סאנדיי אנרג'י פעילה בשוק האנרגיה הסולארית בישראל משנת 2007. מאז נכנסו לתוקף תקנות החשמל הסולארי בישראל ביולי 2008, לחברה פרויקטים מתוכננים לשלוש השנים הקרובות בהיקף של כמיליארד ₪, הן במערכות בהספק עד 50 קילו-וואט – תחת הרגולציה למתקנים לצריכה עצמית – והן בתחנות כח סולאריות קרקעיות במגזרים ההתיישבותי, העסקי, והציבורי.
קובי דינר, מנכ"ל סאנדיי – צילום:ארנון מעוז
סאנדיי אנרג'י פעילה בשוק האנרגיה הסולארית בישראל משנת 2007., לחברה פרויקטים מתוכננים לשלוש השנים הקרובות בהיקף של כמיליארד ₪, הן במערכות בהספק עד 50 קילו-וואט תחת הרגולציה למתקנים לצריכה עצמית, והן בתחנות כח סולאריות קרקעיות במגזרים ההתיישבותי, העסקי, והציבורי.
החברה חתמה בשבוע שעבר יחד עם אורמת על הסכם אופציה עם מושב שדה צבי בנגב להקמת חווה סולארית בשטח של עד 800 דונם, המאפשרים הקמה של מערכות סולאריות בהספק מצטבר של 45 מגה-וואט. בעלות הקמה מוערכת של כ-800 מיליון ₪.
קובי דינר, מנכ"ל סאנדיי, ייסד בשנת 1999 את חברת ההשמה המקוונת לענף ההיי-טק jobinfo, ולאחר שהקים וניהל בארצות הברית את HTR, חברה שגייסה צוותים ניהוליים לחברות ישראליות הפועלות ברחבי העולם.
ביום רביעי שעבר התכנסה ועדת הכלכלה של הכנסת לדיון אודות המכסות למערכות סולאריות עסקיות שהסתיימו מוקדם מהצפוי. מלבד הדיון במכסות דנה הועדה על מתווה ההסדרה בשנים הקרובות, יישום יעדי הממשלה לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, הבעיות המעכבות את התפתחות השוק,נושאי תכנון ובנייה ועוד, בועדה השתתף קובי דינר עם נציגי חברות סולאריות גדולות אחרות.
איך אתה מרגיש אחרי כינוס ועדת הכלכלה?
הדיון בועדה ממחיש את החשיבות של אנרגיות מתחדשות למדינת ישראל. זהו דיון ראשון בתחום בהתכנסות של פורום כזה ואנו עדיין בתחילת הדרך, יש מחלות ילדות שמעכבות את התפתחות התחום, אבל כינוס הועדה הוא אינדיקציה לבאות, יש הרבה רצון טוב גם מבחינה רגולטורית וגם מצד חברי הכנסת ואני אופטימי שגם מחלות הילדות יפתרו. זהו תחום שימשיך קדימה ולא ניתן לעצור אותו ובסופו של דבר נתמקם כאחת המדינות החלוציות והמובילות בתחום.
אתה יוצא מכאן אופטימי?
אופטימיות זהירה, אנו בתחילת הדרך, הדרך עוד ארוכה ויש הרבה מאד כוחות מכל שכבות הציבור והכנסת שמבינים את החשיבות של העניין.
באילו מערכות סולאריות אתם מעדיפים להתרכז? קטנות, בינוניות, גדולות?
אנחנו מקימים פרוייקטים במגוון גדלים, גגות פרטיים, רפתות, מפעלים, מאגרי מים ועד מערכות קרקעיות גדולות של עשרות מגה-וואטים.
סאנדיי פונה גם לשוק הבינלאומי?
סאנדיי עוסקת בעיקר בישראל אבל אנו כמובן גם מסתכלים על חו"ל, בעיקר במספר שווקי יעד שאנו רואים כפוטנציאליים ביותר לכניסה.
איך מתכוננת סאנדיי להשפיע על המודעות הציבורית הציבורי לקידום התחום?
אנו מנסים להיות שופר לציבור רחב של לקוחות ולצרכים של המדינה. בסה"כ כולנו כאזרחי המדינה צריכים לדאוג לצרכי המדינה מבחינה אסטרטגית, מבחינת תשתיות האנרגיה ומבחינת זיהום האויר. יש עדיין פערים שצריך להשלים מבחינת החקיקה והרגולציה אבל אנחנו אופטימיים.
מה החזון של סאנדיי?
להפוך את האנרגיה הסולארית לנגישה ולברת מימוש עבור כל אחד במדינת ישראל. החל מרמת האינדיבידואל הבודד, עסק, יישוב, מוסד ציבורי, על ידי מודלים כלכליים שיאפשרו לכל אחד להשתתף בעשייה.
אנו צופים שיפור בטכנולוגיה ובמודלים התפעוליים והפיננסיים שיוזילו בעשרות אחוזים את עלות המערכות בשנים הקרובות. לדעתנו אנרגיה סולארית תשתווה בעלויות ייצור החשמל שלה לאנרגיה ממקורות מתכלים, בסביבות שנת 2017-2018 ניתן יהיה לייצר חשמל מאנרגיה סולארית ללא סיבסוד. עד אז, התחום לא יוכל להתקדם בלי הסובסידיות.
איזה גוף הייתה רוצה לראות כרגולטור?
אני חושב שהרגולטורים הנוכחיים בהחלט תומכים בתחום, רשות החשמל בסדר ועושה את עבודתה. ברגע שיהיה סינכרון בין כל הגופים, רשות התכנון והרשות הציבורית לחשמל ומשרדי הממשלה השונים שם יש מקום לשיפור, זה יתן דחיפה לצמיחה משמעותית בארץ.
אתה חושב שהמכסות החדשות למערכות סולאריות עסקיות יתפרסמו בקרוב?
אנו מקווים מאד שכן, מצפים מרשות החשמל לאפשר רציפות לתהליך. כרגע מאות ואלפי לקוחות ועובדים ממתינים למוצא פיהם.
החודש האחרון גרם לכם להפסדים?
לא, הוא לא גרם להפסדים, אבל אם חוסר הוודאות תימשך מעבר לשבועות הקרובים ייגרם נזק. אנו עדיין אופטימיים שיתקבלו החלטות בקרוב מאד.