מס – במטרה להתחרות במוצרים סיניים, המדינה תעניק לחברות המקימות שדות סולאריים באמצעות טכנולוגיה ומוצרים תוצרת הארץ הקלות מס, שיובילו לכדאיות כלכלית לרכישת מוצר ישראלי.
באמצעים אלה יכולה ממשלת ישראל להניע את המחקר והפיתוח של מוצרי תשתית סולאריים בישראל ולהציבה בעמדת זינוק טובה במרוץ הפיתוח והייצור של אנרגיות מתחדשות. זהו אינטרס ישראלי מובהק וזהו הזמן לעשות זאת. מימוש חזונו של ראש הממשלה, שישראל תפתח עבור המדינה והעולם אנרגיות מתחדשות, תלוי בראש ובראשונה בו עצמו ובמדיניות שתקבע ועדת השרים שהוא עומד בראשה. Mr. prime minister, yes we can.
יוסף אברמוביץ הוא נשיא חברת ערבה פאוור.