כבר שנים רבות מחכים בצפון לביצוע הרעיון הזה, ולפי התכנון הוא יתממש בסמוך לקיבוץ מנרה שברכס רמים. לשם כך הגיעו לארץ המומחים מחברת החשמל הצרפתית, EDF. אנשי החברה, בעלת הניסיון העולמי בתכנון תחנות כוח בשיטת האגירה השאובה, סיירו בגליל עם תחילת מערך התכנון של מיזם תחנת הכוח התת-קרקעית בצוק רמים, בהשקעה של 250 מיליון דולר.
"הפרויקט הוכרז על ידי הממשלה כ'פרויקט תשתיות לאומי', ולהערכתי, בעוד כשנה נשלים את התכנון ואת האישורים, ונתחיל בהקמה שתימשך כארבע שנים", אמר אורי בינדר, מנכ"ל חברת "אגירה שאובה – אלקטרה". "המומחים הצרפתים יבקרו בארץ מספר פעמים בשנה לישיבות תכנון ועדכון שוטפות עם צוות היועצים והמתכננים הישראלים. בביקור השתתפו מנהל המיזם, מומחים מתחומים שונים וכן מומחה בינלאומי לנושא עבודות תת-קרקעיות, סכרים ומנהרות. בהמשך צפויים להגיע מומחים בתחום הציוד האלקטרו-מכני ובתחום רשתות חשמל".
איך מפיקים חשמל מאנרגיה שאובה
מיזם האגירה השאובה, שיספק חשמל הידרואלקטרי ירוק בהיקף של 200 מגה-ואט לרשת החשמל, מבוצע במשותף על ידי "החברה לפיתוח הגליל" (בבעלות קיבוצים וישובים מהגליל העליון וצפון רמת הגולן), חברת "7 מזרקות" (בבעלות משקיעים פרטיים), "החברה הכלכלית של המועצה האזורית הגליל העליון" ו"אלקטרה".
במסגרת המיזם יוקמו שני מאגרי מים גדולים, בנפח של כמיליון קוב כל אחד: האחד יוקם באזור קיבוץ מנרה, בגובה של 750 מטר מעל פני הים; השני יוקם בעמק החולה, בגובה 80 מטר מעל פני הים. בין המאגרים יחבר צינור בקוטר של שלושה מטרים, שיעבור במנהרה שתיחצב עמוק מתחת למצוק רמים.
המים יישאבו בלילה מן המאגר התחתון בעמק למאגר העליון, שעל רכס ההר, בניצול של חשמל זול וזמין; וישוחררו בגרביטציה בשעות היום להנעת טורבינות שיפיקו חשמל בשעות צריכת השיא.
איזון בייצור וצריכת חשמל בארץ
המחסור בחשמל בשעות השיא נובע, בין היתר, מהפערים הגדולים בצריכת החשמל על פני שעות היום ועונות השנה, וכידוע, חברת החשמל מתקשה כיום להתמודד עם הפערים הנוצרים בין שעות השיא, בייחוד בימים חמים וקרים באופן קיצוני. בעוד שברוב העונות ובשעות הלילה המערכת עובדת בניצולת נמוכה, ומייצרת עודף חשמל שמאוד קשה לנצלו או לאגור אותו.
לדברי גיורא מירון, מנהל מחלקת פיתוח טכנולוגיות בחברת החשמל, האגירה השאובה היא טכנולוגיה מוכחת, במעל 300 מערכות בעולם בהספק של 100 אלף מגה-ואט חשמל, לוויסות הפקת החשמל. זו גם טכנולוגיה "ירוקה", משום שהיא מאזנת את אמצעי הייצור לניצול יעיל יותר של משאבים ושל אנרגיה.
"חברת החשמל ערכה תוכנית להקמת תחנת כוח של אגירה שאובה בהספק של 800 מגה-ואט בסמוך לנחל פרסה, בדרום ים המלח", אומר מירון. "נערכו סקרים גיאולוגיים ואחרים, אולם טרם התקבלו כל האישורים הדרושים, ואין לנו גם צפי להקמה. במקביל, יזמים אחרים מתכננים להקים תחנות כוח מבוססות אגירה שאובה באזור הגלבוע, בקיבוץ גשר, בנשר ובמנרה".