בזמן ששר התשתיות מדלג במסע בין מדינות שונות לקידום ישראל במיזמים גדולים לאנרגיה מתחדשת, יושבים עובדי החברות הסולאריות ומחכים להודעתו על הסדרה חדשה להתקנת מערכות סולאריות עסקיות ( בהספק של 15-50 קילווואט ) שתאפשר להם לחזור לעבוד.
אייל איזמן בכנס איגוד חברות אנרגיה מתחדשת – צילום: יניב פילדסט
בזמן ששר התשתיות מדלג בין אבו דאבי לגרמניה כדי לקדם את מעורבות ישראל במיזמים גדולים בעולם לייצור אנרגיה סולארית , יושבים עובדי החברות הסולאריות בארץ ומחכים להודעתו על הסדרה חדשה להתקנת מערכות סולאריות עסקיות ( בהספק של 15-50 קילווואט ) שתאפשר להם לחזור לעבוד. למעלה מחודש, מאז הודיעה חברת החשמל על סיום המכסה שנקבעה למערכות אלו מושבתות רוב החברות הסולאריות העוסקות בהקמת מערכות אלו.
פגשנו את אייל איזמן, מנכ"ל שותף בחברת ירוק זה אנחנו העוסקת בהתקנת מערכות סולאריות עסקיות לשיחה פסימית-אופטימית לגבי המצב בשוק הסולארי והתקווה להתעוררות מקבלי ההחלטות במשק האנרגיה שיגרמו לחזרת הענף לעבודה במטרה להשיג את יעדי הממשלה לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות.
מה התחושות שלכם בחודש האחרון לגבי המשק ולגבי העתיד האישי והכלכלי של החברה שלכם?
"שר התשתיות מדבר על ציונות ואיך כאן בישראל קבוצה של אנשים הקימו תעשייה מאפס ממניע של ציונות, תעשייה שמעסיקה אלף אנשים באופן ישיר, תעשייה שמסביבה מעסיקה עוד אלפי אנשים והם הקטר שמושך את השוק בכלל של האנרגיות המתחדשות קדימה.
אין ספק שבכל המשרדים נעשית עבודה חשובה ורצינית, אך יש הרבה דעות לגבי עתיד השוק הזה, לגבי המקומות שיותר נכון לשים את המאמצים, אנרגיה מסוג כזה או אנרגיה מסוג אחר וכו'… על דבר אחד אין מחלוקת, כולם מנסים לבנות תוכניות כדי שיעסיקו אנשים ויפתחו אזורי פיתוח.
היום זה נמצא, היום אנו מעסיקים אנשים, אנו מפתחים מקומות תעסוקה בעיקר בפריפריה, אנחנו עוזרים למגזר החקלאי ולמגזרים נוספים. אנו הקטר שבחלוציות, אני אומר את המילה הזו בלי בושה, בחלוציות ובציונות מושכים קדימה תעשייה שיש לה גם אלמנטים של ביטחון למדינה.
היה צריך ונכון לתת "באפר", לתת איזו וודאות בתקופת ביניים שתשאיר את התעשייה הזו, שתשאיר את הקטר הזה שמושך את כולם אחריו, עד שכולם יגמרו את עבודות המטה שלהם. בפועל מה שקורה עם האי וודאות הזו זה שאם היא תמשך, אנשים יתחילו ללכת הביתה, חברות יאבדו את הבטחון, שלא נדבר על ספקים ועוד שרשרת ארוכה מסביב. הדבר הגרוע ביותר לכל תעשייה, לכל מסחר, לכל עסק, זה אי וודאות. גם אי וודאות שהדברים יסתדרו בתקופה יותר מאוחרת"
למי אתה מפנה את הביקורת?
"אני לא מפנה ביקורת, אני נותן הצעות לייעול. צריך לזכור שבשורה התחתונה מדובר בתעשייה חדשה ובתעשייה שלומדת תוך כדי תנועה ואם נסתכל אחורה נעשתה עבודה נהדרת ויפה של כולם, אני אומר את זה בלי ציניות, גם רשות החשמל, גם חברת החשמל, שזכינו ממנה לשיתוף פעולה. כשמתסתכלים אחורה מדינת ישראל הביאה את הסחורה הזו, של האנרגיה הסולארית, בזמן. זה יפה, אך היא יכלה לעשות גם יותר. נוצר כאן גרעין של יזמים, גרעין של חלוצים, שצריך לדאוג מאוד להשאיר אותו חי ובוטח ופועל, כי הוא ימשוך את כל השוק הזה קדימה כדי להגיע ליעדים שמדינת ישראל קבעה".
אתם הולכים לחפש טכנולוגיות שלא יצריכו סובסידיה בעתיד?
"כל השווקים הסולארים בעולם מסובסדים ע"י הממשלה. גם בשורה התחתונה, כאשר בודקים את הכמות שהכסף שהמדינה משקיעה לעומת התקבולים שהמדינה מקבלת בכל המישורים: תעסוקה, חיסכון בפליטת גזים ובמישורים אחרים, רואים שהסובסידיה הזו משתלמת למדינה. אני רוצה שוב להדגיש מדובר כאן בקטר שמושך אחריו עגלה גדולה. עגלה שמסיבות מובנות לוקח זמן לקדם אותה, אם זה תחנות גדולות, תרמו סולארי, אנרגיות אחרות, טכנולוגיות חדשות שבתהליכי פיתוח שמקווים שיגיעו וישקיעו בזה, אבל בינתיים יש אנשים ששוכבים על הגדר, אנשים שעושים את זה עכשיו ואת המערכת הזו צריך לקיים".
מבחינת החברה שלך היום אתה עושה קיצוצים?
"כרגע אנחנו עדיין לא עושים קיצוצים, מכיוון שיש לנו בצנרת הרבה עבודה שנמצאת עוד בתוך המכסה הקודמת. אנו מקווים שההחלטות יבואו בזמן מהיר מספיק ע"מ שלא נצטרך לעשות התאמות למצב החדש. אני מאמין שהקולות לאט לאט נשמעים ומחלחלים למעלה כי הכוונה של כולם בסופו של יום היא טובה והיא גם טובת המדינה".
אולי כדאי לבדוק אם אין כאן קונספירציה של החברות הגדולות ומקבלי ההחלטות שמטרתה העלמת/הכחדת החברות הקטנות והנמרצות שחטפו להם את רוב הביזנס מתחת לאף והן לא יכולות לעמוד בהקפאה לאורך זמן
או שאולי כל החברות הקטנות עשו שחיתות ועכשיו הם רוצים עוד
תנסה לשפר את רמת ההבעה בכתב שלך
איזה שחיתות בדיוק
או שאולי התכוונת שחיטות