אורי בינדר מנכ"ל אלקטרה אגירה שאובה הציג בתערוכת ווטק 2009 מיזם אגירה שאובה בשני אתרים שיספקו חשמל ירוק בהיקף של 500 מגה-ואט לרשת החשמל, המיזם יתבצע בשיתוף החברה לפיתוח הגליל, חברת 7 מזרקות ו-החברה הכלכלית של המועצה האזורית הגליל העליון.
מאת: ארנון מעוז -מערכת תשתיות
רשות החשמל אישרה השבוע הסדרי תעריפים ואמות מידה להקמת מתקני אגירה שאובה בישראל בהיקף מצטבר של כ -450 מגוואט. והודיעה כי תבחן מעת לעת הסדרי תעריפים להיקפים גדולים מאלה בהתאם לצרכי המשק.
אורי בינדר מנכ"ל אלקטרה אגירה שאובה הציג בתערוכת ווטק 2009 מיזם אגירה שאובה בשני אתרים שיספקו חשמל ירוק בהיקף של 500 מגה-ואט לרשת החשמל, המיזם יתבצע בשיתוף החברה לפיתוח הגליל, חברת 7 מזרקות ו-החברה הכלכלית של המועצה האזורית הגליל העליון.
במסגרת המיזם יוקמו שני מאגרי מים גדולים, בנפח של כמיליון קוב כל אחד: האחד יוקם באזור קיבוץ מנרה, בגובה של 750 מטר מעל פני הים; השני יוקם בעמק החולה, בגובה 80 מטר מעל פני הים. בין המאגרים יחבר צינור בקוטר של חמישה מטרים, שיעבור במנהרה שתיחצב עמוק מתחת למצוק רמים.
המים יישאבו בלילה מן המאגר התחתון בעמק למאגר העליון, שעל רכס ההר, בניצול של חשמל זול וזמין; וישוחררו בשעות היום להנעת טורבינות שיפיקו חשמל בשעות צריכת השיא.
אני מבין שהמדינה אישרה תקציב להקמת תחנת אנרגיה שאובה, אתה יכול לספר קצת על היקף הפעילות?
"זה לא עניין של תקציב, זה עניין של אישורים. המדינה נתנה רשיונות לכמה יזמים להתקדם תחת הרגולציה שהוסדרה על ידי משרד התשתיות ורשות החשמל לתחום הזה. המדינה עוקבת ומקווה שהיזמים יתקדמו מהר ויגיעו לקו הסיום".
כמה זמן לקחה הרגולציה?
"די הרבה זמן. הרגולציה התקדמה בצורה איטית. זה נושא חדש, חדשני, אין הרבה ידע בישראל. לקח הרבה זמן ללדת את הרגולציה אבל עכשיו הרוב מאחורינו ומקווים להתקדם, לרוץ קדימה".
מתי יתבצע הפרויקט?
"התוכנית שלנו היא לגמור את כל מה שמסביב, קרי תכנון, סגירה פיננסית, התארגנות, חוזי EPC, כל מה שצריך כדי להתחיל את העבודה עד ספטמבר 2010, ואחרי זה להתחיל את העבודות שיימשכו בערך 4 שנים".
כמה קילוואט תספק המערכת בסוף התהליך?
"אני אחראי על שתי תחנות, אחת של 300 מגהוואט בגילבוע ואחת של 200 מגהוואט במנרה, אנו עובדים עם שותפים נוספים, אבל אלקטרה היא הפרטנר המרכזי".
מי המתכנן של הפרוייקט?
"הלכנו לאורים ולתומים, לחברת החשמל הצרפתית Electricite Du France שמתכננת לנו את שתי התחנות, תכננה עשרות תחנות כאלו בעולם ומתוכן 12 לעצמה בצרפת הכוללים תכנון הקמה ותפעול".
אתם רואים את עצמכם כמי שיוצרים מהפכה בתחום?
"לא מדובר על מהפכה, מדובר על אימוץ באיחור של טכנולוגיות בר קיימה שעובדת וקיימת, תחנת אגירה שאובה הוקמה ב-1934 בגרמניה, אז פשוט לקח זמן עד שזה הגיע לישראל. בישראל התמודדו עם נושא ההיצע והביקוש באמצעים קצת פרימיטיביים במשך הרבה שנים, אנו מקווים לשנות את הנושא הזה".