בתערוכת החקלאות הבינלאומית השנתית ה-20 אגרומשוב שהתקיים היום (ד') בגני התערוכה השתתף בפאנל אנרגיה ירוקה סגן יו"ר רשות החשמל אילן סולימאן שהתייחס לנושא הבוער בענף הסולארי בישראל – הודעת חברת החשמל על סיום המכסות למערכות סולאריות עסקיות המשביתה את רוב החברות הסולאריות שעסקו בהתקנת מערכות אלו.
סגן יו"ר רשות החשמל, אילן סולימאן ( מימין ) – צילום: גונן גלין
בתערוכת החקלאות הבינלאומית השנתית ה-20 אגרומשוב שהתקיים היום (ד') בגני התערוכה השתתף בפאנל אנרגיה ירוקה סגן יו"ר רשות החשמל אילן סולימאן שהתייחס לנושא הבוער בענף הסולארי בישראל – הודעת חברת החשמל על סיום המכסות למערכות סולאריות עסקיות המשביתה את רוב החברות הסולאריות שעסקו בהתקנת מערכות אלו.
יש הרבה ביקורת בשוק כלפי רשות החשמל ומשרד התשתיות על כך שהשוק תקוע, מה יש לך לומר ליזמים בתחום?
יש לאנשים אידיאולוגיה לבכות על חלב שנשפך, אנחנו רוצים להמשיך קדימה, החלטת הרשות הייתה הרבה מעבר להוגנת, כמות המגואטים שאושרה גדולה מחמישים וחמש, אז בואו נסתכל קדימה".
"אני חושב ששר התשתיות אמר דבר חשוב היום, שתהיה המשכיות ותהיה מכסה מסוימת, ההמשך של השוק הזה מובטח ברמה מסוימת, נתאזר בסבלנות כולנו, נחכה להחלטה של השר, ברגע שתהיה החלטה אנחנו ניצור את ההמשך מבחינה תעריפית, נוציא אותה לשימוע ונקבל את ההתייחסות. כמו תמיד יהיו לנו דיונים לגיטימים עם היזמים, האם המחיר גבוה או נמוך ונמשיך. כרגע אנחנו בתהליך שהשר ביקש, וצריך לכבד את זה ולהמתין".
איך תבטיחו את שקיפות ניצול המכסות שיקבעו כלפי היזמים בענף?
"המנגנון שמדבר על כמויות הולכות ופוחתות לאורך זמן הוא המנגנון הנכון, זה גם נותן לאנשים אינדיקציה איפה הם עומדים. אנחנו בהסדרה של המתקנים הבינוניים הבהרנו שמכיוון שמדובר במתקנים יותר גדולים התהליך ינוהל ע"י הרשות ויפורסם באתר הרשות ואנחנו נדע את הדרך לעצור את זה בזמן. אין דבר כזה יותר חשוב מההמשכיות, אני מבין את היזמים, ההמשכיות היא בהיבט של תעריפים הולכים ופוחתים, זה כרגע המנגנונים שעומדים לרשותנו".
מהו החזון של רשות החשמל לתחום האנרגיות המתחדשות?
"לי אין חזון יזמי, יש יעדי ממשלה שמנחים אותי וננסה להשיג אותם תוך איזון בין המחיר הנדרש להשגת יעדי הממשלה".
אתה יכול להיות בטוח שמה שקורה עכשיו בשוק לא יחזור על עצמו?
"אני לא יכול להתחייב על שום דבר, אבל אנחנו ניצור מנגנון חדש שככל שניתן ימנע את הישנות המצב".
אתנ מודע לפגיעה הכלכלית והתדמיתית בענף הסולארי בישראל?
"ממש לא, אני חושב שזה קישקוש אחד גדול, תבינו, אנחנו דיברנו על מכסה של 35 מגה-ואט ( למערכות עסקיות) לא הייתה התחייבות של אף גורם מעולם לגבי המשכיות. היום מדובר על מעל 35 מגה-ואט עם התחייבות להמשכיות ואתם מדברים איתי על פגיעה תדמיתית?
"לוחות הזמנים הם אכן הדבר שהוא בבעייתיות , אבל אנחנו בונים פה משק חדש, ואני מבקש שתתאזרו בסבלנות."
מה לגבי חוות הרוח? האם חוות מעל 15 מגה-ואט יכללו בתכנית ההסדרה של משרד התשתיות?
"התוכנית של משרד התשתיות היא המדיניות הכוללת ושר התשתיות יפרסם אותה, אנחנו יודעים מה הפוטנציאל שיש לנו, ואנחנו בסוף חודש ינואר או סוף פברואר נפרסם את התעריף המעודכן לרכיב ייצור לאנרגיית שמש שרלוונטי גם לרוח, אני מאמין מהניסיון שלי שברגע שהתעריף יפורסם הדרך לפחות מבחינה רגולטורית תהיה פתוחה לחלוטין בפני היזמות בתחום הרוח כי מה שעיכב אותנו עד עכשיו זה לא גובה התעריף אלא נושא המימונים מול המערכת הבנקאית בגלל השוליות של רכיב הייצור".
האם התעריף של רשות החשמל מתייחס לעלות של מערכות זולות מסין או למערכות איכותיות יותר?
"התחשיב מתייחס לתעריף נורמטיבי, אני גם לא הולך ובודק פרוייקטים בדרום למשל שיש להם נצילות גבוהה יותר, לעומת מערכת בצפון עם נצילות גבוה פחות, התעריף הוא נורמטיבי. ההיבט של הטכנולוגיה במתקנים הגדולים במיוחד בנוי על שני חסמים. הראשון, אנחנו דרשנו ניסיון והוכחה של המערכות הפוטוולטאיות האלה, דבר שני אל תשכחו שתמיד יש חסם שהוא המערכת המימונית שבמתקנים בסדר גודל של עשרות מיליוני שקלים לא תניח לטכנולוגיה שהיא לא מוכחת ולא מאושרת על ידה להיכנס, כך שהחסם של הטכנולוגיה הוא גם ברמת הרגולציה וגם ברמה המימונית".
"ראינו לנכון לפתור את המתקנים הקטנים מהאחריות הזו, אתה לוקח אולי סיכון מסויים לא ברמה משקית, אבל אל תשכחו שהשוק הזה כל הזמן מתפתח, וטכנולוגיה שהייה אתמול בגדר המצאה חדשה ולא ממש מעניינת היא מחר העתיד. לכן צריך למצוא את האיזון בין הדברים".
אפשר להיות אופטימים?
תמיד, תמיד.