שר התשתיות, עוזי לנדאו, השתתף בפאנל אנרגיה ירוקה שהתקיים בתערוכת החקלאות הבינלאומית השנתית ה-20 אגרומשוב בגני התערוכה תל אביב. השר התייחס למצבו של ענף האנרגיה הסולארית בישראל, אשר חלק גדול ממנו מושבת כרגע בציפייה להסדרת המכסות למערכות עסקיות בהספק של 15-50 קילווואט שהסתיימו בתאריך 14 בדצמבר על פי הודעת חברת החשמל.
צילום: גונן גלין
שר התשתיות, עוזי לנדאו, השתתף בפאנל אנרגיה ירוקה שהתקיים בתערוכת החקלאות הבינלאומית השנתית ה-20 אגרומשוב בגני התערוכה תל אביב. השר התייחס למצבו של ענף האנרגיה הסולארית בישראל, אשר חלק גדול ממנו מושבת כרגע בציפייה להסדרת המכסות למערכות עסקיות בהספק של 15-50 קילווואט שהסתיימו בתאריך 14 בדצמבר על פי הודעת חברת החשמל.
שר התשתיות לא התייחס בדבריו ליעדי הממשלה להפקת 10% מייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות עד לשנת 2020 , ולהתחייבות הנשיא בשם מדינת ישראל בועידת קופנהגן להפחתת גזי חממה בשיעור של 20% עד לשנה זו, כאשר הנגזרת הברורה מהחלטות אלו היא הפקת אנרגיה מתחדשת בהיקפים גדולים מאוד.
שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו
להשקיע באנרגיה ירוקה או בהתייעלות אנרגטית?
"הויכוח שהתפתח כאן הוא למה להיכנס לתחום של אנרגיה מתחדשת יקרה ולא להשקיע את המשאבים הדרושים בשיפור מתקנים בטכנולוגיות אנרגטיות קיימות?
"אם אנחנו מסתכלים על משבר האנרגיה הראשון שהיה ב-73, שם על כל ליטר בנזין נסענו 5 קילומטר. היום אנו נוסעים על כל ליטר בנזין 10 קילומטר. יושבים מומחים היום ואומרים שניתן להכפיל גם את זה וניסע על כל ליטר 20 קילומטר. אם נכניס למערכת החשמל מערכת חכמה smart grid כדי לחסוך באנרגיה וננהל ביקושים בצורה נכונה וניישר את הקו של הביקוש, לא נצטרך להשקיע יותר אנרגיה. יש מכשירים בבית שאם נחבר אותם למערכת חכמה שדרכה ננהל אפילו מכשירים ביתיים, נוכל לחסוך אנרגיה".
תחום האנרגיה המתחדשת מורכב ביותר
"עומד על הפרק היום הנושא של אנרגיה מתחדשת. זה נושא שהחלטנו להיכנס אליו וצריך להחליט על היקף הכניסה. התחלנו במסלול שרץ מהר, אנשים התלהבו ושמחו על הנושא של עד 50 קילוואט, זה נשאר תקוע חודשים ארוכים משום שהרגולציה עוד לא הסתיימה ולא היתה מערכת הלוואות נוחה. כשהבעיות נפתרו, נפתח הפקק והמערכת התחילה לעבוד כל כך מהר שהגענו לגג המכסה".
"עכשיו צריך להחליט מה הלאה. אני רוצה לקוות שבתוך 3 שבועות עד חודש נגיע להגדלת המדיניות לכל רוחב הגיזרה הזו. התחום כולו מורכב ביותר ואני וכל הנוגעים בדבר מתייעצים ומקווים להימנע משני דברים – לא להחמיץ דברים חשובים שצריכים להיות במדיניות ולא לעשות שגיאות שיובילו לבעיות בעתיד".
"אין לי ספק שמה שהציבור והספקים מבקשים לדעת זה מה יהיה עם המתקנים הפוטו וולטאים הקטנים, ואנו נרצה להביא לכך שיהנו מהסובסידיה מי שאנו חושבים שהכי ראוי שירויח מכך. מדובר על סובסידיה רצינית ביותר ואני מאמין שהתעריף יירד לקראת המקצה השני. כל תהליך שבו השוק מתפתח והתמיכה יורדת הוא תהליך ראוי."
"1.4 מיליארד סינים מייצרים תוצר מקומי של 1016 מיליארד, ו-7 מיליון ישראלים מייצרים 200 מיליארד. עם כל זה שאנחנו מכים את עצמינו ואומרים שהכל גרוע, צריך לזכור שישראלי מייצר פי 35-40 מאזרח סיני ממוצע. עם כל הקשיים טוב לחיות בארץ ואנו משוכנעים עמוקות בצדק ההיסטורי של ישיבתינו כאן".
זאבי פרץ, מנכ"ל חברת שחר אנרגיה
אתם מודעים למצב שנוצר? לפני שנה וחצי משרד התשתיות הכריז על תחילת המהלך של האנרגיה הסולארית. לפני שבועיים הודיע משרד התשתיות שהוא לוקח אחריות ומתחיל ללמוד את הנושא. ישנה כיום חוסר ודאות של הרבה מהחברות שלא יודעות מה לעשות. חלק מהחברות הכריזו בכנס השבוע שהן מתחילות לפטר עובדים. אנחנו מצפים ממשרד התשתיות שיקח אחריות אבל בשלב הביניים יאמץ תעריף שבו נוכל להמשיך לעבוד. יזמים רבים כבר יצאו מכאן וישנם מאות לקוחות שהתחילו מהלך וה-14 בדצמבר עצר אותם.
השר לנדאו
"ראשית, אני מכיר את הנושא, אני מבין אותו, אני לא רוצה ללכת בתשלומים, אמרתי שתהיה הקצאה נוספת אף שלא אמרתי את גודלה. בעוד עד כחודש תהיה החלטה שאמרתי לך את טיבה, אני לא רוצה להיכנס כרגע למספרים. לגבי התעריפים אף שלא היה שימוע, פורסמו מספרים בתחום, זה באחריות רשות החשמל שהיא גוף עצמאי ואנחנו איתם בקשר. זה בערך נותן מושג לאן זה הולך. לא לשכוח שפרסמנו שכל מה שהיה בצנרת והיו כל האישורים וההיתרים לא ייפגע".
מהקהל – אין צנרת אדוני השר, ברגע שנגמרה ההקצאה אין אפשרות להזרים הזמנות.
"לא לשכוח, ישנם כ-15 מגהוואט ( למערכות סולאריות ביתיות ) שעוד לא נוצלו וצריך להמשיך בכיוון הזה. כל מי שעסק בתחום הזה יוכל להמשיך, לא באותה רחבות לב שהיתה בתקופות הקודמות, זה יהיה פחות, וגם אירופה נסוגה מן התעריפים שלה. הסובסידיה שם היא ניכרת ביותר. אתה לא רוצה ש-4000 מגהוואט יהיה מותקן על הגגות. עדיף כבר לעשות סולארי תרמי ושדות פי-וי גדולים".
ארנון מעוז, כתב תשתיות – מה המחויבות של משרד התשתיות כלפי חברות האנרגיה והציבור הרוכש מערכות סולאריות?
"בעקבות בדיקת משרד התשתיות, חברת החשמל תתקין מערכת ממוחשבת שתשרת את הלקוחות והיזמים במעקב אחרי ההתקנות".
משרד התשתיות מעכב את הסדרת המכסות
משרד התשתיות מעכב כרגע את הסדרת המכסות למערכות עסקיות, אך במשרד התשתיות טוענים שנעשים מאמצים להסדרת הענף לטווח הארוך, במסגרת כנס מיוחד שערך המשרד השבוע בראשות לנדאו, נבחנו הדרכים בהם ניתן לעודד ולתמרץ שימוש בטכנולוגיות ישראליות כדי שטכנולוגיות אלו יוכלו ליהנות מההשקעות בארץ ולפתח יכולות ייצוא לשוק העולמי, המתפתח באופן מהיר. כאשר כיום הסובסידיה הממשלתית הנוכחית מופנית אל התקנת מערכות סולאריות המיוצרות בחו"ל.
בנוסף, בהמשך לתוכנית השר לעידוד ההשקעות בפריפריה, ביקש לנדאו לשמוע את דעות הנוכחים בסוגיה מהי המדיניות הנכונה ליישום התקנת מערכות סולאריות ואחרות באופן שיעניק יתרון לישובים בעלי עדיפות לאומית.
בהתכנסות לקחו חלק בכירי משרד התשתיות הלאומיות: מנכ"ל המשרד, מר שאול צמח, המדען הראשי, מר שלמה ולד, מנהל אגף מחקר ופיתוח, הד"ר אברהם ארביב ומנהל תחום המידע והניתוח הכלכלי, מר דורון אהרון ונציג האוצר היה מר עמית לנג – מאגף התקציבים. בנוסף לבכירים במשק האנרגיה – מנכ"ל חברת החשמל, עמוס לסקר, פרופ' דוד פיימן – מנהל המרכז הלאומי לאנרגיית שמש מאוניברסיטת בן-גוריון. פרופ' דן זסלבסקי. יאיר שמיר, יו"ר התעשייה האווירית. יהודה ברוניצקי – יו"ר "אורמת תעשיות". עו"ד איתן פרנס, יו"ר איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל.
שר התשתיות: שר הפחמן והמניע הגדול של החברות המזהמות בישראל!
אני יזם בתחום האנרגיה ואני המום מההתנהלות. לא ייתכן.
כל הכבוד לתשתיות!
למה הכל חייב להיות ככה במדינת ישראל?
למה כל השוק הזה נעצר?