חברת השפד"ן, העוסקת בטיהור השפכים של גוש דן, בוחנת עם חברת החשמל את האפשרות לייצור חשמל מבוצה המתקבלת לאחר סינון מי הביוב והזרמת מי הקולחין להשקייה. ההצעה הוגשה ע"י יורם מלחי, יו"ר חברת דן-וירו מקבוצת GES, במסגרת מכרז לטיפול בכרבע מיליון טון בוצה שמייצר מפעל השפכים של השפד"ן כל שנה.
על פי ההצעה שהוגשה, הבוצה יחד עם תוספת של 5% – 10% של פחם תשמש את תחנות הכוח כחומר בעירה נקי יותר מפחם, חברת החשמל הביעה התעניינות ברעיון למרות שהערך האנרגטי של החומר נמוך יותר מזה של כמות דומה של פחם, אם יצא הפרויקט לדרך יחסוך מכון הטיהור את עלות הטיפול בחומר המזהם. לדברי איגוד ערים גוש דן "ההצעה הוצגה בפני האיגוד והיא תיבחן לעומק, אם יתברר שחברת החשמל מוכנה להשתמש בדלק המוצע".
ייצור חשמל או דשן חקלאי?
מכון הטיהור החל לאחרונה בתהליך הפיכת הבוצה לקומפוסט המשמש לדישון חקלאי בטכנולוגיית עיכול – מיקרואורגניזמים המעכלים את החומרים המזהמים שבבוצה. על פי המסתמן זוהי השיטה בה יבחר המפעל ובקרוב צפויים להתפרסם מכרזים לטיפול בבוצה בשיטה זו. השימוש בבוצה כדשן נחשב עדיין בעייתי בשל פליטת גז מתאן התורם להתחממות הגלובלית והחשד כי גם לאחר הטיפול קיימים חומרים מזהמים בדשן המזיקים לקרקע ולמי התהום. בחודש שעבר הודיע משרד הבריאות כי לא יאשר את השימוש בדשן המיוצר "עד שייבדקו לעומק ההשלכות הבריאותיות של השימוש בחומר לצורכי דישון"
כיום מוזרמת הבוצה, כ – 14,000 מ"ק ביום, אל הים התיכון באמצעות צינור הולכה באורך 11 ק"מ וגורמת לזיהום כבד באיזור של מי הים וקרקעית הים, בעבר התחייב המפעל להפסיק את הזרמת השפכים עד 2008 אך לא עמד בהתחייבויות ותאריך היעד נדחה לשנת 2011. כרגע נראה שגם תאריך זה לא יתממש והמפעל לא יסיים להקים מערך טיפול בבוצה עד 2013.