בימים בהם משרד התשתיות מתלבט לגבי המתכונת להמשך ההסדרה לסבסוד חשמל ממערכות סולאריות ובוחן טכנולוגיות שונות לייצור אנרגיה ירוקה, מציג פרופסור אהרון רואי מאוניברסיטת בן גוריון בנגב את חזונו לריסוק עלויות מחירי ייצור חשמל סולארי בעזרת מערכת חדשנית שפיתח.
פרופ' אהרון רואי – צילום: ארנון מעוז
בימים בהם משרד התשתיות מתלבט לגבי המתכונת להמשך ההסדרה לסבסוד חשמל ממערכות סולאריות ובוחן טכנולוגיות שונות לייצור אנרגיה ירוקה, מציג פרופסור אהרון רואי מאוניברסיטת בן גוריון בנגב את חזונו לריסוק עלויות מחירי ייצור חשמל סולארי בעזרת מערכת חדשנית שפיתח.
האם אנרגיה סולארית יכולה להתחרות בעלויות הפחם בקרוב?
כשאתה מדבר על אנרגיית השמש למרות ירידת המחירים בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, המחיר ממשיך להיות יקר, וימשיך להיות יקר אם לא נעשה משהו. זה המסר שלי.
אז מה הפתרון, איך אפשר להוזיל את העלויות?
המתקן עצמו הוא יקר כי עשו אותו לפני עשרים שנה יקר, זה לא היה עסקי וממומן כמעט כולו ע"י ממשלת ארה"ב. עשו מה שבא ליד ומי שבא אחריו העתיק את מה שעשה הראשון, שנים אני עוקב אחרי המחירים. והמטרה היא לראות מזה מה אפשר לעשות.
מה מיוחד במערכת אותה פיתחת?
במשך שנים פיתחתי קונספציה שבעזרתה אתה מפתח, אתה בונה טכנולוגיה שמראש בנויה למחירים נמוכים. אני משתמש רק בחומרים קיימים. לא צריך דיוק גבוה, אין טמפ' גבוהות, אין מימן, אין חומר מתפוצץ ואין מלחים מותכים עם כל הצרות שלהם, כל הדברים היפים שלפעמים האקדמיה אוהבת, ואני פרופסור באוניברסיטה, אני מכיר את האקדמיה, אני רוצה לעשות משהו שניתן למכור להרוויח וליצור מקומות עבודה.
ספר לי על הטכנולוגיה שאתה שואף להכניס בעצם?
מטר מרובע של סיליקון נגיד של 12% או 14% נצילות עולה 400$, אתה יכול לעשות חשבון אם אתה רוצה לייצר קילוואט חשמל עליך לחבר כמה פאנלים ולחבר אליהם ממיר וכד' וכל זה עולה לך 5000 דולר לקילווואט, כדי להוריד את העלויות אני אומר אני לא אקח עשרה מטר מרובע פוטו – וולטאי שעולה כל אחד (מטר מרובע) 400$ בשביל ליצר קילוואט חשמל, אני לוקח רק מטר מרובע אחד, במקום עשרה מטר מרובעים שעולים 400$ למ"ר, אני משתמש במראות שכל אחת מהן עולה 20 דולר למטר מרובע לא 400, עשר מראות שכל אחת מהן מחזירות את אור השמש אל מטר מרובע של סיליקון ואז אני מכפיל עשר פעמים את נצילות השמש, זה נותן לך מטר מרובע אחד שפועל כמו עשר.
על אותו בסיס של מתקן תרמו – סולארי?
לא, סיליקון זה קר. הכל קר, אין לחץ, אין טמפ' גבוה, אין שום דבר מסובך. אין שום דבר רעיל ואין צורך גם בשטח ישר. על כל פנים צריכים לסדר את המראות וקוראים לזה מרכז – Concentrator יש בעולם 12 סוגים של מרכזים וכולם יקרים ומבוססים על סיליקון יקר במיוחד כדי להצדיק את המחיר שלהם. כולם הולכים בדרך מקובלת שעשו פעם וכולם חוזרים עליה בלי לחשוב עד הסוף. במקרה שאני מדבר עליו אני בונה Concentrator חדש. דגמים דומים היו כבר בעולם, אך לא המשיכו בהם. זוהי דרך בטוחה להוריד את המחיר לחצי ממכה ראשנה.
יש ניסויים בפרויקטים שאתה מעורב בהם?
אני עכשיו מפתח פרויקט לפני גיוס השקעות כדי לייצר מודל אב שיראו שהוא פועל, יתעדו אותו, יראו את התמחור ומשם נצא לייצור בבתי החרושת, מליוני דולרים בהתחלה ומיליארדי דולרים אח"כ כולם תוצרת הארץ. תעשייה המיועדת ליצוא לכל מקום בעולם, לגרמניה, ארה"ב, ואפילו בסין יש לי קונים. זו גישה תעשייתית לבעיית האנרגיה הסולארית.
התוצאה של היא 50% חיסכון?
מכה ראשונה. מכה ראשונה תיקח שנתיים וחצי, מכה שנייה תיקח עוד שנתיים וחצי, זה ירד עוד פעם.
יש למערכת נצילות של עשרים שנה?
כן, יהיו כמה דברים שיתקלקלו תוך 20 שנה, עלויות התחזוקה יתכסו ע"י העלות הנמוכה של 5 סנט לקילוואט שעה.
מה ההספק של מערכת כזו?
זה מודולרי כמו בטריות. גם במערכות שמותקנות עכשיו על הגגות הפלטות הם מודולריות אתה יכול לשים 2, 22, מאה אלף כמה שאתה רוצה, הכל קיים כבר היום אבל המערכות בנויות בצורה שמרנית מדי, כמו שעשו לפני שלושים שנה ככה עושים גם עכשיו.
שלום, אני ממש צריך לדבר עם הפרופסור. יש לי רעיון שאני מאמין שבעזרתו אוכל לפתח אותו ומדובר בהמצאה החשובה ביותר מאז המצאת המחשב. אני ממש אודה לכם אם תתנו לי את כתובת המייל שלו או כל דרך בה אוכל לתקשר איתו.
אני מוכן לשמוע מכם בשורות טובות לענף!!