למרות כישלון ועידת האקלים בקופנהגן ממשיכים בעולם לפתח אנרגיות מתחדשות במרץ, ומגה-פרויקטים של חשמל מהשמש במדבר, ומהרוח בים הצפוני כבר לא בגדר פנטזיה.
תומס אדיסון, מדען ואיש עסקים שהמציא את נורת הליבון, אותה נורה המשמשת אותנו לתאורה זה יותר ממאה שנה
מאת מרלן-אביבה גרינפטר – אפוק טיימס
למרות כישלון ועידת האקלים בקופנהגן ממשיכים בעולם לפתח אנרגיות מתחדשות במרץ, ומגה-פרויקטים של חשמל מהשמש במדבר, ומהרוח בים הצפוני כבר לא בגדר פנטזיה.
תומס אדיסון, מדען ואיש עסקים שהמציא את נורת הליבון, אותה נורה המשמשת אותנו לתאורה זה יותר ממאה שנה, נתן כבר במאה ה-19 עצה חכמה לעולם: "אשים את כספי על אנרגיית השמש, איזה מקור עוצמתי לייצור חשמל! תקוותי שהעולם לא ימתין לכלות את מקורות הפחם והנפט כדי להתחיל ללכוד את השמש".
אבל העולם התעשייתי לא הרחיק ראות כמו אדיסון. רק בימינו אנו התחיל האדם בניסיון לפצות על מה שלא נעשה במשך מאתיים שנה. יותר ויותר מדינות בעולם, כולל ישראל, מעודדות התקנה של מערכות לייצור חשמל ממקורות מתחדשים, בעיקר שמש ורוח.
תקנות החשמל שהתפרסמו בארץ באמצע 2009 גרמו להאצה ופיתוח שוק ההתקנות הפוטו-וולטאי הרבה מעבר למצופה, והתמריצים שניתנו לעסקים והיו מתוכננים למספר שנים כבר נוצלו עד תום. חברות התקנת מערכות אנרגיה סולרית צצו כפטריות, הבנקים וגופים אחרים התגייסו להקל על מימון העסקאות וגגות הפכו להיות למקור הכנסה לא מבוטל. הסקטור העסקי הצליח להתגבר אפילו על הקשיים שבקבלת רישויי בנייה.
המחירים הן של ייצור טורבינות רוח והן של פנלים סולריים נמצאים בירידה בשל כניסת יצרנים נוספים לשוק וגם בשל התקדמות הטכנולוגיה. כיום מסופקים בעולם 14 גיגה-ואט חשמל באמצעות אנרגיה סולרית, ומחצית מכמות זו נוספה בשנת 2009.
האיחוד האירופי – יעד אמביציוזי
מדינות האיחוד האירופי הציבו לעצמן מטרה להגיע עד לשנת 2020 לייצור 20 אחוז מצריכת החשמל שלהן באמצעות אנרגיות מתחדשות. כיום ממוצע ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת באיחוד האירופי מגיע לשישה אחוזים בלבד. מהאיחוד האירופי נמסר כי רוב המדינות החברות מביעות בטחון בנוגע ליכולתן להגביר את ייצור האנרגיה המתחדשת בכדי לעמוד ביעדי התפוקה בשנת 2020. עשרים מדינות הגישו עד כה את תחזיות הייצור שלהן בנוגע ליעד 20 האחוז. אוסטריה כבר השיגה את היעד והיא מפיקה כבר היום 21 אחוז מצריכת החשמל שלה מאנרגיות מתחדשות, בעיקר באמצעות חוות רוח.
ספרד היא המובילה באירופה באנרגיה מתחדשת ועד לשנת 2012 היא מתכננת להוסיף 8.8 גיגה-ואט חשמל מאנרגיות מתחדשות. הרוב יופק מחוות רוח אך מתוכנן גם פרויקט של הפקת חשמל מהשמש בטכנולוגיה המשלבת מראות עם תאים פוטו-וולטאים.
איטליה, כיום המדינה השלישית באירופה והשישית בעולם בהפקת אנרגיה מהרוח, העלתה את התקנות חוות הרוח בשנת 2009 ב-30 אחוז לעומת השנה הקודמת.
גיאורג אדמוביץ' (Georg Adamowitsch), מתאם באיחוד האירופי לחוות רוח בלב הים הצפוני, מציין: "פיתוח חוות רוח בים הצפוני צריך להיות פרויקט של אירופה כולה ולא רק של שתי מדינות". אדמוביץ התכוון כנראה למגה פרויקט שמתכננת אנגליה בעקבות הפרויקט המוצלח של דנמרק "2 "Horns Rev – הורנס גירסה 2 – בים הצפוני.
העיר פריז שמה לה ליעד להפיק 25 אחוז מהחשמל שלה מאנרגיות מתחדשות, וחברת דלקיה (חברת בת של ואוליה) תתקין על פי התכנון פנלים סולריים על שטח של 3,533 מ"ר במרכז העיר. גם בדרום צרפת עוברים לניצול השמש עם פרויקט שבו חברת סולביוס (Solabios) תתקין פנלים סולריים על שטח של 30,000 מ"ר בשטחי חקלאות ותעשייה ו-15,000 מ"ר על גגות.
עוברים לאנרגיה מתחדשת
לאחרונה חנך הנשיא אובמה בפלורידה את החווה הסולרית הגדולה ביותר בארה"ב. חברת סאן-פאוור התקינה בחווה מעל לתשעים אלף פנלים והיא פועלת בהספק של 25 מגה-ואט חשמל. אובמה הבטיח לקדם אנרגיות מתחדשות ונראה שהוא אכן מקיים – החווה בפלורידה זכתה למענק בסך 200 מיליון דולר מהממשל, מתוך השקעה כוללת של 578 מיליון דולר. גם צבא ארצות הברית התבקש לקצץ הפליטות גזי החממה, וכך בסיס גדול בלוס אנג'לס הזמין דווקא את חברת אקסיונה (ACCIONA) הספרדית להשקיע בפרויקט של אנרגיה סולרית בשיתוף עם חברת קלרק אנרג'י. בתמורה ישכיר הצבא למשקיעים את השטח שעליו יותקנו הפנלים.
גם בהודו של אחרי ועידת קופנהגן החליטו להמשיך הלאה בתכנון המאבק בשינויי האקלים. הקבינט המדיני אישר פרויקט להקמה של תחנת כוח סולרית שתספק עד שנת 2020 כמות ענקית של עשרים גיגה-ואט חשמל.
אנרגיה מתחדשת היא גם פתרון ליישובים מרוחקים שקשה לחבר אותם לרשת החשמל. בארץ הותקנו מערכות סולריות על ידי חברת "אינטרדן" בכפר הבדואי דריג'את ליד ערד, שהפך מ"לא מוכר" למוכר בשנת 2003, אך לא חובר לרשת החשמל. המערכת הסולרית במסגד ובבית הספר משולבת עם טורבינות רוח.
בצפון הקר של ארגנטינה רבים הם כפרי האינדיאנים שלא זכו לחיבור לחשמל. כך למשל הכפר מיסה רומי בחוחוי ועוד שלושים כפרים נוספים. ארגון הסביבה אקו-אנדינה בא לעזרת התושבים שהחלו להשתמש בתנורי בישול, תנורי חימום ודודים לחימום מים המופעלים באמצעות אנרגיית השמש. תקוות ארגון אקו-אנדינה היא שהתושבים יפסיקו לעקור עצים לשימוש כדלק לצרכי היום-יום שלהם.
בקניה, חברת לייק טוקנה תתקין במרחק כ-600 ק"מ מהבירה ניירובי חוות רוח בהספק של 300 מגה-ואט.
מגה פרויקטים לשמש ולרוח
אנגליה הולכת בעקבות דנמרק ומתכוונת לקחת מחוות הרוח הדנית בים הצפוני את התואר "הגדולה ביותר בעולם". אנגליה גם תמלא אחר התחייבותה האירופית לאנרגיה מתחדשת: החווה המתוכננת בשם ראונד שלוש (הסבב השלישי) בניהול של ה"קראון אסטאט" (Crown Estate) תספק 32 גיגה-ואט המהווים 25 אחוז מהצריכה הצפויה של בריטניה בשנת 2020. החווה תכלול תשעה אזורים שונים שיפותחו על ידי תשע חברות שונות שזכו במכרזי הפיתוח. לאנגליה אין כיום תעשיה של ייצור טורבינות רוח והיא מתכוונת לפתח מפעלים כאלה שלדברי גורדון בראון, ראש ממשלת אנגליה, ייצרו עד לשנת 2020 70,000 מקומות עבודה. עלותו המשוערת של פרויקט הענק היא כ-120 מיליארד דולר.
גם את הסהרה רוצים לנצל לייצור חשמל. חברת DIIGmbH הציגה ב-20 בינואר בכנס השנתי לאנרגיה בברלין את פרויקט הענק דזרטק (DESERTEC) להפקת חשמל מאנרגיית השמש המתוכנן בלב מדבר סהרה. בין בעלי המניות של החברה שמושבה במינכן, גרמניה, אפשר לרשום את הדויטשה בנק, חברת הביטוח הגדולה מיוניק-רה (Munich Re) ואת החברה לייצור פנלים סולרים "מאן סולר מילניום" (MAN Solar Millennium).
פול ון סון (Paul van Son) מנכ"ל DIIGmbH, הסביר את הרעיון שבבסיס הפרויקט: "יותר מ-90 אחוז מאוכלוסיית העולם מתגוררים במרחק של פחות מ-3000 ק"מ ממדבריות, כך שהם יכולים לצרוך את החשמל שלהם מאנרגיה סולרית". ון סון מוסיף שהפרויקט שיספק חשמל לאירופה מתאים ליעד שהאיחוד האירופי הציב לעצמו בנושא האנרגיות המתחדשות. גם חברת סימנס הגרמנית קשורה לפרויקט ויש האומרים שהיא רכשה את החברה הישראלית סולל בסכום של 418 מיליון דולר כדי להפוך למובילה עולמית באנרגיה תרמית המופקת מן השמש.
האם חלומו של פרופ' פיימן, חוקר מאוניברסיטת בן גוריון בשדה בוקר, מתגשם? בהציגו את תגליתו החדשה לעיתון אפוק טיימס – ריכוז קרני השמש על ידי מראות שהן זולות יותר מהפנלים הפוטו-וולטאים – אמר פיימן: "אם ייפתרו בעיות ההובלה למרחקים ארוכים, עשרה אחוזים משטח מדבר הסהרה באפריקה יהפכו להיות אסם החשמל של כל אירופה". ואכן חברת DIIGmbH החליטה להשקיע גם במחקר בנושא ייעול הובלה ואגירה של חשמל.
אנרגיה סולרית למימון מלגות
כיסוי הגג על ידי פנלים סולריים יכול להיות מקור בלתי צפוי למימון פרויקטים שונים.
המוסד החינוכי קריית הנוער בירושלים מצא דרך מקורית לממן מלגות לתלמידים שידם אינה משגת לשלם שכר לימוד. על גג בית הספר תותקן מערכת פוטו-וולטאיתשל 50 קוט"ש על ידי חברת "שחר אנרגיה". האנרגיה הסולרית שתופק על ידי המערכת תועבר לחברת החשמל והתמורה, כפי שמסר ראש ישיבת קריית נוער, הרב משה לינצ'נר, תממן את המלגות לתלמידי בית הספר, החל מכיתה ז' ועד תלמידי תכנית ההנדסאים בכיתה י"ד. זאב פרץ מנכ"ל חברת "שחר אנרגיה" הסביר בראיון לאפוק טיימס שהחברה מציעה התקשרות עם בעלי גגות בשיטת מפתח (turnkey project),החברה לוקחת אחריות על הפרויקט משלב המימון ועד לסיום הפרויקט.
"אנחנו חלוצים בפרויקט הזה – מוסד חינוכי המשתמש באנרגיה סולרית כדי ליצור אנרגיה נקייה – בהתאם לדגש שהדת היהודית שמה על כיבוד ושמירת הסביבה", אמר הרב משה לינצ'נר, ראש ישיבת קריית נוער.