רשות החשמל אישרה השבוע הסדרי תעריפים ואמות מידה להקמת מתקני אגירה שאובה בישראל בהיקף מצטבר של כ -450 מגוואט. וכן תבחן מעת לעת הסדרי תעריפים להיקפים גדולים מאלה בהתאם לצרכי המשק.
אגירה שאובה היא שיטה ליצור חשמל בה מנוצלים הפרשי גבהים בין מאגרי מים לצורך ייצור חשמל. בשעות בהם החשמל זול נשאבים המים למאגר, ובשעות בהן החשמל יקר מוזרמים המים כדי לייצר חשמל.
מאגרים כאלה מהווים "רשת ביטחון" למערכת החשמל הכללית בזמן ביקושי שיא מצד צרכני החשמל. במיוחד כשנעשה שימוש רחב באנרגיה ממקורות מתחדשים ולא יציבים באופן מתמשך.
כתוצאה מזמני התגובה הקצרים של אגירה שאובה, נוצר חסכון משמעותי בשימוש בדלקים במערכת כתוצאה מהעדר צורך להפעיל יחידות יצור בזמן עליה וירידה של העומס באופן חד. שימוש ביחידות מסוג אגירה שאובה מאזן בעיות חוסר יציבות במערכת בשל ריבוי יחידות שאינן נשלטות והן עוזרות לתכנון המערכת לטווח ארוך.
חיסכון של עשרות מיליוני שקלים למשק החשמל
רשות החשמל קבעה כי יצרן מתקן אגירה שאובה אשר יבחר לבצע עסקת רכישה ארוכת טווח עם מנהל המערכת, יזכה על פי החלטת הרשות לתעריפים נורמטיביים גבוהים עבור יכולת זמינה המגלמים את מימוש מלוא התועלות של המתקן.
יצרן אגירה שאובה שיבחר למכור חשמל לצרכנים פרטיים ולהעמיד רק חלק מהזמינות לטובת מנהל המערכת יזכה לתעריפים בגין יכולת זמינה זהים לאלה של טורבינת גז פתוחה, מאחר ומנהל המערכת מקבל ממתקן זה תרומה קטנה בהרבה מאשר ממתקן אגירה שאובה העומדת רק לרשותו.
החסכון המוערך מהפעלת אגירה שאובה בסדר גודל של כ- 450 מגוואט, לעומת הפעלה או הקמה של תחנת יצור אחרות עומד על עשרות מיליוני דולרים בשנה.