בימים בהם ישראל מוכתרת כמובילת השוק הבינלאומי בתחום הקלינטק וטכנולוגיות אנרגיה סולארית פנינו לד"ר אתי לוצאטו
צילום: ארנון מעוז
בימים בהם ישראל מוכתרת כמובילה את השוק הבינלאומי בתחום הקלינטק וטכנולוגיות אנרגיה סולארית פנינו לד"ר אתי לוצאטו, שותפה מנהלת בפירמת הפטנטים לוצאטו את לוצאטו, כדי לבחון את השוק המתפתח מזווית ראייתה של מנהלת משרד מוביל בתעשיית הפטנטים הפוגשת היום את הממציאים של טכנולוגיות המחר.
המהפכה הירוקה כבר כאן וזאת עובדה קיימת. לאן השוק הולך? ומתי יממשו את הפיתוחים בישראל? עד כמה בעלי ההון והמשקיעים מאמינים במוח היהודי הקודח שאינו מפסיק לפתח ולהמציא? ועד כמה המערכת המדינית נותנת כתף לפיתוחים הישראליים?
מהם הגורמים לנתונים הייחודיים של ישראל במחקר ופיתוח טכנולוגיות?
נתחיל מזה שבמהלך שנות ה – 90 המשק הישראלי עבר תהליך של מעבר מתעשייה עתירת ידיים עובדות לתעשייה טכנולוגית, והאבולוצייה הזו נבעה מנקודת מוצא שבישראל קיים הון אנושי יוצא דופן ואפשר לראות את זה במספרים יבשים, למשל מספר המהנדסים והמדענים ביחס לאוכלוסייה שהוא הגבוה ביותר בעולם, מספר הפרסומים המדעיים הוא מהגבוהים בעולם, כמובן שבפטנטים היחס של האוכלוסייה למתן פטנטים אמריקאים הוא במקום השלישי אחרי ארה"ב ויפן, כלומר בכל פרמטר שאתה בוחן אין ספק שהון אנושי הוא אחד היתרונות הבולטים של מדינת ישראל.
הגורמים לכך הם קודם כל התרבות היהודית שמטפחת את ההשכלה הגבוהה, תמיד בקרב היהודים מספר האקדמאים, הרופאים, עורכי הדין, היה גבוה יותר מחלקם היחסי באוכלוסייה.
בישראל קרו שני דברים במקביל, קודם כל העלייה הרוסית בתחילת שנות ה-90 שנתנה תנופה רצינית למחקר ופיתוח בארץ, למעלה מ- 40% מהעולים היו אקדמאים, רובם בתחום מדעי הטבע והטכנולוגיה, ואין ספק שבזמן קצר כמות כזו של אקדמאים משפיעה על שוק קטן.
הדבר הנוסף זה מערכת הביטחון בה מושקעים משאבים אדירים במשאבי אנוש ובהכשרה טכנולוגית, תעשייה זו משקיעה הרבה במחקר ופיתוח לצרכים ביטחוניים שטובים גם לתחומים אחרים, ולשוק קטן כמו ישראל שני גורמים אלו מאוד משמעותיים ומורגשים.
כל הדברים האלו יחד, התרבות היהודית, העלייה של האקדמאים מרוסיה, והתעשיות הביטחוניות הדומיננטיות, יצרו תשתית שמספקת לישראל יתרון כמדינה.
כמובן שבחו"ל זיהו את היתרונות של ישראל, ואני מתכוונת בעיקר להון פרטי שחיפש השקעה בטכנולוגיות חדשניות. אין ספק שסיפור ההצלחה של ההייטק הישראלי הוא קודם כל בזה שיש לו את התשתית הנכונה, הטכנולוגית והאנושית, אבל הגיע גם הכסף, וישראל הייתה במקום שני אחרי ארה"ב בהשקעות של קרנות הון סיכון, וזה כסף גדול. כך שההצלחה הזו היא לא מקרית ולא חד פעמית.
אוסיף גם שבתחום ההיי טק לפוליטיקאים אין דריסת רגל, ולכן הם לא יכולים לקלקל, תחום ההיטק עבר התבגרות מסיוימת וכעת זה משחק של מקצוענים. אנשי מקצוע שכל אחד עושה את מה שהוא יודע לעשות הכי טוב. והשליטה היא של מי שמשקיע את הכסף בחברות האלו.
מהם התחומים בהם ישראל בולטת במיוחד?
ישראל בולטת בשלושה תחומים עיקריים, קודם כל בתחום האלקטרוניקה והתקשורת, אין ספק שישראל היא בין המדינות המובילות, היא מובילה במספר הפטנטים האמריקאים את גרמניה צרפת ואנגליה שהן מדינות גדולות ומתועשות, ולישראל יש יתרון על מדינות אלו. תחום נוסף הוא מדעי החיים, בביוטכנולוגיה ישראל היא בין 10 המדינות המובילות בעולם.
התחום השלישי הוא קלינטק, תחום זה זה רחב ולפעמים כולל תחומים שקשורים למדעי החיים, קלינטק מתרכז בעיקר בייצור אנרגיה מתחדשת וטיפול במים -טיהור והתפלה.
יש המצאות מעניינות במיוחד בתחום הקלינטק בהם מטפל המשרד כרגע?
משרד עורכי הפטנטים לוצאטו את לוצאטו קיים למעלה מ- 140 שנה, כיום הוא נמנה על צמרת משרדי הפטנטים הגדולים ביותר בישראל. זהו משרד הפטנטים מהוותיקים ביותר בעולם שעבר מאב לבן, יש לנו בכל תחום קבוצה של מומחים: מדעי החיים, הייטק, הנדסה, וכן בתחום הקלינטק. המשרד מטפל בהרבה מאוד המצאות, אין ספק שתחום הקלינטק הוא אחד התחומים הפעילים ביותר, קודם כל כי יש צורך חיוני בעולם, ובנוסף הכסף הולך לשם, ואנחנו במגמה של פיתוחים טכנולוגיים שנותנים תשובות לצרכים אמיתיים, ומדובר בהזרמה משמעותית של כספים, בעיקר לחברות גדולות וגופים גדולים.
מהם הסיכויים של יזמים מתחילים להשתלב בתחום?
בכל תחום יש מקום ליזמים חדשים, כי בסופו של דבר בקשות הפטנטים הם לא של "המצאות גלגל". עוד המצאה קטנה, עוד שיפור קטן, וזה בא מהחיים, כמעט בכל תחום תראה שכל דבר עומד למבחן, כמו אדם שמצחצח שיניים ואומר לעצמו, אם היה לי עכשיו מילוי של משחת שניים במברשת שיוצאת מעצמה זה היה יותר טוב. או אדם שאומר לעצמו שאם הייתה לו מערכת של מים אפורים שמטהרת את המים של המקלחת להשקיית הגינה הוא היה משתמש בה. כל הזמן יש שאלות ובעיות, והטכנולוגיות נותנת את האפשרות לפתור את הבעיות האלה.
זו דינמיקה של כמעט אבולוציה טבעית, רק שהקצב גבוה מאי פעם כי המידע זמין וזורם בזמן אמת. אין היום אינפורמצייה שנשמרת בבטן, היות ומחר יכול להיות שימנעו ממך להשתמש בטכנולוגייה שאולי אתה המצאת קודם.
יש עלייה משמעותית של בקשות בתחום הקלינטק בשנים האחרונות?
אנחנו נקודת המפגש הראשונה של הרעיון עם מישהו, הראשון ששומע על הרעיון מהממציא זה עורך הפטנטים שבודק איך ניתן להגן עליו כבר בשלב ההתחלתי כדי שיוכל לפתח ולמסחר את הרעיון. אנחנו יושבים על הגדה של הנהר שבו זורמים כל הדברים ורואים את מה שקורה. כך שיש לנו היכולת לזהות מגמות של טכנולוגייה בשלב מוקדם. אין ספק שבתחום הקלינטק יש ב-3 השנים האחרונות עלייה משמעותית בהגשת בקשות פטנט.
איזה פטנטים מעניין אתכם במיוחד לקדם?
אני חושבת שפתרונות משולבים, פתרונות בתחום הטיפול במים כי יש מצוקה, במיוחד בישראל אבל גם בעולם. ופתרונות בתחום האנרגיה המתחדשת כי יש צורך ממשי גם בתחום הזה, פתרונות טכנולוגיים לצרכים הולכים וגדלים של האנושות. גם הדברה ביולוגית היא צורך מאוד חשוב.
מה דעתך על התנהלות הרשויות בנוגע לקידום אנרגיות מתחדשות בישראל?
קודם כל אני חושבת שהבעייה שקיימת בטיפול באנרגיה בישראל היא רק דוגמא לליקויים אחרים שקיימים בניהול המדינה.
למה את מתכוונת?
אני רואה בעייתיות במבנה הניהולי של המדינה הסובלת מחוסר יציבות שלא מאפשר חשיבה לטווח רחוק, במבנה של חוסר יציבות פוליטית שכזה, כל דבר שדורש היערכות ותכנון וביצוע של מספר שנים שאנחנו קוראים לזה טווח ארוך לא יוצא לפועל.
למשל אנחנו הכנו דו"ח קניין רוחני בשנת 2006 ומאז התחלפו 4 שרי משפטים, כך שאי אפשר לטפל בתחומים החשובים שבאחריות משרד המשפטים לטווח רחוק. אם תיקח כל עסק שהוא הרבה פחות מורכב מניהול מדינה שיסבול מאותה חוסר יציבות הוא יקרוס, ובלי אפשרות לנהל את המדינה לטווח רחוק אנחנו יורים לעצמנו ברגליים כי זה כבר מסוכן.
המנהיגות שהקימה את המדינה חשבה לטווח ארוך?
בן גוריון הצליח כי היה לו חזון והיה לו מבנה שלטוני יציב שאפשר לממש את החזון. הוא רצה יכולת גרעינית לישראל, והוא תכנן 15-20 שנה קדימה כדי לבנות מערכת כזו. הוא רצה מערכת חינוך טובה, הוא זרע את הזרעים והתוצאות הגיעו אחרי 20 שנה. כשמדברים על תשתיות של מדינה, תשתיות של תחבורה, חינוך, ביטחון, זו חשיבה לטווח רחוק עם השקעה של משאבים מתאימים ומימוש אבני דרך כדי שזה ייצא לפועל.
היום המדינה משותקת, קח לדוגמה את כביש 1 וכביש 6 שלקח 15 שנה לבנות. המדינה תקועה. תראה את סרביה למשל, יש להם מערכת כבישים לתפארת, וזו מדינה שעברה מלחמה של שנים. במדינה שלנו הכי קל זה לתקוע את המערכת. צריך רק להגיש בג"ץ. לוקח שנים לעשות כל דבר. משתמשים בכלי הכי חשוב של מדינה דמוקרטית כדי לתקוע מהלכים. לכן המקום המצליח ביותר במדינה שלנו הוא ההיי-טק וזה בגלל שהפוליטיקה לא נכנסת לשם.
איזה גוף מתאים לדעתך לקבוע את הרגולציה של תחום הקלינטק בישראל?
אני לא חושבת שיש גוף שצריך לטפל בקלינטק באופן פרטני. זה שוק רחב מאד.
ישראל המציאה את הנושא של התפלת המים אבל לישראל אין את הכלים לקדם את זה כי השיקול של פוליטיקאי זה קודם כל לקדם את עצמו. ברגע שחברת החשמל היא גוף שתלוי ישירות בממשלה, הגוף הזה סובל מאותן מחלות שיש בפוליטיקה. לכולם ברור שיכול להיות כאן אסון, שיפגעו בתחנת הכוח באשקלון למשל, אין לנו תשובה לזה ומחר זה יכול להיות. זה כתוב על הקיר ואף אחד לא פועל לתקן את הבעיה.
אותה הבעיה יש בהתפלת מים, זה נמצא בידיים של כל כך הרבה משרדים שאי אפשר לטפל בזה נכון. עד שלא יכנסו גורמים פרטיים גם למקומות האלה, לא יהיה מענה. בתחום החשמל למשל, אם 20-30% מתחנות הכוח יהיו בידיים פרטיות, זה יגביר את התחרות וחברת החשמל תהיה חייבת להתייעל.
מי שמנהל את המדינה בנושא הניהול של תשתיות חייב להיות גוף מקצועי ולא פוליטיקאי. זה לא עובד. מי שמנהל את המדינה צריך רק להגדיר סדרי עדיפויות. לפוליטיקאים אין את הכישורים לעשות את זה. ברגע שתיתן למישהו שאינו מקצועי בתחום לנהל תחום, התוצאה ידועה מראש. ולמה לא מזיזים את שיטת הממשל למשל? כי כדי לעשות שינוי כזה צריך לקרות משהו דרמטי. עד שלא נגיע לקריסה של מערכות שבו נקבל זעזוע של המערכות, כמו במלחמת יום כיפור, קשה מאד יהיה לעשות שינויים מבניים.
במבנה הנוכחי, הממשלה לא תוכל לתת את הפתרונות הנכונים בקצב המתאים, וזו הצהרה. כל מערכת צריכה מבנה נכון ומכאן אפשר לגזור את הכל, יש פוטנציאל אדיר שמחכה למימוש.
אודות לוצאטו את לוצאטו
בשנת 1869 במילנו, איטליה ייסד עורך הדין ריקרדו לוצאטו את משרד לוצאטו את לוצאטו, משרד לעריכת פטנטים בעל מוניטין בינלאומי אשר התרכז בענף חדש ומלהיב של המשפט: קניין רוחני ותעשייתי. כיום, במאה השלישית להקמת המשרד על ידי ריקרדו לוצאטו, נינו ד"ר כפיר (ריקרדו) לוצאטו, מנהל את הפירמה וממשיך את המסורת המשפחתית של מחויבות לקניין רוחני. כפיר מטפח כבר את הדור החמישי, שאף הוא מגלה נטיות מדעיות.
נאמנה למסורת האיטלקית רבת השנים, משלבת פירמת לוצאטו את לוצאטו יחס אישי בסגנון העולם הישן עם שיטות עבודה מתקדמות ומכשור חדיש, הכוללים מאמצים ניכרים והשקעות רבות ברכישה, פיתוח, עדכון ושדרוג מתמיד של ציוד ושיטות עבודה בשלושת סניפיה הפרוסים ברחבי הארץ. עם צוות מסועף של כ- 100 עורכי פטנטים ומשפטנים, רבים מהם בעלי תואר שלישי במדעי החיים, הפירמה מעניקה מגוון שירותי קניין רוחני לחברות ותאגידים רב-לאומיים, הן מתעשיית התרופות, תעשיית הכימיה, תעשיית הביוטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות, וכן למוסדות מחקר ואקדמיה ולשורה ארוכה של יזמים וממציאים פרטיים.
משפחת לוצאטו היא בעלת שושלת יוחסין המגיעה עד לרמח"ל (הרב חיים משה לוצאטו), מקובל, סופר ומשורר מהמאה השמונה עשרה, מחבר ספר "מסילת ישרים" ו"דרך ה' ". ספרים אלו נחשבים לאבני המוסר היהודי.