צילום: יניב פילדסט
אתמול ( ג' ) נחתמה עסקת ההשקעה בחברת HelioFocus במסגרתה השקיעה חברת Sanhua הסינית 9.25 מיליון דולר וחברת IC Green Energy – בעלת השליטה בחברה השקיעה 2.31 מיליון דולר בחברה העוסקת בפיתוח מערכת תרמו-סולארית ייחודית.
שוחחנו עם ד"ר יום טוב סמיה, מנכ"ל ונשיא IC Green Energy, מקבוצת החברה לישראל, הזרוע הממונה לפעילות ויישום הפעילות הירוקה של החברה לישראל, סולאר – תרמו, PV ודלקים ביולוגיים, ואורי זיק – מנכ"ל ויזם HelioFocus על ההשקעה הגדולה ועל הציפיות מהטכנולוגייה הייחודית אותה מפתחת החברה.
ד"ר יום טוב סמיה, מנכ"ל ונשיא IC Green Energy
ספר לי קצת על העסקה הנוכחית, איך הגעתם אליה?
"חברת HelioFocu, בה השקענו לפני שנתיים בפעם הראשונה ולפני שנה ורבע את ההשקעה השניה השיגה יעד מאד חשוב של בדיקת הרסיבר שהוא מיוחד מסוגו בעולם ומגיע לטמפרטורות גבוהות מאד, בין 800-1000 מעלות, לרגל אבן הדרך הזו החלטנו לצאת לסיבוב גיוס נוסף והחלטנו למצוא שותף אסטרטגי שיש לו ערך מוסף מעבר לכסף. חברת סנואה מביאה בעיקר יכולות ייצור בסין. שם המשחק הוא מחיר לקוט"ש".
הייצור הולך להיות כולו בסין?
"לא כל הייצור, כל הטכנולוגיה, השכל, החוכמה היא כאן בישראל. ייצור חלקי מתכת וחלקים פחות מסובכים אנחנו נייצר איפה שהכי זול לייצר בעולם. בסופו של דבר אנחנו מתחרים על מחיר החשמל המיוצר והיעד שלנו הוא להגיע למחיר ייצור חשמל שאיתו נוכל להתחרות בלי סובסידיה. המחיר יהיה שם המשחק".
אני רואה שהרבה חברות חותמות על הסכמים עם חברות מסין ומהודו…
"צריך להבחין בין ההסכם הזה שהוא יחיד במינו וראשון מסוגו להסכמים אחרים שנחתמים. הסכם זה הוא הפעם הראשונה שחברה סינית משקיעה בטכנולוגיה ישראלית על אדמת ישראל. כל ההסכמים האחרים שציינת קודם הינם הסכמי ייצור, שחברה ישראלית באה עם תוכנית ומבקשת מחברה הודית או חברה סינית לייצר עבורה. פה אנחנו מכניסים שותף בטכנולוגיה שבא לכאן ומשקיע כסף תמורת הבנות שאם הוא יציע הצעה טובה בייצור, נעשה אצלו גם את הייצור".
החברה הסינית תורמת גם מבחינה טכנולוגית לפיתוח?
"היא תורמת בטכנולוגיה בעיקר בכך שהיא יודעת להעביר מוצר אחד בודד לקו ייצור בצורה הזולה ביותר. בזה הם מתמחים. זוהי חברה המוכרת בסכומים של למעלה ממיליארד דולר בשנה. חלקי רכב, חלקי מיזוג ועוד. ביקרנו במפעלים. התרשמנו מהיכולת שלה להעביר מוצר בודד לקו ייצור סדרתי זול ולכן אנחנו ביחד".
האם החברה לישראל רואה את תחום האנרגיה המתחדשת כקטר צמיחה לחברה?
"אינני מייצג את עמדת החברה לישראל, אך בתור חבר בהנהלה אני מעריך שקטר צמיחה אפשרי של החברה לישראל בשנים הקרובות יהיה מתחום האנרגיה הירוקה או תשתיות שקשורות בזה. זה אומר הטפלת מים, זה אומר בטר פלייס, וזה אומר IC Green Energy שעוסקת בדלקים ביולוגיים ובאנרגיה סולארית. מאחר ומדובר בשוק חדש, אני מאמין שהעשור הבא הולך להיות העשור של האנרגיה החליפית בעולם".
האם אתה מרגיש שאתה מקבל תמיכה מהממשלה בפעילותך בתחום האנרגיה הירוקה?
"בחלק מהזמן זה הולך בצעד תימני. בכל מקרה השוק בישראל קטן מאד. בטכנולוגיות שאנו מפתחים אנו מכוונים לשוק בינלאומי ולא לשוק מקומי ישראלי. צריך להבין שגם אם מדינת ישראל תחייב שימוש באחוז מסויים של ביו-דיזל או דלק ירוק למשל, זה אחוז קטנטן ממה שאנחנו מתכוונים לייצר, זה אומר מפעל אחד מתוך 50 שאני רוצה להקים בעולם".
"אני לא מזלזל בזה, גם זה חשוב. איך שאני רואה את זה, אומרים – כי מציון תצא תורה, הגיע הזמן שלא רק תורה תצא מכאן אלא גם ביצועים. שלא נחזור על טעויות שעשינו בעבר כמו שהתחלנו טוב לפני 40 שנה עם דוד שמש – ושם נעצרנו והיום אנחנו מפגרים אחרי העולם בכל מה שקשור באנרגיה סולארית, או כמו במקרה של המצאת אוסמוזה הפוכה שהומצאה כאן לפני 50 שנה ואין היום אף חברה ישראלית שעוסקת במוצר הזה ואנחנו קונים את זה מחברות זרות".
אורי זיק – מנכ"ל ויזם היליו-פוקוס
מה מתווה העיסקה שנחתמה היום?
"חברת סנואה הסינית שהינה החברה המובילה מתחומה בסין לייצור רכיבים ממתכת משקיעה בהיליו-פוקוס ביחד עם המשקיעים המקוריים שלנו IC Green סכום של 11.5 מיליון דולר, מה שמאפשר לנו להשלים את שלב הפרוטוטייפ של המוצר. חברת היליו-פוקוס מתמקדת בפיתוח של טכנולוגיה סולארית תרמית זולה יותר ובעלת נצילות גבוהה יותר כאשר השוק שלנו מתרכז בתחנות כוח קיימות ואז כל התהליך יותר פשוט, והשוק הנוסף הוא לייצור מלא של חשמל".
מהי ייחודיות המוצר שלכם?
"המוצר מבוסס על צלחת פרבולית גדולה הנבנית בטכנולוגיה שפיתחנו כך שתהיה מאד זולה לייצור. במוקד הצלחת יש קולט המחמם אויר לטמפרטורה גבוהה מאד באמצעות אנרגיה סולארית. אנו מוליכים את האויר החם הזה לתחנת הכוח שבו מיוצר קיטור המזין טורבינה. זה מאפשר לנו להיות מעין טורבו-צ'ארג'ר של תחנות כוח גם קונבנציונליות וגם סולאריות".
מתי ייצא המוצר לשוק? ואיך הוא ישפיע על השוק?
"המוצר ייצא לשוק ב-2012. המשמעות שלו תהיה שכל תחנות חשמל בעולם שממוקמות באיזורים בהם יש שמש ירצו את המוצר הזה. זה ישפר להם את הנצילות, יגדיל להם את תפוקת החשמל, יורד להם עלויות ויהפוך אותן ליותר ירוקות. המוצר מתאים לתוואי שטח שונים וכל מי שיקים תחנה בטכנולוגיה הקיימת של טראף, כמו של סולל, יצטרך את המוצר מכיוון שהוא ישפר את הנצילות של התחנה כולה בצורה משמעותית וגם יוסיף עוד חשמל".
איפה הולך להיות הייצור?
"ייצור הרכיבים הזולים והגדולים יהיה בסין, את החלקים המורכבים והחכמים נייצר אצלנו בישראל".
שמי חיים ליברמן
אני נוהג להפציץ אתרי תוכן עם הודעות זבל לפרוייקט לא ברור
אם בכל זאת אתם מרגישים פראיירים מספיק כדי לסכן את כספכם – צרו קשר בהקדם
Desalinated Water and Electricity for
HALF THE PRICE
SYSCON ENGINEERING
6/9 KAM AVE. POB 1241 RAMAT-GAN ISRAEL 52112
TEL: 972-3-6779910. FAX: 972-3-6770545 [email protected]
A BUSINESS PROPOSAL
==============================================
A sea-waves powered "DESALINATION"
and / or "ELECTRICAL" power generation –
=== "S W E D" ===
No Electricity is Required !!!
=================================================
System / process cuts operational costs by 50%.
======================================================================
Annual Water production 5-50M Cubic meters
And Electrical Power Of 2,5 – 25MW
Annual Electricity production 20-200MkWh
=======================================================
Designed / Developed and Ready for serial production.
Searching for strategic Investor / Partner
Ask For More Details
ליום טוב סמיה ,
בהצלחה