ארגוני הסביבה מגיבים לנאומו של נשיא המדינה, שמעון פרס בפני ועידת האקלים של האום בקופנהגן בו התחייב ליעד הפחתה של 20% בפליטות גזי החממה של ישראל עד לשנת 2020.
העובדה שישראל מיוצגת בועידת האקלים ע"י הנשיא היא הישג מרשים שיש לברך עליו. להישג זה שותף המשרד להגנת הסביבה ובראשו השר ארדן שהוביל בחודשים האחרונים את הנושא בתוך הממשלה.
הצהרת הנשיא כי ישראל תתאמץ להגיע להפחתה של 20% מפליטות גזי החממה הצפויות בשנת 2020 איננה מספקת. הצהרה זו אינה תואמת את יכולותיה של ישראל כמדינה מפותחת ואינה מגובה בתכנית פעולה לאומית. לא ניתן לעמוד ביעד הפחתה זה במידה ולא תבוטל הכוונה להקים תחנה פחמית נוספת.
לא להצהיר, לפעול
ארגוני הסביבה דורשים מהממשלה לקיים בהקדם דיון מקיף ולקבוע תכנית פעולה מחייבת ומתוקצבת להפחתת פליטות גזי החממה מתחומה, שתכלול:
- תכנית לאומית להתייעלות אנרגטית
- מעבר לאנרגיה מתחדשת
- ביטול התכנית להקמת תחנת כוח פחמית באשקלון
- מתן עדיפות בתשתיות ובתקציבים לתחבורה ציבורית בסטנדרטים אירופאים. ההסתמכות על המכונית החשמלית אינה מבטיחה הפחתת פליטות גזי חממה, כל עוד מערך ייצור החשמל בישראל מבוסס על פחם, ומסיטה את הדיון מהפתרונות האמיתיים.
- קידום בניה ירוקה.
אם הממשלה רוצה להוביל את ישראל לחיק המדינות המפותחות, עליה לנהוג בהתאם גם בתחום הסביבתי, ולאמץ יעדים שאפתניים הרבה יותר.
עו"ד נילי גרומסן, מנהלת קמפיין האנרגיה של גרינפיס השוהה כרגע בוועידה בקופנהגן:
"ממשלת ישראל לא מחמיצה הזדמנות להביך את אזרחיה. ביכולתה של ישראל לשמש שחקן מפתח בפתרון משבר האקלים העולמי אך היא מתמידה בסירובה לשתף פעולה.הפחתה של 20% בלבד מהגידול הצפוי של גזי החממה בישראל, פרושו למעשה עליה פרועה ובלתי אחראית בפליטות שלה אפילו ביחס למדינות מתפתחות. אנו קוראים לראש הממשלה להצטרף לעולם המפותח, להטמיע אנרגיות מתחדשות ולבטל את בנייתה של התחנה הפחמית הנוספת באשקלון".