יוסף אברמוביץ', נשיא חברת ערבה פאוור – צילום: ארנון מעוז
יוסף אברמוביץ', נשיא חברת ערבה פאוור, בנה מערכת סולארית שזיכתה אותו במדליה עוד בזמן לימודיו בבית הספר בארצות הברית לאחר חרם הדלק של מדינות ערב. אנרגיה חלופית היא הדלק המניע אותו מאז ועד היום כמייסד אחת החברות הסולאריות הגדולות והמבטיחות בישראל.
את חברת ערבה פאוור הקים בימים בהם אנרגיה סולארית הייתה בלתי כלכלית בעליל, הטכנולוגיות היו בפיתוח וסובסידיות נראו כחלום רחוק, אבל אברמוביץ' לא התכוון לוותר, לאחר פעילות של שנים לשינוי התייחסות המימסד לאנרגיות מתחדשות הוא קוצר את הפירות, ענקית הטכנולוגיה סימנס רכשה 40% ממניות ערבה, החברה תקים את תחנת הכוח הסולארית הראשונה בקיבוץ קטורה שבערבה. ובאמתחתה עוד פרוייקטים רבים בקנה מידה קטן יותר בקיבוצים ומושבים.
את אברמוביץ פגשנו לאחר כינוס ועדת הכלכלה של הכנסת בשבוע שעבר שדנה בהקצאת המכסות להקמת מערכות סולאריות, ביישום יעדי הממשלה, בחסמים המעכבים את השוק כרגע, ובנושאי תכנון ובנייה הדורשים הסדרה.
מה הפרויקטים שהשקתם עד עכשיו?
"עד עכשיו לא היו תקנות בישראל שיאפשרו להקים חוות סולאריות, אבל בקרוב בעזרת השם נקים את הראשונה".
סגרתם חוזה בכמה מיליונים לאחרונה, אתה יכול לספר לנו?
"חברת סימנס היא שותפה שלנו, 40%, אנחנו בשלב של שינוי ייעוד לשדה הראשון בגודל 600 דונם שיספק חשמל בהיקף 40 מגה-וואט, זה חוזה של כ-200 מיליון דולר, בנוסף יש לנו הסכמים עם קיבוצים ומושבים לבנית חוות סולאריות רבות עד 5 מגה-וואט".
מה השינויים שאתה היית מצפה שיקרו ברגולציה בשנתיים הקרובות?
"שנתיים? כל השינויים הללו היו צריכים כבר להיות. אני מאמין שעכשיו הם יקרו בעזרת ועדת השרים לקידום אנרגיות מתחדשות בראשות נתניהו, אנחנו צריכים לראות את השינויים ברגולציה כבר בחודשיים הקרובים, ואני מקווה מאד שלא ניאלץ להמתין שנתיים בשביל הדברים החשובים הללו".
"דבר ראשון צריך תעריפים לשדות גדולים, תעריף אחד בשביל תרמו סולארי ואחד בשביל PV כמו בכל העולם. דבר שני זה זירוז של כל השלבים של שינוי ייעוד לשדות של עד 500 דונם, מעל 500 דונם זה תמ"א 10. היות ומדובר בנושאים שדורשים שינוי חקיקה, צריך לתת בינתיים פיתרון זמני כדי שהחברות יוכלו כבר לצאת לדרך. שני הדברים האלה הם אלו שיביאו את המהפיכה, ולא צריך להמתין שנתיים בשביל זה".
מה דעתך על התנהלות חברת חשמל?
"עד עכשיו הם מאד מקצועיים לגבינו. פתחנו תיק בשביל השדה הבינוני הראשון. מה שחשוב זה לתכנן קווי הולכה משמעותיים ( להולכת החשמל מתחנות הייצור לרשת הארצית ) וצריך להשלים את קו 161 של מצפה רמון. אין אפשרות אחרת וצריך לעשות את זה עכשיו".
מה אתה חושב על יעדי הממשלה להפקת חשמל מאנרגיות מתחדשות?
"אנחנו מאמינים ש-10% זה יעד מאד צנוע. אצלנו יש הרבה יותר שמש, זה צריך להיות 40%".
האם אתה חושב שאפשר לבנות חוות כאלה בלי סובסידיה?
"החל משנת 2015 אפשר יהיה לבנות חוות ללא סובסידיה כי מחיר הקוט"ש הולך ויורד ומחיר הדלקים האחרים עולה. ברגע שיש קנסות על הפחמן הנפלט, זה מעודד ייצור אנרגיה נקיה".
מה יהיה בשנת 2025?
"אם נפתור את הבעיה של אחסון האנרגיה, אנרגיה סולארית יכולה לספק גם 75% מצריכת החשמל, 60 אחוז מהמדינה זה מדבר שאפשר לנצל. בן גוריון נתן לנו את החזון שלו לפיתוח הנגב".
"ערבה פאוור מעוניינת שישראל תלך לדרך של עצמאות אנרגטית וזה מה שאנחנו רוצים לשנות. אנחנו אחרונים עכשיו בהפקת חשמל מאנרגיות מתחדשות, אבל אנחנו מדינה קטנה וזה יכול להשתנות מהר מאד אם רק המדינה תרצה. יש לנו מומנטום".