צילום מתוך המפעל שצורף לתביעה מול חברת חוד מתכות.
היום (ב') התקיים דיון בועדת הפנים ואיכות הסביבה בכנסת בנוגע לפעילות מפעל המתכות "חוד מתכות" שבקריית הפלדה בעכו החשוד כמזהם סדרתי לאורך שנים רבות, ביום ראשון בשבוע שעבר התקיימה הפגנה של תושבי האיזור וארגוני הסביבה במחאה על פעילות המפעל לאחר שהתפרסמו נתוני התחלואה הקשים באיזור. מפעל חוד מתכות עוסק בגריסה והתכה של גרוטאות מתכת למוטות פלדה תוך שימוש בתוספים כימיים שונים.
במהלך הדיון טענו נציגי משרד התמ"ת והמשרד להגנת הסביבה כי המפעל עומד בתקנים הנדרשים, חברי הכנסת מירי רגב ואריה ביבי קראו כלפי ארגוני הסביבה "האם נגמרו כל בעיות הסביבה במדינת ישראל שנטפלתם לבעלי המפעל העוסקים בייצור ומיחזור ומעסיקים 400 עובדים?"
ליאורה אמיתי [אהרון] מנכלי"ת הקואליציה לבריאות הציבור שהופיעה בפני הוועדה בתגובה למערכת תשתיות:
"אני קוראת לזה כרוניקה של מוות ידוע מראש, לכל ההתנהלות של המפעלים האלו בכלל, כלפי העובדים שלהם וכלפי הסביבה. כל עוד המפעל עובד אומרים עליו שהוא תקין ואח"כ מסתבר שהוא זיהם. גם על מפעלי הפלדה שהיו בבעלות כור אמרו כל הזמן לתושבים שהמפעלים עומדים בדרישות ופועלים כחוק ואז התבררו הנתונים האמיתיים. אבל אז בכל הפרוטוקולים והדיונים אמרו שהכל בסדר"
מה היו עדויות העובדים בועדה?
"נציגי העובדים שהופיעו בפני הועדה העידו שהם בריאים מאי פעם ושהכל בסדר, ולי יש נתונים מעובדים שחייבים להישאר בעילום שם כי הם מפחדים, שלא נעשו שם כמעט בדיקות, רק לחלק קטן מהעובדים שחשופים באופן חד משמעי לחומרים מאוד מסוכנים, רק חלק קטן ראו את התוצאות, וגם הבדיקות שנעשו היו רק על עופרת ולא לכרום 6 למשל שהוא חומר מסרטן וודאי, ויש לנו תוצאות של בדיקות שנעשו בסביבת העבודה של העובדים שהראו על נוכחות החומר הזה"
מה היו מטרות הדיון?
אחת המטרות של הדיון היתה ליידע את העובדים לחומרים אליהם הם חשופים, יתחילו תהליכים פנימיים בהם העובדים יתחילו לתבוע את בעלי המפעל, הנזקים אליהם הם חשופים הם כל מיני נזקים במערכת העצבים, נזקים בגפיים, רעד ברגליים, כאבים ברגליים, תוקפנות, עייפות, עצבנות, בהמשך יש נזקים יותר קשים,פגיעה במוח, פגיעה עצבית, פגיעה קוגנטיבית, לפעמים מגיעים לאשפוז ואפשר גם למות כתוצאה מהרעלת מתכות".
מה השלב הבא?
"עוד דיון, אנחנו כרגע במסך עשן, תרתי משמע. אנחנו לא יודעים מה קורה, המפעל לא משחרר מידע, אחד הדברים הקשים זה להשיג מידע".
מול החברה תלוי כתב תביעה של אסתר אסולין אלמנת עובד החברה ישראל אסולין ז"ל שלטענת התביעה נפטר לאחר שחלה בסרטן כתוצאה מחשיפה ממושכת לחומרים מסוכנים שונים בזמן עבודתו במקום.
יש עמותה שרואה את הנולד
הקואליציה לבריאות הציבור הוקמה כקואליציה של ארגונים סביבתיים – חברתיים בשנת 2001, מתוך זיהוי בעיה משותפת המייחדת את אזור חיפה והצפון – תמותה ותחלואה ממחלות לב, שבץ מוחי, סרטן, ומחלות של דרכי הנשימה בשיעורים גבוהים במיוחד מהממוצע הארצי. מחלות אלו ידועות כנגרמות גם מזיהום סביבתי, שהוא גבוה במיוחד באזור מפרץ חיפה והצפון.
לאחרונה פרסמה העמותה דו"ח בשם לראות את הנולד אודות הקשר בין זיהום האוויר ברחבי ישראל לבין תחלואת ותמותת עוברים, תינוקות וילדים. הדו"ח מתפרש על פני 80 עמודים וכולל מחקרים מהארץ ומהעולם. בעקבות הדו"ח נוצר הד ציבורי גדול שהעלה אותה לתודעה הציבורית כאחד מארגוני הסביבה המשפיעים והחשובים בארץ.
עם פרסום הדו"ח בכלי התקשורת השונים, אזרחים חרדים רבים פנו למחוזות המשרד להגנת הסביבה ולמשרד העמותה אודות מצב זיהום האוויר בסביבת מגוריהם. חברי הכנסת התייחסו לנושא, ציינו את חשיבות הדו"ח והחלו בפעולות פרלמנטאריות רלוונטיות.
יזהר רשף ז"ל, תושב קיבוץ כפר רופין ואחד ממייסדי העמותה, הלך לעולמו בטרם עת כתוצאה ממחלת הסרטן והוא בן 37 במותו. כאשר גילה את מחלתו עזב את עבודתו במפעל הקיבוץ והקדיש את זמנו לניהול העמותה כהמשך ישיר למאבקו למען שיפור הבריאות בארץ ובאיזור חיפה ואיזור עכו בפרט.
גם כאשר נסע לטיפולים לחו"ל המשיך לחקור את דרך ההתמודדות הסביבתית של מפעלים באירופה. הדו"ח הוקדש לרשף באמירת חז"ל "לא עליך המלאכה לגמור ולא אתה עתיד להיבטל ממנה" [אבות פרק ב']
לא צריך להמתין שימותו עוד אנשים. זה כבר לא בדיחה התחנה הפחמית הנוספת.
אבל זה? 11 איש מתו בקיבוץ הסמוך מחוד מתכות/פלדה.טרגדיה של קומבינות…
לאורך כביש 6 בין רמלה לברקאי דולקות בלילות ובסופי השבוע (כשהפיקוח איננו) אבוקות המעלות עשן שחור. אלה הן משרפות פסולת, לרוב פסולת מתכת אותה מנקים באמצעות שריפה. העשן הצהוב רובץ בבקרים על פני מישור החוף המזרחי ומרעיל את האוויר אותו כלנו נושמים. יש למצוא פתרון יצירתי לנושא.