מאת מערכת תשתיות: ארנון מעוז ויניב פילדסט
ההתפתחות הטכנולוגית בשנים האחרונות יוצרת שילוב בין עולם ה-I.T לעולם הקלין טק. מגמה זו צוברת תאוצה בקרב גוגל מייקרוסופט ועוד חברות מתחום התוכנה. IBM מציגים את הפיתרון העתידני לתחום האנרגייה ופיקוח מתמיד המאפשר למערכות כאלה להיכנס לשוק ולייצר תשואה והזדמנות לשינוי. המערכת הזאת תייצר אפשרות למינוף רעיון הרכבים החשמליים ובקרה מסביב לשעון לתוכנית תפוקה יציבה.
לואיס דה ברואין – מנהל מחלקת תוכנה לעסקים ב- IBM שוחח איתנו על מעורבותה של החברה בעולם האנרגיה הירוקה.
מה המעורבות של חברת IBM בעולם האנרגיה הירוקה?
"אנו מפתחים תוכנה שמנתרת ומנהלת אנרגיה שמגיעה ממקורות רבים, מה שנקרא בשפה המקצועית – IUN – Inelegant Utility Network או Smart Grid . התוכנה מהווה פלטפורמה שבעזרתה ניתן לעשות אינטגרציה בין תחנות הכח ובכך לפקח ולנהל את המקורות השונים. כיום כאשר משתמשים באנרגיה המגיעה ממקורות רבים – אנרגית רוח, אנרגית שמש ואנרגית מים, חייבים לדעת כל רגע נתון מה קורה עם כל מערכת. נכון להיום ניהול של מערכות כאלה הוא מסובך וכמעט בלתי אפשרי מה שיוצר בזבוז אנרגיה וחוסר יעילות בניצול המשאבים הקיימים".
מהי המורכבות של מערכות החשמל העתידיות?
"מערכת החשמל העתידית תהיה מורכבת ממקורות רבים עוד יותר. בפוטנציאל, כל בית או מבנה הולך לייצר חשמל וגם מכוניות הולכות להיות חשמליות ולהתחבר דרך שקעים למערכת. לכל מערכת המייצרת חשמל יהיו בעתיד חיישנים המודדים את רמת הייצור המדוייקת ויתבצע מעקב אחר הנתונים. כדי לייעל את המערכת נדרשת פלטפורמה חזקה ויעילה שיכולה לתכנן הקצאת משאבים בצורה נכונה, לפלטפורמה יחוברו כל מערכות הניתור. תארו מצב שבו ניתן לנצל צי של מכוניות חשמליות כדי לספק חשמל בזמני עומס שבהם חלק ממערכות הייצור אינן יעילות, כמו ביום מעונן הפוגע בייצור אנרגיה סולרית או ביום חסר רוח במקום שבו מנצלים בעיקר אנרגיית רוח".
"אנו מזהים את המגמה העולמית של גידול חד בשימוש ומעבר לאנרגיה ירוקה וזו הסיבה שדווקא עכשיו אנו מקצים משאבים לנושא".