בעקבות מחלוקת עם רשות החשמל, החשב הכללי איים לבטל את המכרזים, יו"ר הרשות פנה ללשכת היועץ המשפטי לממשלה כדי שיתערב במחלוקת.
תחנות-הכוח הסולאריות המתוכננות באתר אשלים שבנגב עומדות להכרעת היועץ המשפטי: המחלוקת בין אגף החשב הכללי לבין רשות החשמל סביב מתווה המכרזים החריפה, ועוברת כעת להכרעת היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד מני מזוז.
יו"ר הרשות, אמנון שפירה, פנה אל לשכת היועץ המשפטי בבקשה להתערבות במחלוקת הנמשכת בין רשות החשמל למשרד החשב הכללי. בעקבות ויכוח עקרוני סביב מתווה המכרז הבינלאומי שיפורסם להקמת תחנות-הכוח הסולאריות. זאת משום שבמשרד החשב מתכוונים לכלול במכרז סעיפים הסותרים לכאורה את הרגולציה לייצור חשמל פרטי, שפורסמה ביולי האחרון. ברשות מתנגדים לכך בכל תוקף, ומאיימים כי לא יאפשרו הנפקת רישיון ייצור חשמל לזכיין.
עיקר המחלוקת נסובה סביב שתי סוגיות. דרישת החשב הכללי לכלול במכרז מנגנון בוררות חיצוני לסוגיות רגולטוריות שלא דרך רשות החשמל, והקלות מסוימות הנוגעות לחלוקת הסיכונים שביקש להכניס בהסכם הזיכיון. לצד אלה, כוללת טיוטת המכרז הוראה לפיה במידה וקיימת סתירה בין מסמכי המכרז לאמות המידה שפירסמה רשות החשמל – הרי שהוראות המכרז עדיפות.
באגף החשב הכללי טענו בשבועות האחרונים כי סעיפים אלה חיוניים להפיכת הזיכיון לבר-מימון (Bankable), בייחוד כשמדובר במכרז ראשוני ורב-סיכון עבור המממנים. ברשות לעומת זאת ראו בכך ניסיון לשנות סדרי עולם – אם בהפקעת הסמכות לקביעת התעריפים למכירת החשמל מידי הרשות, ואם בהפיכת תחנות-הכוח הסולאריות ל"אי רגולטורי" נוסף, המנותק מאמות המידה שגובשו רק בקיץ האחרון. בחשכ"ל טענו מנגד כי ברשות היו שותפים לפירסומו של המכרז עוד במארס 2009 וכי ממילא ההחלטה להקים את התחנות בהליך T.O.B דורשת מסלול רגולטורי ייחודי.
רשות החשמל: אנחנו הרגולטור היחיד במשק החשמל
לפני כחודשיים פרש (בפועל) נציג הרשות מוועדת המכרזים הבין-משרדית ונתן את האות לקרע הגלוי בין הצדדים. החשב הכללי, שוקי אורן, פנה אז אל שר התשתיות, עוזי לנדאו, בבקשה להתערבותו בנעשה, תוך שהוא מבהיר כי במידה שהכשלים לא יפתרו, ייאלץ להמליץ על ביטול המכרזים. באחרונה הצטרף לנדאו לעמדת החשב הכללי.
לאחר שגם דיונים קשים שנוהלו בנושא בלשכת השר לא הביאו לפתרון המחלוקת, פנה באחרונה יו"ר הרשות, אמנון שפירה, אל המשנה ליועמ"ש, עו"ד אבי ליכט, בבקשה להתערבות הלשכה בנושא. "הכלל הברור לפיו מכרז איננו גובר על הוראות חוק, ואינו כלי עוקף רגולציה – המהווה אף היא דין – אינו נהיר משום מה לוועדת המכרזים ולעורכי המכרז", כתב שפירה לליכט, וטען כי לא ניתן לייצר מצב שבו כל יצרן יפעל על פי רגולציה ייחודית שהומצאה עבורו.
"ועדת המכרזים היא פרויקטור שמנהל התמחרות על מחירי קרקע ואנרגיה", כתב שפירה וקרא למתן הבהרה מטעם לשכת היועמ"ש אשר "תפסיק את מחול השדים והוויכוחים בסוגיה, ואת הפעלת הלחצים הפסולים על רשות החשמל". פנייה זו, יש לציין, העמידה כעת בסיכון את הלו"ז המתוכנן לקידום הפרויקטים, לאחר שאתמול הושלם סבב פגישות עם המועמדים הפוטנציאליים למכרז.
במארס פירסמה המדינה מכרזי B.O.T להקמה, תפעול ואחזקה למשך 25 שנה של שתי תחנות כוח בטכנולוגיה תרמו-סולארית, בהספק של 80-110 מגה-וואט, שתיהן באתר אשלים שבנגב, בהיקף מוערך של כמיליארד דולר. כמו כן, המדינה פירסמה מכרז B.O.T נוסף להקמה והפעלה של תחנה סולארית סמוכה בטכנולוגיית .P.V בהספק של 15 מגה-וואט (עם אופציה ל-15 מגה-וואט נוספים).
מרשות החשמל נמסר בתגובה: "הרשות קבעה כללי רגולציה מלאים שמאפשרים הקמת תחנות כוח פרטיות, ובכללן תחנת הכוח באשלים. הרגולציה מאפשרת יזמות פרטית בתשואה רווחית, ומגינה על כספי צרכני החשמל. דרישות החשב הכללי עלולות להכביד על צרכני החשמל, בשל נסיונותיו לקבוע רגולציה שונה. במשק החשמל יש רגולטור אחד והוא הרשות – הגוף היחידי המוסמך לקבוע אמות מידה ותעריפים לצרכני וליצרני החשמל. לכן פנינו בצורה ברורה ליועץ המשפטי לממשלה".
ממשרדי האוצר והתשתיות נמסר: "בהתאם למדיניות הממשלה לקידום תחום האנרגיות המתחדשות, נמשיך לקדם את פרויקט אשלים לפי החוק והחלטות הממשלה. אנו בטוחים שרשות החשמל, שהינה שותפה מרכזית לפיתוח משק החשמל, תסייע ככל שביכולתה להצלחת הפרויקט בלו"ז שנקבע".