בכנס שנערך השבוע במלון קרלטון ת"א בחסות שגרירות ספרד תחת הכותרת "עושים עסקים עם ספרד" חיפשתי דוגמא טובה לשיתוף פעולה ויזמות בין ישראל לספרד. מצאתי את אלון שגב הישראלי עם שותפו הספרדי אגנסיו ארגנזה בעלי חברת solair (סולאיר) בישראל שהיא חברת הבת של solair ספרד
אלון שגב (מימין) ואגנסיו ארגנזה -צילום: ארנון מעוז
בכנס שנערך השבוע במלון קרלטון ת"א בחסות שגרירות ספרד תחת הכותרת "עושים עסקים עם ספרד" חיפשתי דוגמא טובה לשיתוף פעולה ויזמות בין ישראל לספרד. מצאתי את אלון שגב הישראלי עם שותפו הספרדי אגנסיו ארגנזה בעלי חברת solair (סולאיר) בישראל שהיא חברת הבת של solair ספרד . התרשמתי מהאמון ההדדי שהם שידרו, ומהעובדה שהחברה הספרדית פתחה נציגות בישראל המרכזת את פעילותה לקראת הקמת תחנות כוח סולאריות בינוניות וגדולות. זהו ראיון המציג שיתוף פעולה ממשי בין המדינות.
החברה שלכם היא חברה ספרדית המשקיעה בישראל?
"כן, אנו משקיעים בישראל. יש לנו חברה משותפת ישראל-ספרד."
לאן הולך הקלינטק ומה אתה חושב על ההמצאות הישראליות בתחום?
"הקלינטק רק התחיל בארץ. לקלינטק אין גבולות, השמיים הם הגבול. זה נראה מבטיח, יש המון אנשים שמעוניינים להשקיע בתחום והדרישה היא ענקית בשוק הישראלי."
אתם משתמשים בטכנולוגיה ישראלית בספרד?
"אנחנו חברה שמתחרה לחוות הבינוניות הפוטו-וולטאית. עד היום לא רצינו להיחשף, רצינו לשמור את כל הפעילות שלנו בצורה מאוד דיסקרטית. עכשיו אנחנו חושבים שהגיע הזמן כי solair החליטה להעמיק את ההשקעות שלה בישראל ולהקים חוות סולאריות גדולות. בתור גוף, להבדיל מ- 100 חברות חדשות שקמו בתחום, יש פה גוף שהקים בשנה שעברה 25 חוות גדולות במחזור של מעל מיליארד וחצי שקלים. solair היא חברה משמעותית וגדולה שיכולה להוות תחרות משמעותית לכל השחקנים החדשים שצצו פה. גם בהגדרות של משרד התשתיות, וגם במושגים של ניסיון אני חושב שיש לנו יתרון משמעותי."
עד כמה אתם אופטימיים לגבי נושא הקרקעות?
"אנחנו אופטימיים כי בסופו של דבר לא תהיה ברירה, כמו שהנושאים הרגולטורים נפתרו בהיבט של הגגות, לא יהיה מנוס מלפתור את הבעיות ולקצר תהליכים. בסוף זה יקרה, גם אם זה יקח עוד כמה חודשים, יגיעו לשלב של הפתרונות. זוהי ארץ בסופו של דבר של אנשים סופר אינטליגנטים וסה"כ התהליך פה בהשוואה למדינות כמו ספרד ואיטליה קרה הרבה יותר מהר ממה שחשבנו, למרות התלונות, המכסות, והבעיות."
כמה חוות יש בתכנון?
"כמה חוות? אנחנו רוצים להיות שחקן משמעותי בשוק, יש לנו שאיפות גדולות מאוד. כרגע השוק קצת מוטה בגלל שחקנים צעירים שנכנסים ומשנים את מחירי השוק, קצת יותר קשה להגיע לעסקאות גדולות, בכל זאת אני חושב שנוכל לקבל נתח שוק משמעותי כמו שאנחנו רוצים."
מה אתה חושב על התנהלותו של משרד התשתיות בחודש האחרון?
"אני חושב שבסופו של דבר כחברת בת שהצליחה להביא משקיעים זרים מחו"ל, זה נותן מסרים שהם טיפה בעייתיים למרות שאני יודע שכל הגורמים ללא יוצא מן הכלל תומכים. סה"כ נעשית פה עבודה פנטסטית. בשורה התחתונה אין לנו ממש תלונות, השוק פה טוב והוא מתקדם יפה".
האם הנגב הוא האזור המועדף עליכם להקמת מתקנים סולאריים?
"דווקא המרכז והצפון מעניינים יותר. הדרום הוא לפי דעתי בעייתי בגלל הנושא של החום. יש פה בעיה של חוסר ניסיון בינלאומי בטמפרטורות כאלה".
מה עם פנלים מסוג Thin-film?
"זה עדיין לא משהו שאנחנו יכולים ללכת איתו בצורה משמעותית. רוב השחקנים הגדולים בעולם נמצאים היום בגרמניה וספרד ודווקא אנחנו רואים מניסיונה של חברת האם שהרבה מאוד לקוחות סובלים מבעיות של אזורים חמים בהם התפוקה יותר נמוכה".
למה בחרתם בישראל?
"בגלל אלון (השותף הישראלי) ובגלל שהדבר הכי חשוב בשוק בישראל הוא שאם אנחנו עושים את זה למשך 20 שנה אתה חייב לסמוך על הממשלה ועבורי ממשלת ישראל היא ממשלה רצינית, אני יודע שבסופו של דבר אני ארוויח, אחרת לא היינו משקיעים. פה אני יודע שניתן לסמוך על השוק. בישראל יש הרבה שמש והרבה כסף להשקעה בתחום, זה טוב בשבילנו כי אנחנו משקיעים ויש לנו מוצרים למכור".
אתם חושבים לחפש טכנולוגיות ישראליות חדשות?
"הבעיה עם טכנולוגיות חדשות היא מימון. הבנקים אינם מוכנים לממן פרויקטים עם טכנולוגיות חדשות. אתה הולך לבנק לבקש מימון, הוא מבקש ממך להוכיח לו שהטכנולוגיה הזו תעבוד ל-20 שנה הקרובות ומכיוון שטכנולוגיות חדשות עוד לא הוכיחו את עצמן בתחום הזה הבנקים מגבילים את ההשקעות שלהם".
אני בונה חווה עם סולאיר הם באמת הטובים ביותר שיש בארץ