סגן יו"ר הרשות, ד"ר אילן סולימאן שייצג את רשות החשמל בוועדת הכלכלה בראיון למערכת תשתיות אודות התנהלות רשות החשמל בשבועות האחרונים על רקע סיום המכסות למערכות סולאריות עסקיות, הקמת ועדת השרים לקידום אנרגיות מתחדשות בראשות ראש הממשלה, והתחייבויות הנשיא בועידת קופנהגן להפחתת פליטות גזי חממה.
ד"ר אילן סולימאן, סגן יו"ר רשות החשמל – צילום: ארנון מעוז
אתמול ( ד' ) דנה ועדת הכלכלה של הכנסת באי הוודאות שנוצרה בתחום הסולארי לאחר הודעת חברת החשמל על סיום המכסות, לוועדה הגיעו נציגי משרדי הממשלה הקשורים לתחום, נציגי החברות הסולאריות, יו"ר איגוד החברות לאנרגיה מתחדשת, נציגי חברת החשמל ורשות החשמל.
סגן יו"ר הרשות, ד"ר אילן סולימאן שייצג את רשות החשמל בוועדת הכלכלה בראיון למערכת תשתיות אודות התנהלות רשות החשמל בשבועות האחרונים על רקע סיום המכסות למערכות סולאריות עסקיות, הקמת ועדת השרים לקידום אנרגיות מתחדשות בראשות ראש הממשלה, והתחייבויות הנשיא בועידת קופנהגן להפחתת פליטות גזי חממה.
מה דעתך על התנהלות חברת החשמל בשבועות האחרונים כיו"ר רשות החשמל?
"אני חושב שההתנהלות של חברת החשמל לאורך כל השבועות האחרונים הייתה מעולה, חברת החשמל נרתמה. נהוג לחשוב שרשות החשמל שהיא הגוף המפקח כאילו תוקפת את חברת החשמל, אך בענין הזה של אנרגיה ירוקה, החברה התנהלה ועזרה לנו לקדם את הפרוייקט, אל תשכחו שהיא הקבלן המבצע".
"אנחנו עכשיו בודקים מה קרה בשבועות האחרונים, יחד עם נתוני חברת החשמל, כדי להבטיח שכל מי שהיה לו את הזכויות ואת האישורים המתאימים ייכנס למכסה, וזה נעשה עם חברת החשמל, ותוך בדיקה של נתוני חברת החשמל".
"המטרה פה היא לא להגיד הוא אשם, אלא שכל יזם שעמד בקריטריונים של אמות מידה והגיע עד למועד שבו הנפנו את הדגל, אכן יהיה זכאי לתעריף".
מה יש לך להגיד ליזמים חדשים שרוצים להיכנס לשוק, אחרי מה שקרה בשבועות האחרונים וערעור מעמדו של הענף?
"לא, אני לא מקבל את זה, הדבר החשוב כרגע הוא לראות קדימה את האופק, אנחנו הוצאנו עכשיו הסדרה לעוד 300 מגה-וואט, שהיא רלוונטית לאותם יזמים, כי גם מתקנים של 100 קילוואט וחצי מגה-וואט הם דבר נכון וראוי לנצל, זה מאפשר להם אפיק אחד, ב' שתהיה המשכיות למתקנים הקטנים כדי שנמצא את הפוטנציאל הזה. אבל מה שחשוב הוא האופק קדימה , אנחנו נלמד את הלקחים ממה שקרה עד עכשיו ונאפשר את זה הלאה בצורה יותר מוסדרת".
כיום איגוד החברות לאנרגיה מתחדשת עומד בפני חוסר במכסה למערכות הקטנות, מתי תצא הודעת הסדרה?
"אמר פה מנכ"ל משרד התשתיות ( שאול צמח ) בועדה, שהשר רוצה לבדוק את זה כדי להוציא מדיניות כוללת, וברגע שתהיה מדיניות כוללת, אנחנו נירתם לעניין מבחינת ההסדרה, ואנחנו אמרנו את דעתנו שצריכה להיות המשכיות בעניין הזה".
איך תשפיע ועדת השרים לקידום אנרגיות מתחדשות, והתחייבות הנשיא בועידת קופנהגן על התנהלותכם?
"בראייה הרבה יותר רחבה לגבי הפחתת 20% פליטות גזי החממה, יש כמה אמצעים. אנרגיות מתחדשות הוא אמצעי אחד, וצריך לזכור את זה, אמצעי אחר לא פחות חשוב, וייתכן אפילו הרבה יותר חשוב בהיבט הזה הוא התייעלות אנרגטית. ואני מקווה מאוד שבסופו של דבר, הצעדים של כל הגורמים יובילו אותנו למטרה".
מה החזון שלכם לשנת 2020?
"יש יעד של הממשלה להפקת 10% מצריכת החשמל של ישראל בשנת 2020 מאנרגיות מתחדשות, אנחנו הבהרנו היום מה החסמים העיקריים שצריך לפתור, במידה והם יפתרו אני מעריך לפי מה שקורה בשוק הסולארי בעולם וירידת מחירי המערכות, שהכניסה של אנרגיה מתחדשת לשוק תהיה יותר מהירה".
"אני מעריך שאם ייפתרו החסמים נוכל להשיג את היעד הזה, צריך לזכור שזה יעד מאוד שאפתני, אמר פה חבר כנסת שצריך לשנות דיסקט ואנחנו אכן פועלים שישנו כולם דיסקט ויבינו מה המטרה. אבל אם הכיוון שאני רואה פה בוועדה ימשיך, אני לא חושב שיש סיבה שלא נשיג את יעדי הממשלה".
איך משפרת רשות החשמל את תדמיתה לאחר הודעת חברת החשמל שנראה כי הפתיעה אתכם?
,צריך להבין שזה מסוג ההפתעות הנהדרות שהייתי רוצה כל פעם, זה אומר שההסדרה הצליחה בצורה מצויינת, אין פה הפתעה בהיבט הזה כי העניין של המכסות הוא לא בידיים שלנו, כל הענין הוא קצב ההתקנות הגבוה, והלוואי שהקצב הזה יימשך גם בעתיד וכשיהיו לי הפתעות כאלה בעתיד אני אשמח.מה שכן נכון, זה שצריך להכין את ההמשכיות וזה הדבר החשוב"".
"התדמית של הרשות היא מצויינת, בתחום של אנרגיות מתחדשוות אני לא חושב שמישהו במשק יכול לבוא בתלונות לרשות החשמל, ההתקנות על הגגות וקבוצות היזמים הגיעו לאחר מאמץ עצום של הרשות לקדם את זה".
האם צריך להיות רגולטור לתחום האנרגיות המתחדשות?
"התחום הזה הוא לא נחלה של גוף אחד, יש שר שקובע את המדיניות, יש גוף שנותן את הקרקעות, יש את משרד החקלאות שיש לו יעדים בנושא החקלאות, יש את המשרד להגנת הסביבה שיש לו יעדים בנושא פליטות, יש את חברת החשמל שהיא גוף מבצע ויש את רשות החשמל שמסדירה את התעריפים, אין ספק שהמערכות האלו צריכות להיות מסונכרנות כאשר ברור לכולם מה היעד, וכולם שואפים אליו, לנו יש תפקיד חשוב כי בסופו של דבר אנחנו קובעים את התעריפים ומבחינת היזם זה הבסיס הראשוני לבחינת פרוייקט".