המועצה הארצית לתכנון ולבנייה בראשות מנכ"ל משרד הפנים גבי מימון אישרה אתמול ( ג' ) את מסקנות דו"ח שלאין שמשמעותן הותרת שינוי ייעוד הקרקע להקמת מתקנים סולאריים בידי הוועדות המחוזיות, תהליך שעשוי להמשך מספר שנים. בניגוד לתקוות החברות הסולאריות שמינהל התכנון במשרד הפנים יתיר את הפלונטר הביורוקרטי בענף התכנון.
מינהל התיכנון בחר לא לתקן את חוק התכנון והבנייה ובכך לקצר את תהליך שינוי הייעוד אלא לשנות את תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 10) להקמת תחנות כוח,תכנית המתאר הארצית החדשה תובא לדיון בישיבת המועצה הארצית בחודש פברואר בתקווה לאשרה תוך 6 חודשים.
על פי החלטת המועצה הארצית, ניתן יהיה להקים מתקנים סולאריים על 10% משטח קרקעות המיועדות לתעשייה, ההערכה היא שרוב השדות הסולאריים יוקמו בשטחים חקלאיים שיצטרכו לעבור שינוי ייעוד מחקלאות לתעשייה, מה שאומר המתנה לאישור תוכנית לשינוי ייעוד קרקע האורכת כשנה עד שלוש שנים ומצריכה את אישור הוועדות המחוזיות.
עו"ד איתן פרנס, יו"ר איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל, "המועצה הארצית יצאה למסע לתיקון התמ"א שיתחיל בשבועות הקרובים ומי יודע מתי יסתיים. אם לא יימצא מסלול לתקופת הביניים, עד שתתוקן התמ"א, שיאפשר ליזמים לקבל היתרי בניה להקמת מתקנים בינוניים, השוק ייעצר. קראנו לשר הפנים לאמץ מסלול לתקופת הביניים ואנו ממתינים להחלטת הגורמים המקצועיים בנושא."
ג'ון כהן, מנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית ערבה פאוור,"השאלה שנותרה פתוחה היא אם בישראל ייקח שלוש שנים או חצי שנה לשנות ייעוד של שטח לשדה סולארי. אנו מקווים שהמועצה הארצית לתכנון ובנייה תוביל להליך מהיר שיאפשר את המהפכה הסולארית בישראל".
הקלות לאיזור הנגב והערבה
בין המלצות דו"ח שליין שאימצה המועצה עידוד הקמת מערכות סולאריות על גגות מבנים ללא הגבלה, למעט חממות. תוך מתן עדיפות למתקנים המשתמשים במערכות עקיבה ( טרקרים ) ומאפשרים שימושים נוספים בקרקע, ומתן עדיפות לקידום פרוייקטים סולאריים במחוז דרום. שתתבטא בהקמת ועדת משנה ייעודית למחוז הדרום לצורך טיפול יעיל בנושא זה.
המועצה קיבלה את גישת משרד החקלאות להגבלת הקמת מתקנים בשטחים חקלאיים כשקבעה כי בשטחים פתוחים וחקלאיים תותר הקמת מתקנים סולאריים בהיקף של עד 250 דונם בלבד, אך לא אסרה על הקמת מתקנים שאינם צמודים ליישוב קיים. היקף השטחים להקמת תחנות כוח סולאריות בשטחים חקלאיים יהיה עד 10% משטח המשבצת החקלאית ובשטח של 300 דונם לכל היותר למעט חבל אילות. המועצה תשקול את הצורך בהקצאת שטח גדול יותר תוך תיאום עם משרד החקלאות.
בנוסף קיבלה המועצה החלטה על הימנעות מהקמת מתקנים סולאריים בשטחים המיועדים לשמורות טבע, גנים לאומיים ויערות. בשטח מכלולים נופיים, המוגדרים בתמ"א 35, תיערך תחילה בחינת חלופות, לרבות מחוץ לשטח המכלול הנופי, וייקבעו הנחיות לשילוב נופי.
עיקרי מסמך המדיניות שאומץ על ידי המועצה הארצית:
1. עידוד הקמת מתקנים פוטו-וולטאים על גגות מבנים שהוקמו כדין, למעט חממות.
2. עדיפות להקמת מתקנים המאפשרים שימושים נוספים בקרקע, במקביל לשימוש של מתקנים סולאריים (לדוגמא, כיסוי מאגרי מים, בשטחי חניה ועוד).
3. מתן עדיפות לקידום פרויקטים לאנרגיה סולארית במחוז דרום. במחוז הדרום של משרד הפנים תוקם ועדת משנה ייעודית לוועדה המחוזית לצורך טיפול יעיל בנושא זה.
4. עדיפות למיקום מתקנים בשטחים המיועדים לפיתוח בתכניות מאושרות, בעיקר בשטחים המיועדים למתקנים הנדסיים תעשיה, מלאכה, לוגיסטיקה ואחסנה.
5. מיקום מתקנים סולאריים בשטחים המיועדים לתעשייה יהיה, ככלל, עד 10% מהשטח. זאת, על מנת שלא לפגוע בצרכים הנוכחיים והעתידיים של התעשייה באזור.
6. בשטחים פתוחים וחקלאיים תותר הקמת מתקנים סולאריים בהיקף של עד 250 דונם ובעדיפות לצמידות דופן. מיקום שאינו צמוד דופן ייבחן תחילה בנספח סביבתי-נופי, שיכלול גם בחינת חלופות.
7. היקף השטח להקמת תחנות כוח פוטו-וולטאיות בשטחים חקלאיים יהיה עד 10% משטח המשבצת החקלאית ולכל היותר עד 300 דונם (למעט הקלות בחבל אילות). מוסד התכנון ישקול את הצורך בהקצאת שטח גדול יותר, בתיאום עם משרד החקלאות.
8. הימנעות מהקמת מתקנים סולאריים בשטחים המיועדים לשמורות טבע, גנים לאומיים ויערות. בשטח מכלולים נופיים, המוגדרים בתמ"א 35, תיערך תחילה בחינת חלופות, לרבות מחוץ לשטח המכלול הנופי, וייקבעו הנחיות לשילוב נופי. תינתן עדיפות למיקום בשולי שטחי אש, בהתייעצות עם משרד הבטחון.
9. כל יוזמה להקמת מתקן סולארי תכלול את אופן הולכת החשמל לרשת החשמל הארצית ואת כל התשתיות הדרושות להפעלתו לרבות דרך גישה, תוך עדיפות להצמדות לתשתיות קיימות.
10. לגבי תחנות כוח תרמו-סולאריות תיערך בחינה כוללת של מימוש היוזמות שכבר נדונו במועצה הארצית (אשלים, תמנע, דימונה, צומת הנגב), טרם קידום יוזמות ממשלתיות נוספות. יובהר כי אין בקביעה זו כדי לחסום יוזמות שאינן ממשלתיות.
"מינהל התכנון במשרד הפנים רואה חשיבות עצומה בקידום ייצור חשמל באנרגיה מתחדשת בכלל ובאנרגיה סולארית בפרט, בוודאי לאור הפוטנציאל הניכר של תנאי האקלים הישראלי. חשיבות החלטת המועצה הארצית מהיום היא בהכוונת הגורמים הממשלתיים והפרטיים הרבים העוסקים בנושא לכיוונים התואמים את מדיניות התכנון, ובייעול הליכי אישורם של מיזמים התואמים את עקרונות המדיניות".