צילום – ארנון מעוז
"אבקש מהאו"ם להטיל על ישראל יעדים מחייבים לצמצום פליטות המזהמים לאוויר" – כך טוען השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. במסיבת עיתונאים לקראת כינוס ועידת האקלים בדצמבר בקופנהגן הציג השר את תוכנית המשרד להפחתת הפליטות בישראל. כיום ישראל אינה נמנית עם המדינות המחויבות בהפחתת פליטות מזהמים, לאחר שהוגדרה כמדינה מתפתחת בפרוטוקול קיוטו. עוד הודיע ארדן כי בכוונתו להמליץ לממשלה להגדיל את יעד ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות עד 2020 מ-10% ל-25% .
"ישראל צריכה להיות ברשימת המדינות שעליהן יוטלו יעדי הפחתה – כי זה גם אינטרס שלה. מה יהיו היעדים? זה חלק מהדיאלוג שננהל", עם זאת טען כי האחריות התקציבית אינה בסמכות משרדו. "מי שמחליט כמה כסף ינותב לאנרגיות מתחדשות זה רק שר האוצר"
בפגישה מוקדמת שקיים ארדן עם משתתפי כנס "כלכלה ירוקה" של פירמת ארנסט אנד יאנג בשיתוף TheMarker, אמר השר ארדן כי ישראל נמצאת במצב ייחודי בגיבוש המדיניות הסביבתית. "קשה לשים את ההתחממות הגלובלית בקדמת האג'נדה של הממשלה כשיש סביבך אויבים ואיומי טרור", הסביר. "עם זאת, התחום הסביבתי חשוב מאוד לישראל משום שגם אנו סובלים ממנו, גם אנחנו חשופים לפגיעה כלכלית נוכח המגבלות שיוטלו במסגרתו, וגם בגלל הפוטנציאל הכלכלי הטמון בנושא – אם נצליח להתמודד עמו".
מנכ"ל חברת הייעוץ New Energy Finance, מייקל לייבריך, אמר בדיון כי סוגיית קידום האנרגיות המתחדשות בישראל היא ביטחונית במהותה. "אתם תלויים לחלוטין באנרגיה מיובאת שיכולה להיות מופרעת בקלות, ולכן קיים יתרון ביטחוני משמעותי באנרגיה מבוזרת ( ייצור חשמל במספר גדול של מוקדים ) – מה גם שזו נושאת ביתרונות כלכליים בשל מימוש הפוטנציאל הטכנולוגי בישראל", טען.
לייבריך קרא לארדן למקד את הקמפיין הסביבתי בתועלת הביטחונית והכלכלית לישראל – ובאופן מפתיע ביטל את כדאיות ההשקעה בהתייעלות אנרגטית: "את ההתייעלות מציגים כקלה יותר להשגה ממה היא באמת. אם היתה קלה כל כך, ואמנם נעדרת כל צורך בהשקעה כספית גדולה – אז כולם היו כבר מתייעלים. השאלה היא כמה עולה לשכנע אנשים להתייעל אנרגטית, ובסופו של דבר זה עולה המון. קל להראות גרפים, אבל זה גורל התוכניות הללו בעשורים האחרונים".