מכון התקנים הישראלי פרסם את תקן ת"י 50001 שנושאו מערכות ניהול אנרגיה. ניהול אנרגיה נכון ראוי שייעשה לא רק בארגונים גדולים אלא גם בעסקים קטנים ובינוניים ובבתים פרטיים, התייעלות אנרגטית חוסכת בגזי חממה ובפליטת מזהמים לאוויר שאנו נושמים ויכולה לחסוך סכומי כסף ניכרים בהוצאות השוטפות על חשמל.
ד"ר נצן איל, מרכז תחום איכות הסביבה ואחריות חברתית במכון התקנים הישראלי ממליץ על כמה טיפים שיוכלו לסייע בייעול ניהול האנרגיה.
- ניהול אנרגיה יעיל צריך להיעשות על בסיס מידע. כדי לנהל את האנרגיה ביעילות יש לבצע כבר בראשית הדרך סקר אנרגיה. על פי תוצאות הסקר יש לקבוע את המטרות והיעדים שהארגון רוצה להציב לעצמו.
- ברמת הארגון או הבית הפרטי יש לכמת את צרכני האנרגיה ולזהות את "זללני האנרגיה" הגדולים. לאור זאת יש להעריך כמה אנרגיה ניתן לחסוך וכיצד החיסכון מתבטא בעלות כספית. מכאן ניתן להעריך את החזרי ההשקעה ולקבוע באיזה נושאים לטפל.
- ניהול אנרגיה זו פעולה שצריך ללמוד, לתפקיד מנהל אנרגיה בארגון צריך למנות אדם המוכשר לכך, בעל ידע רלוונטי (מהנדס מכונות, מהנדס חשמל וכדומה) שידריך את הארגון ויסייע בהשגת המטרות.
- המודעות לניהול אנרגיה צריכה להיות של כלל העובדים בארגון. כל אחד אחראי לפעילויותיו- כיבוי מחשבים, סגירת חלון וכו'…
- ניהול האנרגיה אינו תהליך חד פעמי, יש לבדוק באופן שוטף את האפשרויות לשיפור ביצועי האנרגיה של הארגון. לכן יש לדווח להנהלה אילו הישגים הושגו כך שהמערכת תמדוד את עצמה בצורה אפקטיבית.
- יש לבדוק את איכות האנרגיה הנצרכת (בנוסף לבדיקה הכמותית) ישנם מכשירי חשמל הזוללים אנרגיה יותר מהאחרים לכן יש לבחון את אופן השימוש בהם.
- רצוי למצוא את צרכן האנרגיה המשמעותי ולטפל בהתייעלות צריכת האנרגיה הספציפית שלו.
- תכנון האנרגיה כולל לא רק את הציוד אלא גם את הבניינים עצמם. התקן לניהול אנרגיה ישים גם בבתים פרטיים ולא רק בארגונים. התקן נכתב בצורה פשוטה במטרה לנהל את האנרגיה בצורה יעילה יותר, מבלי לוותר על נוחות.