מנהל אגף תכנון פיתוח וטכנולוגיה בחברת החשמל, ד"ר דוד אלמקיאס, הציג את השיקולים לתכנון משק החשמל מבחינת תמהיל הדלקים הרצוי להבטחת הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל ואת התחזית למשק החשמל בעשור הקרוב.
ד"ר דוד אלמקיאס – צילום: ארנון מעוז
מנהל אגף תכנון פיתוח וטכנולוגיה בחברת החשמל, ד"ר דוד אלמקיאס, הציג בטקס השקת התקן הישראלי החדש לניהול אנרגיה של מכון התקנים שהתקיים השבוע, את השיקולים לתכנון משק החשמל מבחינת תמהיל הדלקים הרצוי להבטחת הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל ואת התחזית למשק החשמל בעשור הקרוב.
אין ספק כי תכנון משק החשמל של ישראל הוא אחד הנושאים המורכבים ביותר המחייבים שילוב של שיקולים כלכליים, טכנולוגיים וסביבתיים. ד"ר אלמקיאס הוא האיש האחראי על תכנון ופיתוח של מערכת החשמל בחברת החשמל והרצאתו התמקדה בעתיד משק החשמל לטווח הקרוב והרחוק והאפשרויות לשילוב אנרגיות מתחדשות, גז טבעי, פחם ואפילו תחנה גרעינית לייצור חשמל. הרצאתו עסקה גם באפשרויות להפחתת פליטות גזי חממה ומזהמים ממשק החשמל תוך יישום טכנולוגיות שונות.
"אי אפשר עדיין להסתמך על אנרגיה ירוקה וגז טבעי בהיקפים גדולים"
לדברי ד"ר אלמקיאס כל עוד ענף האנרגיות המתחדשות נאלץ להתקיים מסובסידיה ממשלתית אין תחרות אמיתית להפקת חשמל מפחם ובשל כך לדעתו לא ניתן להסתמך על אנרגיה ירוקה כבסיס בטוח לייצור החשמל הנדרש למדינת ישראל בהיקפים גדולים, אנרגיה ירוקה מחייבת גיבוי מאחר והשמש והרוח אינם זמינים בכל עת. ולכן, במקביל לפיתוח אנרגיות ירוקות יש צורך ביצירת גיבוי באמצעות תחנות פוסיליות.
לדבריו גם הסתמכות רחבה על הגז הטבעי יוצרת תלות חזקה למדי בסוג דלק אחד שיכולה בין השאר להגדיל את הסיכון להשבתת תחנות הכוח. נקודה מעודדת היא המאמצים הנעשים בחברת החשמל להפחתת פליטות מזהמים ע"י התקנת סולקנים מתקדמים בתחנות הכוח הפחמיות שיפחיתו משמעותית את זיהום האוויר בישראל.
"ההחלטות על תעריפי החשמל צריכות להיות ע"פ שיקולים מערכתיים ארוכי טווח"
בעקבות הרצאתו של ד"ר אלמקיאס נשאלו השאלות הבאות.
נעשים מאמצים גדולים ברחבי העולם לפיתוח טכנולוגיות אנרגיה תרמו סולארית שייצרו חשמל במחיר תחרותי פחם, אם תפותח טכנולוגיה ברמה כזו תפסיקו להשתמש בפחם?
"אם אני לוקח בחשבון את הגיבוי ( הנדרש ליציבות משק החשמל ) זה לא יהיה פחות. יש לי את המחירים שהולכים להיות לתחנה הפחמית. כשמסתכלים על המחירים של ייצור אנרגיה תרמית סולארית, המחירים לא הולכים לרדת באופן דרסטי גם עד שנת 2030 על פי התחזיות. אם יש לך נתונים אחרים, אנחנו נשמח לבדוק אותם. ולא לשכוח שצריך גם גיבוי, או אגירה שזה דבר יקר".
מה עמדתך לגבי המשך הסדרת המכסה למערכות סולאריות עסקיות?
"מה שיוחלט על ידי משרד התשתיות אנו נעשה. אנו מכינים תוכניות פיתוח על פי ההנחיות של השר. מה שהוא ינחה אנחנו נבצע".
אפשר לייצר מספיק חשמל ללא הקמת התחנה הפחמית?
"לדעתי לא. צריך תמהיל דלקים מאוזן. ללא הפחמית נגיע לתמהיל של 60-70% גז וזה מצב של חוסר אחריות".
מה מצב משק החשמל מבחינת מצבי שיא צריכת החשמל?
"היום המצב סביר, הביקוש ירד בגלל המשבר הכלכלי. השנה הולכת כנראה להיות צמיחה, ולכן הביקוש צפוי לעלות. נראה איך נסיים את 2010".
אתה בעד או נגד הורדת תעריפי החשמל? אם ירדו המחירים תעלה הצריכה לדעתך?
"לדעתי גמישות הביקוש לא כל כך גדולה, אבל אם המחיר יעלה, הצריכה תרד".
מה דעתך על כוונת יו"ר רשות החשמל להוזיל ב-12% את מחירי החשמל לצרכן?
"השר מקדם את הנושא של התייעלות אנרגטית ואני תומך בכך בכל לב. גישה זו מתלכדת עם מדיניות ארוכת טווח של משק החשמל ואין לשפוט את הרגע על פי הרגע אלא ההחלטות צריכות להיות ע"פ שיקולים מערכתיים ארוכי טווח ".
זה לא יפגע בשכבות החלשות?
"אפשר לעשות מנגנון כזה שזה לא יפגע בשכבות החלשות. כבר היום יש כאלה שמקבלים הנחות במחיר החשמל".
עד כמה הסולקנים המותקנים בתחנות הפחמיות ישפיעו על מניעת פליטות מזהמים?
"אנחנו מקימים סולקנים שיקטינו את פליטות תחמוצות החנקן ותחמוצות הגופרית שזה מה שאנחנו נושמים. זה יקטין את הפליטות ב-70% בהשוואה להיום כולל תחנה D ( התחנה הפחמית באשקלון ). כדי לעשות את זה צריך להשבית כל תחנה למשך חצי שנה בשביל ההתקנה. יש לנו 10 תחנות פחמיות, זה אומר 5 שנים ברצף בלי תחנה פחמית. צריך לקחת את זה בחשבון כאשר מתכננים את משק החשמל לטווח ארוך בתוכנית הפיתוח ל-10 שנים לפחות. לכן צריך תחנה פחמית".
אתה סומך על השימוש בגז הטבעי להפעלת משק החשמל?
"התמהיל שמשרד התשתיות בחר הוא 50% פחם ו-40% גז . אסור לעבור את 40 האחוזים של הגז. אל תשכח שאם יש תקלה במערכת הגז הדבר ישפיע על הרבה יחידות. תקלה בתחנה פחמית תשפיע על יחידה אחת. הגז לעומת זאת מופק בבאר ומזין הרבה יחידות בו זמנית . אם המפעיל של מערכת הגז והמפעיל של מערכת החשמל לא מתואמים ברגע כלשהו , ומדובר בעשרות פעילויות לשיקום המערכת, כל טעות אנוש יכולה להביא לבלאק אאוט ( השבתת מערכת החשמל ).
לכן, ברוב העולם לא עולים על 30% גז. באירופה, במקומות שמשתמשים באחוזים גבוהים של גז כמו הולנד למשל, יש להם תשתית גז מפותחת , עם מספר מקורות אנרגיה. יש להם 60% גז ועל פי המדיניות של ממשלת הולנד הם בשנים הקרובות שואפים להגיע ל50% פחם ו-30% גז . כיום הם בונים 3 תחנות פחמיות. המדיניות של משרד התשתיות לגבי תמהיל הדלקים סבירה בהחלט, במקביל צריך ללכת להתייעלות אנרגטית".
תהיה תחנת כוח תרמו סולארית בישראל?
"בהחלט, יש מכרז לתחנת אשלים ואני מאמין במכרז הזה".