שר התשתיות עוזי לנדאו בכנס השנתי לכלכלה ירוקה – צילום: יניב פילדסט
מטיוטת הצעת חוק המגובשת בימים אלה בענף האנרגיה, ומקודמת בידי ח"כ דב חנין (חד"ש). עולה כי הסמכות לקביעת תעריפים לייצור חשמל פרטי באנרגיות מתחדשות תועבר מידי רשות החשמל לשר התשתיות, מטיוטת ההצעה עולה בנוסף כי שר התשתיות יקבל גם את הסמכות לאשר הנחות בתעריף החשמל לצרכנים ביתיים לעידוד התייעלות אנרגטית.
מדובר למעשה בחקיקה "עוקפת רשות" באמצעות תוספת לסעיף 31 בחוק משק החשמל (1996) שדן בסמכויות רשות החשמל. וזאת בזמן בו
רשות החשמל עומדת בפני אולימטום אותו הציב שר התשתיות עוזי לנדאו לקביעת תעריפי המתקנים הבינוניים ותמריצים להתייעלות אנרגטית, וכאשר בממשלה שוקלים להפקיע כמה מסמכויות הרשות על רקע המחלוקת סביב תחנות הכוח הסולאריות באתר אשלים שבנגב.
לפי טיוטת ההצעה יקבע שר התשתיות את התעריפים שתשלם חברת החשמל ליצרני חשמל מאנרגיות מתחדשות תוך התייעצות עם רשות החשמל. ויוסמך לקבוע את תוקף התמריצים לתקופה של עד עשר שנים. כאשר התעריפים יוצמדו למדד ויעודכנו אחת לחצי שנה.
בדברי ההסבר לטיוטת הצעת החוק, נכתב כי זו מתבססת על החלטת הממשלה 4450 מינואר 2009, שקבעה יעד מנחה לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בהיקף של 10% ב-2020 – תוך עמידה ביעד ביניים של 5% ב-2014. עוד נטען כי אי מימוש הפוטנציאל הגלום בענף נבע עד כה מהיעדר חקיקה תומכת, ונוכח העובדה כי "עד כה לא נקבעו תעריפים מתאימים בעבור החשמל המיוצר ממקורות מתחדשים".
משרדי הממשלה נגד רשות החשמל
לגבי תמריצים להתייעלות אנרגטית מוצע בהצעת החוק כי שר התשתיות, בהתייעצות עם רשות החשמל ועם השר להגנת הסביבה, יוכל לקבוע "תעריפים מופחתים מטעמים סביבתיים" – הנחות בתעריף החשמל הביתי לצריכה מופחתת או לצריכה בימים ובשעות בהם עומס הביקושים לחשמל נמוך, כדי להפחית את הביקוש לחשמל בשעות השיא. הצעה זו צפויה להיתקל בהתנגדות מצד משרדי האוצר והמשפטים.
פרסום הצעת החוק המתוכננת מגיע שבועיים לאחר הפרסום לפיו בממשלה שוקלים להפקיע חלק מסמכויות הרשות. על רקע המחלוקת והעיכובים סביב הקמת תחנות הכוח הסולאריות באתר אשלים שבנגב, והבעת חוסר שביעות הרצון של הממשלה מתפקוד רשות החשמל.
בלשכת מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, נערך דיון במהלכו הועלתה האפשרות ליצור הליך חקיקה "עוקף רשות חשמל" – כדי לאפשר את הענקת הרישיונות לזכייני המכרזים ללא הסכמת הרשות. מאז, החלו ברשות ובאגף החשב הכללי בדיונים חשאיים בניסיון לגבש פשרה שתאפשר את פרסום המכרזים תחת הרגולציה הנוכחית. במקביל, מתנגדת הרשות לכוונת שר התשתיות, עוזי לנדאו, להרחיב את "מודל קליפורניה" – לפיו ינתנו הנחות בגין חיסכון בחשמל – גם למגזר הביתי.